Zece masuri urgente de inclus pe agenda viitorului guvern. Misiunea dificila a noului executiv care va fi instalat curand consta in luarea unor decizii cheie, unele dureroase, dar fara de care riscam sa ne adancim mai rau in recesiune. Misiunea noului executiv care va fi instalat la Palatul Victoria este extrem de dificila. Urmatorul cabinet de ministri va trebui sa gaseasca solutii urgente pentru scoaterea tarii din blocajul in care a intrat odata cu declansarea crizei politice, care a adancit-o pe cea economica. In aceste conditii, adoptarea bugetului de stat pentru 2010, negocierea urmatoarelor transe din creditul extern, gasirea solutiilor pentru absorbtia fondurilor europene, dar si pentru salvarea firmelor romanesti sunt cateva dintre prioritatile care ar trebui sa se regaseasca pe lista noului executiv, potrivit economistilor, oamenilor de afaceri si sindicalistilor chestionati de EvZ.

Judecator al Curtii Constitutionale: cum se pot repeta alegerile din 6 decembrie. Intrebat in ce conditii ar putea fi repetate alegerile pentru prezidentiale, judecatorul Curtii Constitutionale, Ion Predescu, a declarat pentru Gandul ca PSD poate obtine castig de cauza in actiunea sa, doar daca va dovedi ca fraudele au influentat votul final si ordinea candidatilor. "Legea spune ca, in conditiile in care se demonstreaza ca, prin modalitatile in care s-a desfasurat votul, a fost influentat rezultatul final si ordinea candidatilor - si numai in asemenea conditii - se reia votul. Fiecare frauda in parte trebuie dovedita prin probe indubitabile", a afirmat Predescu.

Landmark: 4.000 de romani au platit ca sa planga in grup. In anul 2000, in Romania patrundea un sistem de cursuri de dezvoltare personala ce promiteau o solutie pentru orice tip de problema. Decat sa dea banii la psiholog, oamenii erau incurajati sa investeasca 7.000 de lei noi in cele patru niveluri de instruire. Pana acum, terapia de grup a fost urmata de circa 4.000 de persoane, inclusiv vedete de televiziune. Experientele au fost diverse: pentru unii a insemnat o "treaba excelenta", pentru altii insa, probleme ce au culminat cu "ruinarea familiei", scrie Romania libera.

Executia Ceausestilor, decisa in WC-ul lui Vasile Milea. Decizia pentru lichidarea dictatorilor a fost luata in seara de 24 decembrie, la Ministerul Apararii, in prezenta lui Ion Iliescu. Hotaratoare pentru impuscarea cuplului dictatorial, diversiunea terorista a servit drept paravan deciziei de infiintare a Tribunalului Militar Exceptional. Seara de duminica, 24 decembrie 1989. De doua zile, conducatorii civili si cei militari de la Bucuresti incearca in mod repetat sa-l convinga pe comandantul UM 01417 Targoviste, colonelul Andrei Kemenici, sa „recurga la metoda", adica sa-i lichideze „accidental", fara proces, pe sotii Ceausescu, scrie Adevarul.

Basescu a cistigat presedintia, dar a pierdut deja procesul cu Patriciu. Dupa cum, poate, va amintiti, cea mai difuzata productie audio-video televizata a campaniei pentru turul al doilea al prezidentialelor a fost cea cu palma/pumnul cu care Basescu a agresat sau nu un copil (la un miting electoral in 2004). Ce e drept, nici nu prea aveti cum sa va amintiti, doar a fost difuzata numai de vreo mie cinci sute de ori. In fine, ce e important abia urmeaza: desi are patalama la mina ca filmul a fost trucat, Basescu nu are nici o sansa sa cistige in instanta procesul cu Patriciu si Gardianul (pe care i-a dat in judecata taman pentru trucare). Citeste mai multe in Academia Catavencu.

Romania isi bate joc de ariile protejate. Romania este singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) care a tratat cu neseriozitate ariile protejate, incalcand conditiile de aderare. Asa arata ultimul raport privind protectia mediului, dat publicitatii, ieri, la Copenhaga (Danemarca), in cadrul Conferintei Natiunilor Unite, scrie EvZ.

In 2012, BNR va primi 300 de tiruri pline cu euro pentru a renunta la leu. Romania se pregateste din timp pentru adoptarea monedei europene in 2015. Nu prin declaratiile optimiste ale oficialilor, care sa le contracareze pe cele pesimiste ale unor analisti financiari straini, ci prin aducerea in tara a noii monede, intr-o cantitate mai mare, peste doi ani. "In 2012-2013 vor fi aduse in tara 300 de trailere cu bancnote euro si nu mai putine trailere cu monede. Angajatii de la Casieria Bancii Nationale a Romaniei se pregatesc inca de pe acum pentru adoptarea monedei europene in 2015", au declarat surse bancare apropiate BNR, potrivit Gandul.

Contractele lui Nastase sunt inca valabile. Douasprezece contracte de concesionare a pescariilor din Delta incheiate in timpul guvernarii Nastase sunt inca in vigoare, desi sefii Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura asigurau, potrivit guvernatorului ARBDD, ca aceste contracte au fost anulate de ani de zile. Printre beneficiari, Alexandru Bittner si Robert Raduta. Baronii fac demersuri disperate sa revina in Delta Dunarii. Afirmatia apartine guvernatorului Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Grigore Baboianu, potrivit caruia "12 din 24 de contracte de concesionare a resurselor piscicole din Delta Dunarii incheiate in 2002 sunt in vigoare", scrie Romania libera.

Postasul voteaza intotdeauna de doua ori: si cu PD-L, si cu PSD. La intrebarea „Cum va plac alegerile?“, unii ar putea raspunde „fraudate“. Nu stim cine a fraudat mai mult, PSD sau PD-L, dar putem spune cu siguranta ca aceleasi partide care se acuza de furaciuni au pregatit alegerile cu niste blaturi care sa le ajute sa obtina voturi. Este cazul Postei Romane, institutie dotata cu o armata de 35.000 de angajati pe care orice candidat si-ar dori-o alaturi, scrie Academia Catavencu.

In grupul Realitatea bate Vintu de criza. Imediat dupa anuntarea rezultatelor scrutinului prezidential, boardul grupului a comunicat, intr-o sedinta, ca s-ar putea face restructurari. Acestea ar putea viza atat postul TV, cat si agentia NewsIn. Criza financiara, dublata de rezultatele alegerilor prezidentiale, au dat o lovitura puternica trustului detinut de Sorin Ovidiu Vintu.Potrivit surselor EvZ, imediat dupa anuntarea rezultatelor la alegerile prezidentiale, Sergiu Toader, project managerul grupului Realitatea-Catavencu, a convocat o sedinta in care a comunicat faptul ca trustul are probleme financiare si ca vor urma restructurari.

Misterul Putin-Medvedev. Care este relatia dintre presedintele rus Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin? Este Medvedev un subordonat de facto al celui mai puternic lider politic al Federatiei Ruse? Sau este un tactician rabdator care isi pregateste discret suprematia? Este reala adversitatea timida afisata de presedintele cu viziuni liberale fata de paternalismul autoritar al predecesorului sau? Sau este totul numai o piesa de teatru pentru ochii Occidentului si ai rusilor nemultumiti de criza economica ori dornici de democratie? Raspunsul la toate intrebarile de mai sus ar putea fi celebra fraza rostita de Winston Churchill in zorii razboiului rece: "Rusia este o ghicitoare infasurata in mister inauntrul unei enigme", scrie Romania libera.