Un roman, printre ruinele din Haiti. Un roman in varsta de 30 de ani este unul dintre cele trei milioane de persoane care au trait, marti, momente de groaza, cand insula din America Centrala a fost zguduita de un cutremur cu magnitudinea de 7 pe scara Richter. Dupa seism, Emanuel Petrut a reusit sa ia legatura cu prietena lui din tara si i-a povestit despre cadavrele de pe strazi, gemetele oamenilor prinsi sub ruine si drama saracilor care scormonesc inca printre daramaturi, scrie EvZ.

Ministrul Muncii explica pe ce criterii vor fi dati afara 100.000 de angajati. Celor 80.000 de disponibilizati de la inceputul anului - despre care vorbea ministrul Muncii, Mihai Seitan - li s-au adaugat, ieri, inca 20.000 de persoane de catre ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Exista un program pentru circa 100.000 de disponibilizari care va fi aplicat de institutiile din sectorul bugetar. Grija mea cea mare, in acest moment, este aceea de a gasi solutii pentru crearea de locuri de munca", a declarat Vladescu. Intrebat de Gandul cum s-a ajuns la aceasta cifra, acesta a fost laconic. "Nu comentez. Nu va pot spune nici din ce domenii (vor fi facute disponibilizarile- n.red.)", adaugand ca acest lucru va fi prevazut in bugetele ordonatorilor de credite.

Plangere penala contra vaccinarii impuse de Cercel. Pentru ca actiunile sale nu mai tin seama de nici un fel de respectare a legilor din Romania, dar si a diverselor conventii internationale, secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel i se pregateste o plangere penala din partea mai multor organizatii ale societatii civile. Dispozitiile sale privind obligarea medicilor sa se vaccineze, precum si imunizarea copiilor fara acceptul scris al parintilor au fost stopate de ministrul Sanatatii. Revoltati ca sunt amenintati cu desfacerea contractului de munca daca nu se vaccineaza impotriva gripei porcine, mai multi medici i s-au adresat senatorului Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori, scrie Romania libera.

Un inventator de la Picior de Munte viseaza la Guiness Book. Parasit de mama intr-un orfelinat si adoptat de o familie nu prea bogata, Liviu Minescu a pornit in viata pe un drum care cotea mereu. Singura linie dreapta si neinselatoare din traiectoria vietii sale a fost si este pasiunea pentru electronica, care s-a transformat in cateva inovatii cu totul deosebite. Un aparat de radio chinezesc scoate prin cei cativa pori neprafuiti ai difuzorului un cantec vesel, popular. O fi Radio Oltenia Craiova? Cine sa dea melodii populare la doua dupa-amiaza si, culmea, acele melodii sa fie pe acorduri dambovitene, atat de dragi unui om crescut la poalele Bucegilor. Muzica aceea in care chiuiturile se aud la rastimpuri vine insa dintr-un microfon. Citeste mai multe in EvZ.

Romanii fac schimb de parteneri. Cum a prins curentul swing in Romania. "Suntem clubul unde totul e posibil si nimic obligatoriu". Acesta e mottoul unui club aradean de lux, unde sambata e party pentru swingeri, pe romaneste pentru cei care-si schimba partenerul de o viata pe unul de o noapte, in timp ce sotul ori sotia fac acelasi lucru. Cu 200 de lei, un cuplu are acces la "Noaptea placerilor erotice", unde totul e inclus, de la bauturile de la bar, pana la mancare, plus utilizarea facilitatilor de care clubul dispune - lounge, piscina si camere dotate cu baie proprie, scrie Gandul.

De ce se stinge lumina, Enel? Transformatoare arse si ruginite, fire de electricitate la pamant, stalpi de inalta tensiune care se sprijina pe case. Aceasta este imaginea tragica a retelelor de curent electric oferita de societatea Enel in zona din jurul Bucurestiului, dar si in unele cartiere ale Capitalei. Caderile de tensiune de la sfarsitul anului trecut au ars intr-un sat intreg din judetul Giurgiu toate obiectele electrocasnice ale oamenilor, scrie Romania libera.

