Prima despagubire pentru Holocaustul romanesc: 360.000 de lei. Doi frati evrei au obtinut, in premiera, despagubiri in justitia romaneasca pentru cele indurate in perioada Holocaustului si, indirect, condamnarea regimului Antonescu. Devy Abraham era un copil de 8 ani cand a fost deportat in Transnistria impreuna cu familia. Cand s-a intors acasa, in 1945, avea varsta pubertatii, dar experienta mortii il imbatranise deja. Vreme de aproape o jumatate de secol dupa ce a scapat din ghearele Holocaustului a trait cu spaima Securitatii in oase. Ar fi vrut sa-si strige suferinta de a-i fi fost rapita copilaria si de a-i fi fost distrusa familia, insa instinctul de conservare i-a impus autocenzura, scrie EvZ.ro

Inca un militar „apt psihologic“ s-a rupt. Sergentul Atodiresei, care si-a omorat un coleg, a furat un mic arsenal si apoi s-a sinucis, n-a mai fost evaluat de la angajare, pentru ca unitatea nu avea psiholog. Crima de ieri din unitatea de pompieri Dorohoi si furtul arsenalului din depozit continua seria actelor de violenta extrema comise de oameni in uniforma. Sergentul asasin Atodiresei intra in galeria unor militari care au cedat psihic, serie inceputa in anii 90 cu militarii in termen dezertori si continuata in anii 2000 cu "profesionistii" Flaviu Pop sau agentul Bulgaru. Astfel de cazuri demonstreaza cu cata usurinta patrund in sistem indivizi cu grave probleme psihice, nedescoperite de psihologi, scrie Gandul.

Cum ceri despagubiri la Electrica, EOn si Enel. Daca locuiesti in mediul urban si ai ramas 12 ore fara curent din cauza unei intreruperi accidentale, poti cere despagubiri furnizorului de energie electrica. Pentru cei din mediul rural, intervalul maxim in care furnizorul trebuie sa reia alimentarea cu energie este de 24 de ore. Aceste intervale se majoreaza la 72 de ore, in cazul in care vorbim despre o intrerupere ce are loc in zone afectate de fenomene meteorologice deosebite. Exista voci care spun ca aceste intervale prevazute in "Standardul de Performanta" impus de Autoritatea Nationala de Reglementare in probleme de Energie (ANRE) sunt prea mari, dar institutia considera in continuare ca masura este potrivita, scrie EvZ.ro

CFR Calatori vrea sa introduca trenuri pe ruta Gara de Nord - Platforma Pipera. Compania a postat pe site-ul companiei un sondaj de opinie pentru a afla daca persoanele care calatoresc frecvent pe aceasta ruta considera oportuna introducerea serviciului. CFR Calatori vrea sa introduca un serviciu de transport pe relatia Gara de Nord Bucuresti-Platforma Industriala Pipera, din nordul Capitalei, daca va exista cerere pentru acest traseu, a declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, directorul de marketing al companiei, Adrian Vlaicu, scrie Cotidianul.

Imperiul Bahaian, cladit pe un maidan. Firmele-fantoma din reteaua condusa de Sergiu Bahaian aveau indicata adresa pe un teren viran: strada Mesterul Manole nr. 89 din Constanta. Reteaua de escroci condusa de Bahaian cumpara firme vechi, cu activitate promitatoare, care erau apoi transformate in „fantome“. Valentin Slepac, locotenentul lui Sergiu Bahaian si unul dintre principalii suspecti de uciderea a patru dintre membrii retelei, coordona o suveica de firme-fantoma in Dobrogea. Pentru a nu trezi vigilenta Politiei, mafiotii au pus la cale un sistem ingenios: nu infiintau firme, ci achizitionau societati existente pe care le trecea pe numele lui Slepac sau pe cele ale victimelor, noteaza Adevarul.

Statul te da afara, tot statul te angajeaza. Disponibilizarile masive dispuse de Guvern in sectorul public au produs agitatie in randurile angajatilor din institutiile publice, a caror solutie preferata pentru a fenta decizia Executivului este permutarea personalului de la o directie la alta. In judetul Tulcea, masurile de reducere a personalului bugetar s-au soldat cu o anomalie: desfiintarea a trei institutii a creat o alta, cu personal de patru ori mai numeros, scrie Romania Libera.

Marius Oprea: „Suntem condusi de circa 10.000 de ticalosi”. Istoricul Marius Oprea spune ca viata politica si economia sunt influentate in continuare, in proportie de 40%, de fosti activisti de partid, securisti si birocrati ai vechiului regim. Si-a dedicat cariera studierii regimului comunist si aparatului represiv al acestuia, activitate ce i-a atras, deopotriva, simpatii si antipatii. Marius Oprea nu se da batut nici acum, cu toate ca pare sa treaca printr-o cumpana profesionala. Zvonul inlocuirii sale din functia de presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania capata, pe zi ce trece, mai mult contur, noteaza Adevarul.

Cand sunt soferi, ministrii injura si ei Guvernul. Soferul Radu Berceanu: „Mi se rupe sufletul cand vad pe ce drumuri merg cu masina. Mi-au si zgariat-o cu cheia”. Dintre ministrii care si-au declarat "averea" auto se remarca Radu Berceanu cu limuzina Mercedes S 500, Laszlo Borbely cu Lexusul GS 300 si Daniel Funeriu cu cele doua modele Jaguar. Soferul Radu Berceanu e nemultumit de cum arata drumurile din Romania. Ministrul Radu Berceanu spune ca ar avea nevoie de trei - patru ori mai multi bani, pe an, ca sa poata repara infrastructura. "Stiu ca romanii il injura pe ministru pentru ca sunt drumurile proaste, dar eu lucrez cu materialul clientului, nu pot face mai mult decat in cuantumul banilor alocati ministerului. Cred ca ministrul ar trebui sa fie un magician care sa faca autostrazile cu bagheta. Nimeni nu poate face mai mult decat este prevazut in buget si anul trecut am avut de vreo patru ori mai putini bani decat am avut nevoie. Mai important e sa imparti banii pe proiecte putine care sa fie finalizate decat sa dai cate un pic la fiecare si sa nu se termine niciunul", a declarat pentru Gandul Radu Berceanu. Cu patru masini trecute in declaratia de avere, ministrul Berceanu are permis de conducere de peste 30 de ani si spune ca ii place foarte mult sa sofeze, scrie Gandul.

Noile probe de bacalaureat vor determina daca elevii stiu sa citeasca. Un criteriu de care va tine seama profesorul la evaluarea competentelor lingvistice de comunicare la limba romana, una dintre probele orale ale bacalaureatului, are in vedere citirea textului de catre candidat. Prin aceasta cerinta, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului(MECTS) recunoaste implicit ca unii liceeni sunt analfabeti. Altfel, nu ar fi avut ce sa caute o asemenea cerinta la bacalaureat, examen pe care il sustin tinerii care termina clasa a XII-a, scrie Romania Libera.