Extemporal la dirigentie: ”Ce sunt eu, curva sau tarfa?”.O profesoara de la Colegiul Tehnic „Traian” din sectorul 2 al Capitalei si-a pus elevii sa limpezeasca diferenta de sens dintre cuvintele „tarfa” si „curva”. Mai multe inregistrari audio si video intrate in posesia EVZ arata cum se desfasoara cursurile intr-un liceu bucurestean. Mihaela Cioc, 42 de ani, intrata in invatamant toamna trecuta, tine lectii care abunda in obscenitati si comentarii sexuale. Femeia este posesoarea unui pistol cu gloante de cauciuc, face un secret din fostul sau loc de munca, iar scoala a sanctionat-o doar cu un avertisment disciplinar, permitandu-i sa predea in continuare. In ora de dirigentie inregistrata de elevii clasei a XI-a D, profesoara Cioc proiecteaza un act sexual cu unul dintre elevii sai, le explica acestora ca nu e virgina, face aluzii la anumite legaturi sentimentale dintre colegii de clasa si insinueaza existenta unei aventuri erotice dintre un alt profesor si o eleva, scrie EvZ.ro

Am ajuns "lideri ai spionajului mondial". Tara tuturor serviciilor: cati agenti secreti are Romania. Spre deosebire de tari ca SUA sau Marea Britanie, Romania are un numar secret de agenti secreti, dar, din declaratiile unor fosti directori SIE rezulta ca avem cel putin 60 de agenti de securitate la suta de mii locuitori, in vreme de britanicii au 6, iar americanii 9. "Romania - liderul spionajului mondial. Nici Ceausescu nu avea atatia agenti 007" titreaza cotidianul italian La Repubblica, care avanseaza cifra de 12.000 de angajati ai SRI, preluata din presa romaneasca, unde este citat Catalin Harnagea, fost director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Claudiu Saftoiu, care a condus si el SIE timp de 5 luni, afirma, pentru Gandul , ca nu s-a discutat structura SRI in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, in decursul directoratului sau, dar ca a ajuns la urechile sale informatia ca, de fapt, cifra avansata de Harnagea ar fi mai mica decat cea reala. Iar in privinta angajatilor SIE, Saftoiu spune ca erau 3000-3500, noteaza Gandul.

Directorul SIE: "Spionajul romanesc este unul dintre cele mai valoroase din NATO". Agentiile de spionaj sunt, peste tot in lume, invaluite intr-o aura de mister, pe care serviciile insele o intretin cu iscusinta. Directorul Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, a acceptat sa ridice o parte a acestui val intr-un interviu pentru Romania libera prilejuit de implinirea, astazi, a 20 de ani de la infiintarea institutiei, noteaza Romania Libera.

Decizii care au aruncat in colaps sistemul de pensii. Pensionarea pentru a masca somajul, mutarea banilor de la pensii pentru a acoperi gaurile bugetare, varstele prea mici de pensionare si „pensiile nesimtite“ au aruncat sistemul in faliment. Trei salariati sustineau un pensionar, in 1989, iar fondul de pensii era pe plus. In 2009, un angajat tinea in spate un pensionar si bugetul pentru pensii avea minus 2 miliarde dolari. Avantajul unui fond de pensii excedentar lasat de Nicolae Ceausescu s-a topit rapid dupa Revolutie. Unul dintre motive a fost numarul mare de oameni trimisi la pensie pentru a masca somajul. Al doilea a fost acela ca excedentul fondului de pensii a fost folosit pentru acoperirea unor gauri bugetare, scrie Adevarul.

Cartea care arunca in aer lumea culturala din Romania. Mircea Dinescu, vazut ca un „golanas, suburban, incult, agresiv si obraznic”, Eugen Simion – ca „un carierist implacabil, un parvenit, un intelectual la prima generatie”, iar Andrei Plesu – „un moralist cu lipsa la cantar” si cu „o opera destul de subtire”, viziunea criticului Adrian Marino, publicata la cinci ani de la moartea sa, agita lumea literara din Romania. Volumul de memorii al lui Adrian Marino, „Viata unui om singur”, care va aparea la inceputul lunii martie la Editura Polirom, este tiparita, conform dorintei autorului, la cinci ani de la moartea sa, pentru a evita „atacuri si insulte, ridiculizari si controverse”. Integral in EvZ.ro

Ce vor partidele de la viitoarea Constitutie. PDL a solicitat conducerii Parlamentului constituirea comisiei pentru revizuirea legii fundamentale, care ar putea sa-si inceapa activitatea peste doua saptamani. Reducerea numarului de parlamentari, clarificarea drepturilor presedintelui si reorganizarea administrativa sunt doar cateva dintre ideile partidelor pentru modificarea Constitutiei, noteaza Adevarul.

Drumarii ne sfatuiesc sa stam acasa. Ce trenuri vor fi anulate. Transporturile rutiere si feroviare se vor desfasura si azi cu dificultate in toata partea de sud a tarii. Drumarii ne recomanda sa nu plecam la drum decat daca suntem nevoiti. Zona sudica a tarii va fi si astazi afectata de viscol, iar transportul, atat rutier cat si feroviar, se va desfasura cu dificultate. Autostrada Soarelui a fost ieri inchisa intre Bucuresti si Lehliu, deszapezirea ei urmand sa se faca atunci cand va inceta viscolul. "Cat timp viscoleste, degeaba deszapezim. Aruncam banii pe fereastra, pentru ca in cateva minute zapada se pune la loc. Le recomandam soferilor sa nu plece la drum, in judetele afectate de codul portocaliu, decat daca este absolut necesar si atunci sa fie echipati cu lanturi, lopata si nisip", a declarat pentru Gandul directorul Directiei infrastructura rutiera si concesiuni din Ministerul Transporturilor, Adrian Ionescu.

Picasso, redefinit de o romanca. Lydia Csato Gasman, istoric de arta de origine romana, unul dintre cercetatorii care au deschis orizonturi noi asupra operei lui Picasso, a murit, la inceputul acestui an, in America, la varsta de 84 de ani. Studiile sale merg dincolo de relatia directa intre viata si opera lui Picasso. "Ceea ce am facut eu a fost sa sparg sistemul sau privat de simboluri", spunea Lydia Csato Gasman, citata de Romania Libera.