Aurul din Rosia Montana i-a luat ochii lui Videanu. Dupa luni intregi de tacere a autoritatilor in cazul exploatarii de aur Rosia Montana, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri ca acest proiect va fi inclus in programul de guvernare si trebuie sa inceapa cat mai repede, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources. „Vreau pornirea acestui proiect cat mai curand posibil”, a spus Videanu. Chiar daca nu a dat detalii, una dintre explicatiile acestui interes ar putea fi banii pe care statul spera sa-i castige la buget, profitand de cotatia in crestere a aurului. Si presedintele Traian Basescu a declarat recent ca este „un adept al extragerii acestor resurse”, adaugand ca Romania are nevoie de ele, scrie EvZ.ro

Procesul viscolului. Avocata Izabela Tiganuca a depus, ieri, o plangere penala impotriva prefectului de Galati, acuzat de neglijenta in serviciu. Avocata a anuntat ca ii va apara gratuit pe toti cei o mie de oameni abandonati de autoritati alaturi de ea, in noaptea de marti spre miercuri pe drumul DN 25, intre Tecuci si Galati. Izabela Tiganuca (30 de ani) este avocat in Baroul Galati, iar pe 15 decembrie se intorcea in oras venind dinspre Tecuci, pe DN 25. Pe la jumatatea drumului, in dreptul localitatii Vames (circa 35 de kilometri de Galati), traficul s-a blocat din cauza viscolului puternic, scrie Adevarul.

O suta de trenuri au avut intarzieri de 6.000 de minute. Calatorii au avut timp suficient sa injure “facerea” Guvernului. Aproape 60 de trenuri au fost anulate, vineri. Pe la amiaza, numai doua pluguri deszapezeau liniile ferate la Ploiesti Sud - Urziceni si Barbosi - Faurei. Din difuzoarele Garii de Nord se striga numai trenuri anulate, numai intarzieri. De la unsprezece pana la trei dupa amiaza. Pensionara Felicia: "La dracu cu Berceanu". Pensionara Felicia, proaspat operata la ochi, a nimerit in Gara de Nord la mijlocul drumului ei de la Brasov spre Pitesti. Cu o mana isi tamponeaza ochiul bolnav, cu cealalta isi cerceteaza biletul. "In Brasov, trenul de la Cluj a ajuns cu trei sferturi de ora intarziere. De la Brasov la Bucuresti a mai intarziat doua ore. Trebuia sa ajunga la 12 si a ajuns la ora doua. Evident ca astfel am pierdut legatura la Sageata de Bucuresti-Pitesti de la ora 13 si 20 de minute. Acum, inteleg ca alta Sageata ar veni pe la 15 si 20 dar nu se stie daca e asa. Nimic nu mai e sigur", spune femeia, scrie Gandul.

In plina urgie, Berceanu demite directorii de la “Drumuri”, iar jandarmii, pompierii si SMURD sunt pe baricade. Sudul tarii ramane cuprins de nameti, mai ales ca meteorologii au prelungit pentru cateva judete atentionarea de viscol si ninsori. Si in alte orase din tara, iarna a dat de furca autoritatilor, dar nu cu asa putere precum in sud. Mai multe zboruri ale Tarom au fost anulate din cauza vremii. Jandarmii, pompierii si SMURD au dat o mana de ajutor. Drumarii incearca sa faca fata intemperiilor, dar in anumite zone sunt depasiti de situatie. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, nu a fost multumit de managerii drumarilor, drept care a demis cativa sefi din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, scrie Gardianul.

Directorii mincinosi de la Drumuri, ingropati de zapada. Trei directori din cadrul Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale au fost demisi pe motiv ca au facut deszapezirea doar pe hartie. „Lista neagra” e insa mult mai lunga. Trei directori din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale au fost demisi, in ultimele zile, de ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Motivul: nu doar ca nu avut grija sa deszapezeasca cele mai importante sosele din tara, pentru a fi evitate situatii precum cea din Buzau - unde sute de oameni au ramas blocati in nameti mai bine de 24 de ore, pe drumul european 85 -, dar si-au mintit si sefii „raportand unele lucruri care nu se potriveau cu realitatea din teren”, scrie EvZ.ro

Mircea Radu a sigilat usile sefilor de la gaz. Mircea Radu, comisarul OPC Cluj, a pus lacat pe birourile administratorilor E.On Gaz, in urma reclamatiilor venite de la clienti. Furnizorul de gaz a mai fost amendat cu 30.000 de lei dupa ce abonatii s-au plans de lipsa de informare de pe facturile pe care le platesc. Seful Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorului (CRPC), Mircea Radu, a declarat razboi E.On Gaz Cluj, dupa numeroase reclamatii primite de la abonatii societatii, scrie Adevarul.

Aventurile lui Radu Berceanu in Romania inzapezita. Cum a convocat ministrul o conferinta de presa la han. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a declarat relativ multumit de interventia drumarilor buzoieni in materie de deszapezire. Berceanu a luat vineri dimineata drumul Buzaului si, la intrarea in localitatea Caldarusanca, pe E85, langa Hanul lui Ovidiu si o benzinarie, a declarat presei ca situatia este sub control, problemele fiind cauzate de vizibilitatea redusa. Ministrul a venit din Ialomita catre Buzau, pe DN 2 (E 85), si a spus ca situatia pe drumul pe care a circulat dinspre Capitala nu este atat de dezastruoasa, precizand doar ca la Urziceni sunt oprite mai multe tiruri din cauza incarcaturii, dar si pentru ca nu sunt echipate corespunzator, noteaza Gandul.

Stanculescu si Chitac isi ispasesc pedepsele de cate 15 ani de inchisoare. Victor Stanculescu a terminat-o cu „pacanelele”, cu teatrul si, mai nou, cu procesele de pe rolul instantelor romane, dupa ce magistratii Curtii Supreme au respins, joi seara, calea extraordinara de atac pe care fostul general o exercitase impotriva condamnarii de 15 ani de inchisoare pe care a primit-o in dosarul Revolutiei. Pe de alta parte, vineri, a expirat masura intreruperii executarii pedepsei pe motive medicale in cazul fostului general Mihai Chitac, care a primit aceeasi condamnare in dosarul Revolutiei. Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Johanna Camelia Popescu, fostul general s-a prezentat in cursul diminetii la Penitenciarul Rahova, unde a fost consultat de catre un medic. Datorita afectiunilor sale, Mihai Chitac urma sa fie transferat de la Rahova la Spitalul Penitenciar Jilava in dupa-amiaza zilei de vineri. Procesul prin care fostul general Victor Stanculescu solicita revizuirea deciziei de condamnare la 15 ani de inchisoare in Dosarul Revolutiei a fost amanat, in data de 26 noiembrie, pentru a treia oara, scrie Gardianul.

Eurostat: Romania, locul sase in UE dupa nivelul deficitului comercial. Cele mai mari deficite comerciale au fost inregistrate in primele noua luni in Marea Britanie (69,9 miliarde de euro), Franta (38,6 miliarde de euro), Spania (36,8 miliarde de euro), Grecia (21,6 miliarde de euro) si Portugalia (13,5 miliarde de euro). Romania s-a clasat in primele noua luni din 2009 pe locul sase intre statele Uniunii Europene dupa nivelul deficitului comercial, cu un dezechilibru de 7 miliarde de euro, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica, Eurostat, informeaza Cotidianul.