Guvernul a mintit in privinta varstei de pensionare. Executivul a sustinut ca UE ne-a impus cresterea varstei de pensionare. Directivele europene il contrazic. Desi reprezentantii executivului au justificat stabilirea unei varste egale de pensionare, de 65 de ani, pentru femei si barbati prin nevoia de aliniere a Romaniei la legislatia europeana, directivele Uniunii nu prevad niciun fel de obligatie in acest sens. O recunoaste chiar Consiliul Legislativ al Parlamentului Romaniei, care a avizat, la finele saptamanii trecute, o initiativa cetateneasca in privinta pensionarii. Aceasta contrazice prevederile proiectului legii unice a pensiilor si propune mentinerea varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, pana in 2050, scrie EvZ.

Ministrul Berceanu ne anunta ca dupa Romania zapezilor dam in Romania gropilor: Am dat toti banii pe deszapezire, sa nu ne intrebati la vara de ce nu reparam gropile. "Iarna asta ne-a dat peste cap cu toate sumele alocate la intretinere, care la ora actuala sunt depasite de vreo patru ori si probabil ca o sa luam de la reparatii si la vara o sa ne intrebati de ce avem gropi sau de ce nu am asfaltat, nu am mai terminat o bucata de drum", spune ministrul Transporturilor. Seful directiei de intretinere din cadrul Companiei de Drumuri, Florin Dascalu, ne da si orizontul de timp: "In aprilie vom ramane fara bani". Cititi in Gandul cati bani castiga companiile care fac sau nu deszapezire in Romania, cum pierd bani transportatorii de marfuri, dar si companiile de stat precum CFR pentru ca tara e blocata de nameti.

"La Olimpiada de la Lake Placid, din 1980, am stat in puscarie". Componentii nationalei de hochei pe gheata a Romaniei prezenti la Jocurile Olimpice de Iarna din 1980 au locuit intr-un penitenciar! A fost ultima participare a hocheiului romanesc la o olimpiada. Sfarsitul anilor '70 si inceputul anilor '80 au reprezentat apogeul hocheiului pe gheata romanesc. A fost perioada in care nationala Romaniei uimea lumea invingand SUA, la singura participare in grupa mondiala (1977). A fost perioada in care s-a bifat a cincea si ultima participare la Jocurile Olimpice de iarna pentru nationala de hochei a Romaniei, Lake Placid, 1980. Citeste mai multe in EvZ.

Unii, mai egali decat altii: "Pai ce, mortii stiu ca ninge?" In cimitire, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dat ordin sa fie luna, sa poata lumea sa vina la mort. Zapada nu stie carte, cade peste tot la fel. Impotriva ei, credinta ii face insa pe unii mai egali decat altii. Ortodocsii sunt inarmati de primarie cu Bobcat, mici excavatoare care taie iute nametii. Peste drum, catolicii si evreii privesc cu jind. Si ei platesc taxe, dar se bucura doar de ce le-au dat Dumnezeu si enoriasii: maini si lopata, scrie Romania libera.

112 romani au diploma de om destept. Multi o vor pentru a se angaja afara. Romanii n-au chef sa-si testeze IQ-ul. Numai 112 s-au inscris in Mensa, asociatia oamenilor inteligenti. Spre comparatie, Bulgaria are 600 de mensani, iar Ungaria, 800. Ca sa intri in asociatie trebuie sa dai un test si sa obtii un scor de peste 131, ca IQ. Din Mensa Romania fac parte elevi, studenti, doctori, ingineri, economisti si, pana nu demult… un miner din Valea Jiului, scrie Gandul.

Reteaua Bahaian a lovit si la Silistea: alti patroni de carton, alti disparuti. Un barbat din comuna constanteana Silistea, devenit peste noapte din muncitor patron de firma si a carui sotie a fost asociata cu un membru al retelei Bahaian, este cautat de politie, iar un altul, de profesie tractorist, s-a trezit proprietar la o societate-fantoma de la care statul are de recuperat acum cateva miliarde lei. La Craiova, o tanara acuza ca a devenit fara voia ei proprietar a trei firme falimentare, dupa ce a fost inselata de un apropiat al lui Sergiu Bahaian, scrie Romania libera.

Spitale renovate din banii pacientilor. La Spitalul de Cardiologie din statiunea Covasna s-au donat diverse sume pentru achizitionarea de mobilier. Anul trecut, unitatea medicala a obtinut din donatii si sponsorizari suma de 650.000 de lei, din care s-au platit chiar si facturile de intretinere a spitalului. Achizitionarea de mobilier in spitale este interzisa de la nivel central, dar pacientii Spitalului de Cardiologie Covasna au gasit o modalitate prin care sa participe la renovarea saloanelor: doneaza bani. Campania de donare a inceput consistent in urma cu patru ani, si de atunci, pe an ce trece, sumele au fost din ce in ce mai mari, scrie Adevarul.

Guvernul a cheltuit nelegal 3,5 milioane de lei. Intr-un raport trimis Parlamentului zilele trecute, Curtea de Conturi critica Executivul pentru cheltuirea, in perioada 2007-2008, in mod nelegal, a sumei de 3,5 milioane de lei din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului. Din aceasta suma au fost recuperati numai 530.300 de lei. Raportul face referire si la anul 2009. In document, Curtea de Conturi vorbeste despre "modul arbitrar si lipsit de transparenta in care au fost acordate" sumele catre autoritatile locale in anii 2007 si 2008, cand la guvernare erau liberalii, iar premier era Calin Popescu Tariceanu, scrie Romania libera.