Un roman in mijlocul luptelor dintre pirati. Doua grupari rivale de pirati au intrat ieri intr-un conflict armat, din cauza neintelegerilor privind impartirea unei potentiale recompense pentru eliberarea petrolierului grecesc la bordul caruia se afla si un roman. Piratii din regiunea semiautonoma nordica Puntland, care au sechestrat petrolierul Maran Centaurus in noiembrie, nu vor sa imparta „prada” cu bandele din Haradheere, care au preluat acum controlul asupra vaporului. Schimburile de focuri dintre grupari nu au transat situatia, iar piratii din Puntland au amenintat ca ar putea incendia petrolierul, la bordul caruia se afla un roman, noua greci, doi ucraineni si 16 filipinezi, scrie EvZ.

Actiuni pentru combaterea violentei in unitatile de invatamant. Seful Politiei Romane, chestorul principal Petre Toba, a dispus ca pe tot parcursul anului 2010 sa se desfasoare sub directa coordonare a Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), in toate judetele, actiuni pentru combaterea violentei in unitatile de invatamant. Actiunile destinate cresterii gradului de siguranta a elevilor se vor desfasura conform unui plan de masuri elaborat de IGPR, pe baza analizei indicatorilor statistici privind situatia infractionalitatii, efectuata de specialistii Politiei Romane cu atributii in acest domeniu, scrie Gandul.

Universitatile romanesti se transforma in fabrici de diplome. Ultimul raport al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), intitulat "Barometrul Calitatii 2009", nu aduce motive de bucurie pentru invatamantul academic. Coruptia, nivelul scazut al pregatirii studentilor comparativ cu asteptarile angajatorilor, deschiderea si atractivitatea reduse fata de studentii din alte tari, numarul de studenti tot mai ridicat ce revine la un cadru universitar etc. sunt cateva dintre punctele slabe, ceea ce face ca in final invatamantul academic romanesc sa fie in continuare slab calitativ, scrie Romania Libera.

Finantator al „Asfalt Tango” si regizor de asasinate. Sergiu Bahaian, cel care ar fi comandat asasinarea a patru persoane in stilul „Camorra”, trecea drept iubitor de frumos, finantand productii cinematografice de succes. Acuzat ca ar fi comandat patru crime in stil mafiot, afaceristul Sergiu Bahaian a fost arestat preventiv, aseara, pentru 29 de zile. In timp ce el a fost retinut doar pentru o serie de infractiuni economice si condus in arestul Politiei Ialomita, doi apropiati ai sai erau incarcerati la Constanta pentru fapte oribile: au ucis patru persoane - pe unele dintre ele ingropandu- le de vii sau aruncandu- le in Dunare. Integral in EvZ.

S-a dat verde la “Autostrada Zapezii”, Berceanu are cosmaruri privind “un nou Bechtel”. Cu o intarziere de sase ani, statul roman semneaza cu un consortiu strain constructia si administrarea pe o perioada de 30 de ani a Autostrazii Zapezii, respectiv portiunea de 55 de kilometri dintre Comarnic si Brasov. Constructia, estimata la peste 1,5 miliarde de euro ar urma sa fie data in folosinta la finele lui 2014, daca totul va merge conform planului oficial, perioada care s-ar putea suprapune astfel campaniei electorale prezidentiale de peste cinci ani. Pentru a fi sigur ca in miile de pagini ale primului contract de Parteneriat-Public-Privat (PPP) de anvergura din Romania nu se strecoara vreo eroare, sau sa nu se lase libera vreo portita prin care francezii de la Vinci si grecii de la Aktor ar putea cere mai multi bani de la stat, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a amenintat atat angajatii proprii cat si partenerii din mediul privat ca nici nu vrea sa auda de "un nou Bechtel". Integral in Gandul.

Maine se va circula in conditii normale, desi ninge in Bucuresti. Din cauza ninsorii care a inceput, Primaria Municipiului Bucuresti a cerut operatorilor de salubrizare responsabili cu deszapezirea si combaterea poleiului la nivelul Capitalei sa aplice tratamente preventive cu materiale antiderapante pe rampe, pante si poduri, pentru prevenirea aparitiei poleiului si podurilor de gheata. Astfel, incepand cu ora 19:00, operatorii de salubritate din toate sectoarele au aplicat tratamente cu materiale antiderapante, urmand ca, incepand cu ora 23:00, sa se aplice un tratament general pe toate strazile si bulevardele din Bucuresti, astfel incat luni dimineata sa se poata circula in conditii normale, scrie Adevarul.

Taxa de "fast-food" scumpeste mancarea. Decizia Ministerului Sanatatii de a aplica o noua taxa pe alimentele procesate este atacata de Romalimenta. Aceasta acuza statul ca are ca singur scop colectarea de fonduri la buget, si nu imbunatatirea starii de sanatate a romanilor. In plina criza economica, dupa avalansa de disponibilizari, reduceri de salariu, crestere a inflatiei si, implicit, accentuarea starii de saracie a romanilor, Ministerul Sanatatii tot pedaleaza pe ideea introducerii unei noi taxe pe alimente, fapt ce va genera o crestere exploziva a preturilor. Textul de lege prevede faptul ca taxa este aplicabila in cazul tuturor alimentelor procesate, dintre acestea excluzandu-se apa, fructele si legumele. Ministerul sustine implementarea acestui impozit motivand ca astfel va fi diminuat numarul bolilor metabolice grave si al persoanelor ce sufera de obezitate, scrie Romania Libera.

Petitie impotriva noii centrale nucleare. Peste 13.000 de semnaturi au fost stranse de organizatia neguvernamentala Greenpeace impotriva construirii unei noi centrale nucleare in Romania. "Petitia poate fi semnata de oricine din lume. Avem in jur de 13.000 de semnaturi si continuam sa strangem, cu sprijinul oamenilor care nu isi doresc alte reactoare nucleare in Romania. Nu vrem sa le inchidem pe cele care exista, vrem sa nu se mai faca altele. Vrem sa se investeasca in energie curata, verde, regenerabila, din surse ecologice”, a declarat Irina Bandrabur, coordonator al voluntarilor Greenpeace Romania. Oficialii organizatiei intentioneaza sa foloseasca aceasta petitie pentru a le arata investitorilor ca romanii vor ca banii destinati acestei investitii sa fie directionati spre energiile regenerabile, scrie EvZ.