Hotelul de gheata de la Balea: intimitate la zero grade. In urma cu doua decenii, un artist francez a organizat o expozitie de arta intr-un iglu in forma de cilindru in satul Jukkasjarvi din Suedia. Si cum intr-o noapte nu mai erau locuri de cazare in localitate, cativa vizitatori au cerut permisiunea de a petrece noaptea chiar in iglu si au stat in saci de dormit. Asa s-a nascut primul hotel de gheata din lume. De atunci, ele s-au inmultit, iar in iarna anului 2006 a fost construit unul si in Romania, la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, accesibil iarna numai cu telecabina, scrie EvZ.ro

Ucigasul lui Marian Cozma, in fata Justitiei! Dupa un an de la uciderea handbalistului roman, 42 de politisti maghiari au finalizat ancheta cu un dosar de 13.000 de pagini. Rafael Sandor e cel care a infipt cutitul in zona inimii lui Cozma. Rafael Sandor va fi acuzat direct pentru uciderea lui Cozma, insa nici ceilalti nu vor scapa de judecata. La un an de la uciderea handbalistului Marian Cozma in Clubul Patriota, unde handbalistii de la MKB Vesz­prem sarbatoreau nasterea copilului unui coleg de echipa, politistii au adus in fata presei dovezi si informatii, scrie Adevarul.

Cum va creste Ministerul Muncii varsta de pensionare pe baza sistemului PROST al Bancii Mondiale. In statisticile Bancii Mondiale, romanii traiesc cu doi ani mai mult decat in statisticile oficiale ale Romaniei. Pe baza lor, Ministerul Muncii vrea sa majoreze varsta de pensionare pentru femei la 65 de ani, pana in 2030. Statistica oficiala spune ca romanii traiesc, in medie, 68 de ani si 7 luni barbatii si 75 de ani si 8 luni femeile. Banca Mondiala sustine, insa, ca traim 70 de ani (barbatii), respectiv 77 de ani si o luna (femeile). Mai mult, Banca Mondiala a calculat, cu programul sau special botezat "PROST", ca speranta de viata creste semnificativ pentru romanii care apuca pensia, acestia traind, in medie, 78 de ani si 4 luni - barbatii, respectiv 80 de ani si 9 luni, femeile. Iar copiii si nepotii nostri vor trai chiar peste 86/88 de ani, cat se estimeaza ca va fi durata vietii prin 2075, noteaza Gandul.

Mancare contrafacuta in marile magazine. Marii agenti economici isi diversifica pe zi ce trece oferta. De la Selgros, Gim Rom Holding (G’Market) si Real cumparam alimente expirate, de la Kaufland putem achizitiona ulei de masline care, de fapt, este facut din turte de masline, la Carrefour avem specialitati de branzeturi pe post de cascaval, plus diferente de gramaj intre cantitatea neta si cea inscrisa pe ambalaj, iar la Metro gasim ciocolata facuta, de fapt, din ulei vegetal si frisca din grasimi vegetale, noteaza Romania Libera.

Rosia Montana, locul care ar putea sa nu mai fie. Daca proiectul minier al investitorilor canadieni va fi aprobat, cateva dealuri vor fi rase de pe fata pamantului, iar o vale va fi umpluta cu steril si cu cianura. Incertitudine, aceasta este starea de spirit generala a oamenilor de la Rosia Montana. Sigur este doar faptul ca, daca va incepe exploatarea miniera pe baza de cianuri, cateva dealuri si o intreaga vale vor disparea. Starea de spirit pare ca se transpune peste toate. Unii nu stiu daca nu cumva si-au vandut casa pentru un proiect minier care s-ar putea sa nu mai inceapa. Altii nu stiu daca au obtinut pretul corect pentru a-si lasa proprietatile sa faca parte dintr-o cariera gigantica ori sa fie acoperite de steril. Mai sunt si aceia care nu stiu ce sa mai faca pentru a-si creste pretul proprietatilor, scrie EvZ.ro

Vaccin expirat, reaprobat si apoi retras. Agentia Nationala a Medicamentului a hotarat ieri-seara ca serul care ii protejeaza pe bebelusi de tuberculoza trebuie scos din maternitati. Decizia a venit dupa mai multe replici contradictorii ale autoritatilor sanitare aparute dupa anuntul Ministerului Sanatatii cum ca produsul a expirat. Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a aprobat in ianuarie 2010, la solicitarea producatorului, Institutul Cantacuzino, ca valabilitatea vaccinului sa fie prelungita de la 12 la 18 luni, in conditiile in care in spitalele din tara erau folosite doze expirate inca din octombrie anul trecut, scrie Adevarul.

Filmele noului val romanesc, elogiate de presa canadiana. Tinerii exponenti ai cinematografiei de la noi, care isi prezinta productiile la Festivalul Filmului Romanesc de la Toronto (4 - 7 februarie), au parte de aprecieri entuziaste in publicatia canadiana Eye Weekly. Radiografia prezentului nostru cinematografic releva atat industria in plina dezvoltare, cat si perioada comunista, care unora le da nostalgii, altora - subiecte de film. "Se poate sa fi trecut 21 de ani de la Revolutie, dar cineastii romani nu se multumesc sa treaca peste istoria comunismului, scrie Gandul.

Agentia Europeana a Medicamentelor: "Nu am autorizat vaccinul Cantgrip". Remediul romanesc pentru gripa porcina nu face parte dintre cele patru vaccinuri recomandate de Agentia Europeana a Medicamentelor. Autoritatile romane spun insa ca atata vreme cat Cantgrip este folosit doar in Romania nu este necesar acordul institutiilor UE. Integral in Romania Libera.