Prima-doamna a PNL, lobby pentru mineritul cu cianuri. Adina Valean (sotia presedintelui PNL, Crin Antonescu) a ridicat mingea la fileu firmei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), organizand, ieri, la Parlamentul European, un seminar la care au fost prezentate in mod dominant opiniile agentului economic care doreste exploatarea cu cianuri a zacamintelor aurifere din Muntii Apuseni. Intitulat „A face din Europa un lider in mineritul sustenabil si responsabil”, seminarul a fost contestat cel mai vehement de colega de partid a Adinei Valean, europarlamentarul Renate Weber, scrie EvZ.

Guvernul promite de ingheata posturile: statul angajeaza si in 2010. Joburi scoase „la concurs” in institutii bugetare din tara. Guvernul declara ca sisteaza angajarile in sistemul bugetar. Institutiile angrenate in atragerea fondurilor europene dau replica: avem nevoie disperata de personal. In tara insa, institutiile publice inca fac angajari. Reporterii Gandul au incercat sa se angajeze pe diferite posturi bugetare, pe care institutiile publice din tara inca le scot la concurs. La Sibiu sunt doua posturi libere la Casa de Pensii, iar la CET Iasi s-a infiintat postul de director de marketing si a fost scos la concurs, desi suntem asigurati ca este dedicat unui consilier local PNL. Citeste mai multe in Gandul.

Cazul Bahaian: medicul legist explica greseala. Dr. Stefan Botez, cel care a efectuat autopsia victimei Emilian Leonte, arata de ce nu a sesizat ca se afla in fata unei crime. Autoritatile incep sa identifice erorile care au dus la descoperirea tarzie a crimelor comise de reteaua de tip mafiot a lui Sergiu Bahaian. A doua victima a retelei lui Sergiu Bahaian, Emilian Leonte din Castelu, a fost gasit fara viata pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra, la 6 aprilie 2008. Mortul zacea in apropiere de Basarabi, imbracat in costum complet, cu vesta, cravata, pantofi. Desi omul avea lovituri de ciocan in cap, anchetatorii au considerat ca el s-a sinucis, scrie Adevarul.

Reportaj la -34 de grade Celsius: "Polul Frigului" rezista cu tuica si lemne. Locuitorii oraselului Intorsura Buzaului, supranumit "Polul Nord al Romaniei", se lupta cu gerul naprasnic cu aceleasi mijloace pe care le foloseau stramosii lor: tuica si focul cu lemne. Majoritatea localnicilor nu se mai sperie insa de temperaturile care au paralizat Romania in ultimele zile. La Intorsura Buzaului este atat de frig incat apa ingheata aproape instantaneu. Localnicii spun insa ca gerul de -30 grade Celsius nu ii mai impresioneaza, pentru ca s-au obisnuit cu temperaturi de -20 de grade, scrie Romania libera.

Chiliman a cumparat vile de 12 milioane de euro ca sa le faca gradinite. O casa cu etaj, darapanata, cumparata de Primaria sectorului 1 pentru mutarea unei gradinite: 1,85 milioane de euro. Alta casa, tot cu destinatia gradinita, tot cu bani de la Primaria 1: 1,65 milioane de euro. Inca doua case, cumparate tot ca gradinite, au scos din bugetul primului sector al Capitalei 1,654 milioane de euro, respectiv 1,07 milioane. Bucuria primarului Chiliman de a-si imbogati suporterii electorali si prietenii de partid – nepretuita, scrie Academia Catavencu.

Studentul Dacian Ciolos nu era un tocilar. Colegii de facultate si profesorii lui Dacian Ciolos, romanul desemnat sa ocupe functia de comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, au numai cuvinte de lauda la adresa lui. In vremea studentiei, trecea drept un tanar foarte serios. Dacian Ciolos a fost student la Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), din Cluj-Napoca, in perioada 1989-1994. Studentul Ciolos a fost pe faza si a invatat foarte repede, inca din primii ani ai democratiei romanesti, incotro se indreapta lucrurile in agricultura. A inteles rapid mecanismul agriculturii europene, scrie EvZ.

