Iranul, pregatit sa schimbe uraniu imbogatit pentru combustibil. Ministrul de externe iranian a declarat ca tara sa este pregatita sa ofere uraniu imbogatit in schimbul unui combustibil ce ar putea fi folosit pentru alimentarea unui reactor destinat cercetarilor asupra cancerului, relateaza CNN. Statele Unite si alte puteri internationale au purtati negocieri cu Iranul in incercarea de a convinge republica islamica sa trimita uraniu in afara granitelor, unde resursa ar putea fi prelucrata pentru obtinerea unor materiale necesare functionarii reactorului. Agentia Internationala pentru Energie Atomica le-a propus autoritatilor iraniene sa livreze uraniu in Rusia si Franta, pentru procesare, dar continutul comunicatului emis astazi de Teheran nu se incadreaza in termenii conveniti. Pentru Iran, propunerea facuta de catre AIEA reprezinta o noua sansa de a-si imbunatati imaginea in fata comunitatii internationale prin luarea de masuri care sa ridice o parte din suspiciunile ce planeaza asupra programului sau nuclear.

Irakienii sunt sceptici in privinta noilor acorduri ce vizeaza exportul de petrol. Ministerul irakian al Petrolului a incheiat in acest weekend a doua serie de licitatii pentru contracte ce vizeaza exploatarea campurilor petroliere ale tarii. In urma ambelor runde s-au incheiat 10 acorduri care, conform oficialilor, ar spori capacitatea de export la 12 milioane de barili pe zi, rivalizand astfel cu Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol pe plan mondial, scrie Reuters. Liderii irakieni se asteapta la o infuzie masiva de capital, ca urmare a noilor acorduri, insa populatia nu este convinsa ca masurile luate de autoritati vor pune capat saraciei din tara. "Irakienii vor trai ca sauditii de-abia in anul 3000. Au trecut 7 ani (de la invazie) si nu s-a construit nimic la nivel de infrastructura" este parerea unui brutar din Bagdad.

Autoritatile tailandeze au retinut un avion incarcat cu armament din Coreea de Nord. Un oficial al guvernului tailandez a declarat ca pe aeroportul de la Bangkok a fost retinut un avion de transport incarcat cu tone de armament de provenienta nord-coreeana. Pilotul le-a spus autoritatilor ca aeronava se indrepta spre Sri Lanka, necunoscand insa destinatia finala. La bord se aflau 35 de tone de armament, incluzand lansatoare de rachete, munitie si presupuse componente pentru fabricarea rachetelor, relateaza CNN. Cinci persoane se aflau la bordul avionului: patru cetateni din Kazahstan si unul din Belarus. Acestia au fost acuzati de contrabanda cu armament, urmand sa apara luni in fata tribunalului. Actiunea autoritatilor tailandeze este rezultatul cooperarii dintre oficialii de la Bangkok si alte cateva servicii de informatii, conform unui purtator de cuvant al prim-ministrului.

Google vrea să scoată pe piaţă în 2010 propriul model de telefon mobil, denumit Nexus One. Incepand din 2010, Google planuieste sa comercializeze direct catre consumatori telefonul mobil Nexus One. Acesta va fi produs de compania HTC si va rula sistemul de operare Android, conceput de gigantul software si utilizat deja in modele ale altor producatori, precum Motorola. Dispozitivul va fi comercializat online, informeaza Reuters. Initiativa Google ar putea reprezenta o provocare pentru furnizorii de servici wireless precum Verizon sau Sprint, dar si pentru producatorii de dispozitive smartphone cum ar fi Apple, constituind in acelasi timp si o noua deschidere pentru liderul mondial in publicitate online.

Atmosfera Terrei a venit din spatiu. Atmosfera si oceanele planetei noastre, datorita carora a fost posibila aparitia vietii, isi au originea in spatiul cosmic, cred oamenii de stiinta, pe baza unor studii recente. Multa vreme s-a crezut ca atmosfera a luat nastere datorita gazelor formate - si ramase blocate - in interiorul planetei , sub scoarta terestra, si care au fost eliberate doar in urma unor eruptii vulcanice intense. Dar cercetatorii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, care au studiat gazele atmosferice cu tehnici extrem de performate, au constatat ca acestea poarta o "amprenta" chimica similara cea intalnita in meteoriti. Pe baza acestor informatii, ei au emis o noua ipoteza asupra formarii atmosferei: curand dupa formarea planetei, nucleul Pamantului a fost inconjurat de un ocean de magma (roci topite). Bombardamentul meteoritic, in combinatie cu caldura intensa din miezul planetei, a dus la evaporarea rocilor, transformand materia topita in gaze, formandu-se astfel, in doar cateva milioane de ani, o atmosfera densa, care a inconjurat Pamantul. Integrsl in Descopera.