Statia de epurare de la Glina, inchisa dupa inaugurare. Cea mai mare investitie de mediu din sud-estul Europei, statia de epurare a apelor uzate de la Glina, ar putea fi inchisa imediat dupa inaugurarea programata in iunie 2010, din cauza nerespectarii normelor de mediu. Statia este construita din credite si fonduri ISPA, si ar trebui sa epureze apele rezultate din canalizarea Capitalei si a catorva localitati limitrofe. In urma epurarii, insa, statia va produce zilnic in jur de 400 de tone de namol scos din apa, reziduu ce nu poate fi, conform legislatiei de mediu, nici transportat, nici depozitat daca nu e uscat sau cel putin deshidratat. Din aceasta cauza, comisarul Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat pentru EvZ ca va inchide statia imediat dupa inaugurare, pana cand primaria va gasi o solutie de gestionare a namolului.

Unde se vand cele mai ieftine tigari din Romania. Comertul cu tigari de contrabanda a inflorit, de la inceputul anului, cand au fost introduse noi scumpiri. Aproape in fiecare piata poti gasi tigari de doua ori mai ieftine ca la magazine, usor de recunoscut dupa timbrul verde al Republicii Moldova. Un pachet de "Plugaru" se vinde cu 3 lei, in conditiile in care doar acciza ar trebui sa fie de circa 6,2 lei/pachet. E o coada la momeli pentru peste, in Piata Crangasi, de zici ca a innebunit romanul dand la copca! Punctul de vanzare care afiseaza aceasta firma consta intr-o rulota si o camioneta parcata chiar langa ea, in spatele gurii de metrou. Un bulibasa sta pe un scaun, in fata camionetei, cu o borseta plina de bani abia cuprinzandu-i braul. In fata rulotei, o femeie nervoasa, care isi intoarce capul in toate directiile, se ocupa de clienti. Citeste mai multe in Gandul.

Facultatile din Romania, corijente in Europa. Doar unul din 5.000 de studenti romani este competitiv in Europa, arata Barometrul calitatii 2009. Cel mult una din cinci universitati din Romania se poate lauda ca intra in competitie cu scolile europene. Barometrul care analizeaza calitatea invatamantului superior din tara arata ca, in varianta optimista, 20% din universitatile romanesti reusesc sa produca absolventi competitivi pe piata muncii din Romania si Europa si sa dea rezutate remarcabile in cercetare. In varianta exigenta, proportia ar fi de numai 5%, scrie Adevarul.

Cum se intelege un surd cu un orb in parlamentul lor. Prima intrunire a Forumului European al Dizabilitatii (EDF) s-a desfasurat in premiera la Bucuresti, unde i s-a atras atentia (in lipsa) premierului Emil Boc ca va fi parat la UE daca nu va trata persoanele cu handicap din Romania ca pe oameni cu drepturi depline.Domnul Sergiu Ruba, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania, isi pipaie cu buricele degetelor limbile de la ceas. E ora pauzei de cafea. Alaturi, la prezidiul “parlamentul” lor, ii sade Mihai Grecu, presedintele Asociatiei Surzilor. Grecu “turuie” cu ambele maini catre doi barbati aflati in prima banca din fata prezidiului, scrie EvZ.

Maturat de lux la directiile regionale ale Postei. Compania Nationala "Posta Romana" (CNPR) a lansat, la sfarsitul anului trecut, o afacere grasa cu bani publici. Astfel, pentru maturatul oficiilor postale din toata tara, Posta ofera doritorilor, la licitatie, un contract in valoare de 43.973.027 lei (echivalentul a 430 miliarde lei vechi), fara TVA. Anuntul de participare nr. 92.752 a fost postat pe site-ul Sistemului Electronic de Achizitii Publice pe 31.12.2009, cand nimeni nu se mai gandea la oferte de afaceri si contracte, scrie Romania libera.