China incearca sa isi consolideze pozitia fata de Rusia printr-un imprumut de 1 mld USD pentru Republica Moldova. In iulie 2009, China a semnat o intelegere cu Republica Moldova, prin care urmeaza sa ii imprumute celei din urma suma de 1 miliard de dolari, suma echivalenta cu o zecime din produsul intern brut al Moldovei. Reuters insista asupra influentei pe care acest imprumut o confera Chinei, care incearca sa isi construiasca treptat legaturi cu tarile vecine Rusiei. Anul trecut in iunie, China a fost de acord sa investeasca un miliard de dolari in centrale electrice in Tadjikistan, iar in martie Banca Centrala chineza a incheiat un acord cu Belarus pentru un swap valutar pe termen de 3 ani, in valoare de aproape 3 miliarde de dolari. In plus, prin imprumutul acordat Republicii Moldova, China ar putea incerca sa exporte bunuri in Uniunea Europeana prin intermediul Republicii Moldova, reducand astfel semnificativ costurile pentru transport.

Un jurnal medical a retras un studiu care sustinea ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei provoaca autism. Jurnalul medical The Lancet a transmis, marti, un comunicat, prin care anunta ca retrage o controversata lucrare publicata in 1998, lucrare in care se afirma ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (MMR) poate provoca autism. Saptamana trecuta, Consiliul de Medicina Generala din Marea Britanie, a stabilit ca autorul studiului, Dr. Andrew Wakefield, nu a respectat normele etice in realizarea cercetarii. Potrivit Consiliului, "selectia pacientilor a fost partinitoare", iar comportamentul doctorului a fost "necinstit si iresponsabil". Astfel, s-a descoperit ca Wakefield a supus unii dintre copiii implicati in cercetare unor proceduri medicale invazive, cum ar fi colonoscopia si RMN-ul. In plus, acesta a dat bani copiilor aflati la o petrecere de-a fiului sau pentru a le recolta probe de sange. Inca din momentul publicarii, studiul a atras numeroase critici, existand multe voci care sustineau ca cercetarea a fost atat de defectuoasa incat nu ar trebui considerata stiintifica. Potrivit teoriei lui Wakefield, vaccinul impotriva pojarului ar fi provocat probleme gastrointestinale care ar fi determinat, la randul lor, autismul. In viziunea cercetatorului, virusul folosit in vaccin ar fi crescut in tractul intestinal si ar fi facut ca intestinul sa devina poros din cauza inflamarii. Apoi materia din intestin s-ar fi infiltrat in sange, afectand sistemul nervos si provocand astfel autism, scrie CNN.

5 americani suspecti de terorism: "FBI si politia pakistaneza ne tortureaza". Cinci americani arestati in Pakistan, suspectati ca ar fi pus la cale atacuri teroriste, sustin ca sunt torturati de autoritati. Acestia au aruncat reporterilor un servetel pe care au scris declaratia din duba care ii transporta la o audiere la tribunal. "De cand am fost arestati, SUA, FBI si politia pakistaneza ne tortureaza. Incearca sa ne insceneze cazul. Suntem nevinovati. Ei incearca sa ne tina departe de public, de media, de famiile noastre si de avocatul nostru. Ajutati-ne!". Acestea erau cuvintele inscrise pe biletul pe care cei cinci s-au semnat doar cu prenumele, scrie CNN. Cei cinci barbati, care se rugau impreuna la o moschee din Alexandria, Virginia, au disparut in luna noiembrie si au reaparut in Pakistan. Acestia sunt acuzati de autoritatile pakistaneze ca au legaturi cu organizatii teroriste si ca au pus la cale atentate teroriste.

Doctorul lui Michael Jackson se va preda. Doctorul lui Michael Jackson, Conrad Murray, asteapta sa se predea autoritatilor din Los Angeles, saptamana aceasta, si sa raspunda acuzatiilor legate de moartea artistului, a declarat avocatul doctorului pentru CNN. "Doctorul Murray este pregatit sa se predea si sa raspunda oricaror acuzatii" a spus Ed Chernoff. Procurorii nu au formulat inca acuzatiile, iar lui Murray nu i s-a spus cum si cand ar trebui sa se predea. Cu toate acestea, doctorul a venit de la Houston, Texas, la Los Angeles, anticipand posibilele acuzatii, care ar trebui anuntate in urmatoarele 24-48 de ore.

Joe Biden: Prin reprimarea demonstrantilor, liderii de la Iran isi pierd influenta morala asupra maselor. Vice-presedintele SUA, Joe Biden a declarat, marti, intr-un interviu, ca regimul iranian a "semanat seminte de distrugere" in propria sa casa prin suprimarea demonstratiilor organizate de opozitie. "Cand membrii regimului iranian au actionat asa cum au facut atunci cand mii de demonstranti au fost batuti sau chiar ucisi, ei si-au pierdut influenta morala in propria lor tara si in intreaga regiune", a mai spus Biden, citat de AFP. Biden a invocat in continuare faptul ca Iranul dezvolta un program nuclear si a reamintit ca Washingtonul actioneaza in aceasta problema numai impreuna cu comunitatea internationala, "inclusiv Rusia si altii pentru a impune sanctiuni".

Este NASA in haos? Decizia presedintelui american Barack Obama de a desfiinta programul NASA Constellation, care planuia inlocuirea actualei flote spatiale a agentiei cu noi tipuri de rachete si navete spatiale, a bulversat Congresul american, conducerea NASA si buna parte a comunitatii stiintifice. In ciuda declaratiilor de presa, oficialii NASA au fost luati prin surprindere de pozitia transanta a lui Obama, care a anuntat luni, 1 februarie, cand a discutat narativele de buget ale agentiei spatiale americane, faptul ca intoarcerea pe Luna nu mai este prioritara pentru SUA. Seful agentiei, Charlie Bolden, este optimist si are planuri marete, promitandu-ne ca, foarte curand, ne vom plimba pe orbita inferioara a Pamantului in excursii spatiale accesibile pentru mii de oameni. Bolden nu are, insa, nicio idee cum se va ajunge aici. Si tocmai aceasta este marea problema a agentiei: lipsa totala de viziune pe termen lung. Prin proiectul Constellation, NASA se lansase intr-un program spatial scump si ambitios; demisia totala a acestuia, la mai bine de 5 ani din momentul in care a fost lansat, si cu o investitie deja consumata de 9 miliarde de dolari - dusi, practic, pe apa sambetei - confirma faptul ca la nivel de management compania are o mare problema. Citeste mai multe in Descopera.