Patru copii ai unor cadre militare americane, arestati in Japonia. Politia japoneza a afirmat ca patru adolescenti americani, copii de cadre militare americane, au fost arestati pentru tentativa de omor dupa ce o femeie a fost doborata de pe motocicleta cu o franghie legata de doi stalpi, informeaza CNN. Doi baieti in varsta de 15 ani, unul de 18 ani si o fata de 17 ani au fost retinuti sambata, conform Departamentului Metropolitan de Politie din Tokyo. Prezenta militara americana a fost mereu o problema delicata pentru cetatenii japonezi din apropierea bazelor. In ultimul timp, locuitorii din Okinawa au protestat impotriva infractiunilor si perturbarilor linistii publice din zona.

Zeci de copii raniti intr-o explozie langa Bagdad. O explozie petrecuta luni in apropierea unei scoli din districtul Sadr City al orasului Bagdad a ranit zeci de copii, in timp ce atacurile impotriva fortelor de securitate irakiene continua, relateaza New York Times. Oficialii guvernamentali au furnizat cifre contradictorii in cazul victimelor exploziei, raportand intre 1 si 15 morti, alaturi de 41 pana la 56 raniti. Inca nu este clara cauza exploziei. Un oficial irakian a afirmat ca aceasta ar fi rezultatul unei detonari accidentale petrecuta intr-un depozit de explozibili ascuns in apropierea scolii, insa declaratiile anterioare sugerau ca motivul tragediei poate fi o racheta trasa gresit sau un dispozitiv exploziv plasat intentionat langa cladire.

Computer controlat cu puterea mintii. Un program de computer ar putea permite persoanelor cu afectiuni neurologice grave – inclusiv paralizii – sa “scrie la calculator” litere si numere doar gandindu-se la ele. Descoperirea ar putea deschide o noua cale de comunicare pentru milioane de persoane afectate de maladii care nu le permit sa se exprime cu mijloacele obisnuite. Cu ajutorul programului creat de oamenii de stiinta de la Clinica Mayo, - unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetari medicale din SUA - pacientii pot face sa apara pe ecranul calculatorului anumite litere numai cu "puterea mintii". Literele sunt prezentate intr-un tabel, iar concentrarea atentiei pacientilor asupra anumitor litere face ca acestea sa apara pe ecran. Cercetatorii au descoperit fenomenul studiind doi pacienti cu electrozi implantati in craniu si plasati chiar pe suprafata creierului. Electrozii monitorizeaza activitatea cerebrala, inregistrand activitatea biolelectrica a celulelor nervoase. Integral in Descopera.

Noi proteste ale opozitiei la Teheran. Politia iraniana a actionat in forta la o manifestatie publica a sustinatorilor liderului opozitiei Mirhossein Mousavi. Oamenii au iesit in strada pentru a comemora uciderea a trei studenti sub regimul fostul sah, iar fortele de ordine au intervenit violent pentru a imprastia multimea, tragand si cateva focuri de avertisment, scrie Reuters. Autoritatile le-au comunicat jurnalistilor straini prezenti la Teheran sa nu-si parasesca birourile pentru a realiza reportaje pana miercuri, insa martorii oculari au descris luptele dintre politie si protestatari. Masurile de securitate luate cu aceasta ocazie demonstreaza hotararea conducerii iraniene de a stavili valul de opozitie care a luat amploare in ultimele 6 luni, dupa presupusa fraudare a alegerilor prezidentiale de la 12 iunie.

Jumatate dintre estonieni, victime ale violentei domestice. Aproape jumatate dintre estonieni au cazut victime ale violentei domestice, de la abuzurile verbale, pana la agresiuni sexuale si batai, se arata intr-un studiu publicat luni in tara baltica, relateaza AFP. Potrivit datelor compilate de Oficiul national de statistica din aceasta tara, circa 49% dintre estonieni, atat femei cat si barbati, cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, au suferit, la un moment dat, de o forma sau alta de abuz fizic sau emotional. "Aceste rezultate indica faptul ca violenta conjugala este o problema mult mai mare in Estonia decat ne imaginam", a declarat, pentru AFP, Merle Paats, expert in cadrul oficiului de statistica.