Vestul, indemnat sa anuleze datoria de aproape un miliard de dolari a statului Haiti. Prim-ministrul haitian Jean-Max Bellerive a declarat in cadrul unei intalniri de urgenta a ministrilor, desfasurata la Montreal, ca efortul de reconstructie a tarii sale va dura intre cinci si zece ani. Acesta a mai afirmat ca Haiti va avea nevoie de sprijinul masiv al comunitatii internationale pe termen mediu si lung, scrie The Telegraph. Discutiile de la Montreal au fost menite sa puna bazele unei conferinte a donatorilor, in cadrul careia sa se solicite fonduri pentru reconstructia statului devastat. Anumite grupari, printre care Oxfam si Cosiliul Mondial al Bisericilor, au lansat cu acest prilej un apel la adresa ministrilor vestici pentru anularea datoriei externe a statului Haiti, cifrata la 890 de milioane de dolari americani.

Se contureaza o strategie de retragere a fortelor aliate din Afganistan. Liderii politici si militari ai statelor vestice au trasat luni conturul pentru o strategie de retragere din Afganistan. Trei generali au adus in discutie posibilitatea stabilirii unui acord de pace cu talibanii, scrie Reuters. Seful armatei britanice, Sir David Richards a declarat ca negocierile cu talibanii ar putea fi luate in considerare, insa aliatii vor trebui sa poarte eventualele convorbiri de pe o pozitie de forta. Discutiile au avut loc inaintea unei conferinte ce se va desfasura la Londra, in cadrul careia se va stabili un interval de timp pentru preluarea de catre guvernul afgan a responsabilitatilor de siguranta, in concordanta cu termenul stabilit de presedintele Obama pentru inceperea retragerii trupelor americane, anul 2011. Generalii americani David Petraeus si Stanley McChrystal iau la randul lor in calcul posibilitatea unor discutii cu talibanii, sperand ca suplimentul de 30.000 de soldati pe care Washingtonul ii va trimite in zona va slabi pozitiile insurgentilor suficient de mult incat liderii acestora sa ceara incetarea ostilitatilor.

Tablou de Picasso, rupt de o turista neatenta. Pictura "Actorul", realizata de Pablo Picasso in iarna 1904-1905 si expusa la Muzeul Metropolitan de Arta din New York a fost avariata luni, dupa ce o turista si-a pierdut echilibrul si a intrat in tablou, provocand o ruptura de aproape 15 centimetri in panza. Din fericire, ruptura nu s-a petrecut in coltul din dreapta jos si nu in punctul focal al compozitiei, a declarat un angajat al muzeului, care a mai precizat ca se spera realizarea unei reparatii care sa nu lase urme vizibile, scrie The Telegraph.

Fratele fostei patinatoare americane Nancy Kerrigan a fost arestat in cazul uciderii propriului tata. In varsta de 70 de ani, tatal fostei patinatoare Nancy Kerrigan a fost gasit mort duminica, in locuinta sa. Politia a considerat ca decesul s-a produs in circumstante suspecte, operand arestarea lui Mark Kerrigan, fratele fostei sportive, sub acuzatia de "vatamare corporala extrem de grava a unei persoane varstnice". Conform raportului politiei, Mark si-a atacat tatal dupa ce acesta nu i-a permis sa foloseasca telefonul. Familia neaga acuzatiile, sustinand ca batranul a murit in urma unui atac de cord, scrie FoxNews.

Papa ii indeamna pe preoti sa scrie pe bloguri. Benedict al XVI-lea recomanda preotilor sa utilizeze intens mijloacele de comunicare moderne si sa interactioneze online cu credinciosii. Intr-un mesaj transmis de la Vatican, anticipand Ziua Mondiala a Comunicarii, Papa Benedict al XVI-lea a afirmat ca, pentru misiunea preotilor, e-mail-ul si simpla prezenta pe internet nu sunt suficiente; ca preotii ar trebui sa utilizeze toate instrumentele de comunicare multimedia pe care le au la dispozitie - mentionandu-se, ca exemple, imagini, videoclipuri, secvente animate, bloguri - si ca preotii tineri ar trebui sa se familiarizeze cu folosirea acestor mijloace inca din seminar. Desi a deplans, in mai multe randuri, promovarea vulgaritatii si a violentei de catre mass media de divertisment si faptul ca supraabundenta de stiri de senzatie ii face pe oameni insensibili la adevaratele tragedii, Benedict al XVI-lea a apreciat, totodata, noile mijloace de comunicare in masa drept "un dar facut omenirii" atunci cand sunt utilizate pentru a indemna la prietenie si buna intelegere. Integral pe Descopera.ro.