Santierul Bucuresti in 2010: „Ce n-ati vazut nici pe vremea lui Ceausescu”. "Nici pe vremea lui Ceausescu nu s-a facut ce se va face in aceasta vara in Bucuresti. E o cursa asumata pentru a ajunge la nivelul capitalelor europene". Declaratia apartine directorului general al Directiei Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, Madalin Dumitru, si a argumentat-o cu un pomelnic de strapungeri, supralargiri, pasaje si strazi pe care se vor deschide santiere imediat ce se duce zapada. "Cum scapam de zapada incepem lucrarile. Sunt complexe si pot costa sute de mii de roni. In doi ani acestea vor fi finalizate", a declarat Madalin Dumitru pentru Gandul.

Carcotasii cu faima, Maruta cu banii, Divertis cu fanii. Serban Huidu si Mihai Gainusa sunt vedetele cele mai indragite de public, insa grupul Divertis este lider in audienta, iar vedeta Happy Hour atrage cele mai consistente venituri din publicitate. Studiul referitor la perceptia romanilor asupra unor vedete, comandat de paginademedia.ro, le catalogheaza pe Mihaela Radulescu si pe Andreea Marin drept „fumate“, scrie Adevarul.

Autostrada Comarnic-Brasov va trece pe sub Sinaia si Busteni. Romania libera va prezinta in exclusivitate traseul Autostrazii Comarnic-Brasov, dupa cum a fost stabilit de consortiul castigator al concesiunii, firmele Vinci- Aktor. Autostrada care va porni din DN1 in zona Comarnic si se va termina la localitatea Cristian, judetul Brasov, va avea patru statii de taxare in zonele Comarnic, Sinaia, Predeal si Rasnov, existand optiunea ulterioara a unei a cincea statii de taxare la Busteni. Daca Vinci si Aktor nu vor construi aceasta statie, inseamna ca traficul local, pe distante de pana la 15 kilometri pe Valea Prahovei, adica intre Busteni, pe de o parte, si Sinaia- Predeal, pe de alta parte, nu va fi taxat, scrie Romania libera.

Sobolanii morti ai Metrorex il imbogatesc pe Brinza, seful voturilor din diaspora. Stimati calatori ai metroului bucurestean, poate va intrebati uneori unde se duc banii pe care-i decartati voi la ghiseele Metrorex. Iata, avem saptamina aceasta un raspuns partial la intrebare. Un raspuns de 16 milioane RON. Suma care ajunge in punga PD-L. Pe 22 decembrie 2009, Metrorex, regie al carei director general este pedelistul Gheorghe Udriste, a atribuit contractul pentru servicii de deratizare si dezinsectie societatii Alrod Consult. Asa cum am tot scris pentru cititorii nostri care merg cu metroul, Alrod are legaturi cu deputatul PD-L William Brinza, omul responsabil pentru campania prezidentiala din Spania a lui Traian Basescu. Actionar al sereleului este Nouvel Investment Corp din Delaware, Statele Unite, scrie Academia Catavencu.

Cum s-au nascut "orasele rurale" din Romania. Povestea oraselor tinere din Romania este un amestec nefericit de saracie, mizerie, nadejde si oportunism politic. Totul a inceput prin anul 2000. Mania infiintarii de orase s-a raspandit apoi delirant, ca o epidemie scapata de sub control. Oamenii credeau ca, odata scapati de statutul de comuna, fondurile europene se vor revarsa nestavilite. In schimb, s-au ales doar cu taxe si impozite mai mari, in timp ce serviciile au ramas la nivel de localitate rurala, scrie EvZ.

Sase romani greu de ucis. Si-au pus la casa ferestre antiglont. Patru romani au ajuns la concluzia ca nimic nu se compara cu securitatea caminului, mai ales cand ai montate in loc de termopane ferestre antiglont cu geamuri BR-6 capabile sa reziste la grindina de gloante improscate torential de Kalasnikov si Remington 11-87. Al cincilea conational s-a multumit sa priveasca cerul prin ferestre mai modeste, cu sticla tip BR-4 care protejeaza doar de mini-Uzi. Un al saselea, personaj public de cel mai inalt nivel (a carui identitate nu avem permisiunea sa o divulgam), a ales sa-si monteze la locuinta privata geamuri antiglont mai sofisticate, care-l fac sa se simta cel mai protejat tragator de perdele din Romania, scrie Gandul.