Traian Basescu este “dusmanul secret al Rusiei”. In seara zilei de 5 ianuarie, la postul de radio “Ecoul Moscovei”, era veselie mare. Fusese invitat Mihail Gusman, directorul adjunct al agentiei de presa ITAR TASS. Subiectul discutiei a fost Traian Basescu. Jurnalistii rusi de la postul mentionat considera ca presedintele Romaniei a devenit “dusmanul secret al Federatiei Ruse” in momentul in care a declarat ca exista “doua state romanesti, un singur popor roman”. Nu este pentru prima data cand multi jurnalisti rusi manifesta aceeasi perceptie sovietica, imperiala. Timpul trece si ei raman cu aceleasi sechele de gandire ne-europeana. Integral in Gardianul.

Sefii de companii, incurajati sa se dea in gat unii pe altii ca sa scape de amenzi. S-a infiintat "protectia martorilor" in concurenta neloiala. Investigatiile in materie de concurenta, in special in privinta constituirii de carteluri anticoncurentiale, vor putea fi urgentate prin stimularea sefilor de companii de a se turna unul pe altul. Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritiou, a anuntat vineri constituirea "Modulului de clementa", o unitate in cadrul institutiei care va functiona pe principiul "protectiei martorilor" din justitia americana. Concret, daca mai multe companii constituie un cartel anticoncurential, iar directorul uneia dintre ele se caieste sau se teme ca va incasa o amenda, acesta isi poate turna partenerii. In schimb, va beneficia fie de o reducere a amenzii, fie chiar de anularea acesteia. Important este faptul ca delatiunile raman confidentiale, adica niciunul dintre membrii cartelului respectiv nu va sti cine i-a turnat. Asta, bineinteles, doar daca sunt mai mult de doi, noteaza Gandul.

Cu moldovenii, ardelenii si oltenii „la analize”. Diferentele dintre regiuni, reduse la etichete lipite de fruntea celorlalti, capata proportii doar in mintea unora dintre romani. In locul unei calatorii de la vest la est, pe ruta Iasi-Timisoara, va propunem azi una ceva mai complicata, cu obstacole, printre mentalitatile romanilor. Din simplul motiv ca e ciudat sa ne aratam revoltati de atitudinea unora dintre italieni la adresa romanilor atata vreme cat intre granitele tarii noastre functioneaza prejudecati similare. Ingramaditi in tipare, moldovenii sunt lenesi, ardelenii - inceti, oltenii - buni de gura. O parte dintre noi cauta diferentele - stereotipuri, in fapt -, ne cladim superioritatea pe ele, noteaza EvZ.

Viteza de atac a gripei noi. „Adevarul“ arata cum au evoluat imbolnavirile cauzate de virusul A(H1N1) de la un caz pe zi, in septembrie, la 54 pe zi in ianuarie. Specialistii spun ca recordul de noua decese inregistrat ieri nu iese din estimarile lor. Numarul mortilor putea fi mai mic daca vaccinarea incepea mai repede. Noua persoane au murit in ultimele 24 de ore din cauza gripei A(H1N1), ceea ce constituie un record de decese al acestei pandemii. Alte 120 de persoane s-au imbolnavit. Cu toate acestea, Ministerul Sanatatii declara ca ultima zi nu constituie un varf al cazurilor: „Cifrele sunt in conformitate cu estimarile specialistilor facute pe trendul ascendent pe care ne aflam", spune secretarul de stat Adrian Streinu‑Cercel, scrie Adevarul.

Departe de Hayssam. Extradarea sirianului, putin probabila in perioada urmatoare. Conform legislatiei, singura institutie abilitata sa solicite extradarea unei persoane este Ministerul Justitiei. Ducerea la indeplinire a formalitatilor de extradare se deruleaza prin intermediul Ministerului de Externe, dar initiativa apartine Justitiei. Pentru a putea formula o cerere de extradare, MJ trebuie sa detina o informatie oficiala referitoare la localizarea persoanei in cauza pe teritoriul statului caruia ii este adresata solicitarea. Conform unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei, „se poate solicita extradarea unei persoane dupa ce aceasta este localizata/arestata in baza mandatului de urmarire internationala emis, iar instanta competenta pronunta o incheiere motivata prin care constata indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea. Ministerul Justitiei nu a fost informat oficial de catre Biroul National INTERPOL pana la aceasta data, cu privire la localizarea cetateanului Omar Hayssam pe teritoriul Republicii Arabe Siriene sau pe teritoriul altui stat”. Prin urmare, nu se poate pune problema extradarii lui Omar Hayssam cata vreme cererea aferenta nici nu a putut fi formulata, noteaza Gardianul.

Autospeciale, "cadou" pentru ONG-ul condus de Mihaela Geoana. Ministerul Sanatatii a platit un milion de euro pentru cinci autocare speciale pentru recoltarea mobila de sange. Proiectul, demarat pe vremea ministrului pesedist Ion Bazac, ar trebui sa imbunatateasca sistemul de donare a sangelui in Romania, dar au aparut deja multe semne de intrebare privind modul cum va fi pus in practica. Prima controversa se refera la faptul ca, desi autocarele au fost cumparate din banii statului, ele vor fi date in administrare Fundatiei "Crucea Rosie", condusa de Mihaela Geoana, sotia liderului PSD Mircea Geoana. De asemenea, o parte din personalul care va lucra voluntar la aceste centre mobile de recoltare a sangelui va proveni tot din sistemul sanitar de stat, noteaza Romania Libera.

Febra vaccinarii a lovit Romania. Speriati de numarul mare al deceselor cauzate de A/H1N1, multi romani nu mai asteapta sa-si faca vaccinul la medicul de familie si iau cu asalt spitalele de boli infectioase. Peste 1.300 de persoane, de toate varstele, cu sau fara boli asociate, s-au vaccinat, ieri, la Institutul „Matei Bals” din Bucuresti. Majoritatea spun ca se aflau in trecere catre casa sau catre serviciu si pentru ca nu au gasit vaccinul la medicul de familie au hotarat sa se opreasca la spitalul bucurestean pentru a-si rezolva problema, noteaza EvZ.ro

Tun imobiliar pe Antiaeriana. Pe santierul din strada Antiaeriana, lucrarile la cartierul pentru militarii din Capitala au inceput cu o intarziere de noua luni. Peste o mie de angajati ai Armatei Romane inscrisi initial in program si-au retras banii. Sperantele militarilor sunt insa din ce in ce mai slabe. Programul de constructii, derulat pe un teren de 16,5 hectare al Ministerului Apararii Nationale, bate pasul pe loc, scrie Adevarul.

Agricultorii, fata in fata cu eliminarea subventiilor: Culita Tarata are grija de flacara de veghe, Stefan Poienaru se bazeaza pe parteneriatul cu Dumnezeu. Culita Tarata, Gheorghe Caruz si Stefan Poienaru, romani care au facut sute de milioane de euro din cultivarea pamantului si cresterea animalelor, spun ca afacerile lor se vor micsora dupa disparitia unor subventii din agricultura. Vineri, producatorii, dar si sindicalistii, s-au intalnit cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, fara insa a ajunge la vreun rezultat, noteaza Gandul.