Basescu, in pericol de prabusire. Presedintele Basescu e pe moarte. De vreo trei ani incoace, cel putin, circula o gramada de scenarii privind diverse boli de care sufera Marinarul. Pacientul Vadim Tudor, de exemplu, a anuntat la inceputul acestui an ca Base ar avea neoplasm generalizat si ca ar fi efectuat de urgenta citeva seturi de analize la o clinica particulara din Italia. Potrivit Tribunului, suferintele presedintelui au debutat cu hemoragii, care au inceput sa aiba loc din ce in ce mai des. Apoi, el ar fi trecut la transfuzii saptaminale de singe. La toate acestea, spune acelasi Vadim, se adauga problemele de imunitate pe care presedintele le are din cauza afectiunilor la glanda tiroida. Dar stati linistiti la locurili voastre: Basescu nu e in pericol din cauza celor de mai sus. In schimb, iata, confirmam: Basescu este aproape de moarte. Care poate surveni oricind. Academia Catavencu va dezvaluie, in exclusivitate, ca exista o amenintare mult mai serioasa la viata presedintelui nostru decit visele umede cu cancer generalizat ale Tribunului Vadim Tudor. Surprinzator, aceasta amenintare s-a nascut pe teritoriul american.

Avocatul de lux al turnatorilor. Sergiu Andon ii apara pe bani buni pe fostii colaboratori ai Securitatii, dar a inceput sa piarda procesele. Ziua de 31 ianuarie 2008 a fost una de glorie absoluta a avocatului Sergiu Andon. Curtea Constitutionala nu doar ca admitea toate exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de el in procesul intentat CNSAS de senatorul Dan Voiculescu, dar lasa in aer o intreaga institutie, declarand neconstitutionala Legea 197/1999 de functionare a CNSAS in ansamblul sau. Era mult mai mult decat sperase avocatul lui Voiculescu, care nici macar nu s-a prezentat in fata judecatorilor pentru a-si sustine cererea, scrie EvZ.

Doi liceeni reconstruiesc Romania pentru Google Earth. Doi adolescenti romani reconstruiesc Romania din temelii. Casa Presei, Palatul Cotroceni, Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" si Cazinoul din Constanta se numara printre lucrarile lor minutioase. Cum este posibil? Prin intermediu computerului, care le permite lui Ciprian Nutescu si Razvan Mitre sa remodeleze realitatea cu ajutorul imaginilor tridimensionale. O intreaga retea mondiala de desenatori 3D lucreaza astazi la reconstructia virtuala a planetei. Una dintre cele mai cunoscute aplicatii este ilustrarea cladirilor din marile orase ale lumii, care pot fi vizualizate cu programul Google Earth, scrie Romania libera.

Lucrarile la Catedrala Mantuirii incep in august. Inaltime: cat un bloc de 30 de etaje. Va putea gazdui peste 5000 de credinciosi. Marti, in Aula, Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub presedintia PF Daniel, s-a desfasurat sedinta anuala de lucru a Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), organismul central deliberativ pentru problemele administrative, sociale si culturale, economice si patrimoniale, format din membrii Sfantului Sinod si cate trei reprezentanti - un cleric si doi mireni - ai fiecarei eparhii, scrie Gandul.

Campionii matematicii sunt din Romania. Profesorul Daniel Breaz din Alba Iulia este declarat matematicianul anului 2009 in lume, un elev din Baia Mare uimeste Europa la olimpiade, iar studenti romani sunt apreciati la Harvard. Profesori renumiti in matematica sunt urmati indeaproape de tineri cu performante extraordinare. Omer Cerrahoglu invata la 14 ani materia de liceu, scrie Adevarul.

Culita Tarita, despre firmele nedeclarate ale nevestei: "N-a fost cu intentie, fereasca sfintu’!" Academia Catavencu a depus la Parchetul General o plingere penala impotriva a peste 500 de demnitari care si-au completat in fals declaratia de avere. Unii si-au ascuns conturile, altii vilele, citiva afacerile, cei mai multi pe toate acestea. Unde anume, numai Parchetul ne poate spune, cu legea in mina. Cine sint ei, faptasii, va spunem noi. Din pacate, unii au fost realesi deja in noul Parlament. Asa ca voua, cititorilor nostri – care sinteti mai inteligenti decit votantii lor –, nu va ramine decit sa-i mai suportati patru ani. Intrucit aceasta rubrica mai are un pic si adauga al treilea superb trandafir in buchetul existentei sale, ne simtim in stare sa facem o lista scurta cu citeva explicatii universal valabile, folosite de parlamentari atunci cind incalca Legea declaratiilor de avere. Pentru a exemplifica, ne ajuta deputatul PSD Culita Tarita, cel mai celebru agricultor din Romania, cel mai mare latifundiar si cel care are in arenda Insula Mare a Brailei, scrie Academia Catavencu.

IT manager in scaun cu rotile. Printr-un exercitiu de vointa, Iulian Craciun, un tanar cu handicap locomotor de gradul intai, a ajuns sa conduca departamentul de IT din cadrul unei mari companii din Bucuresti. Are 31 de ani si un zambet larg, asa cum rar vezi pe strada. In ciuda unui handicap locomotor de gradul intai, Iulian Craciun se bucura de viata sub deviza ca, atata vreme cat doresti ceva si cauti solutii, nimic nu este imposibil. Este IT manager la una dintre cele mai importante firme de recrutare din Romania. Are o experienta profesionala in domeniu care ar starni invidia colegilor, dar si regretul angajatorilor care, de cateva ori, i-au inchis usa in nas la interviuri, scrie EvZ.

Gazprom muta pe tabla de sah a Europei. Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, castigator al alegerilor prezidentiale din Ucraina, a declarat ca dupa investire va infiinta un consortiu pentru gestionarea sistemului de transport al gazelor. Asociati cu parti egale: Gazprom,firma ucraineana Naftogaz si companii europene. Oferta sa poate schimba jocurile geostrategice energetice din Europa si Asia Centrala, scrie Romania libera.

Hora pensiilor continua. Pentru o economie de 2 mld. euro, Boc anunta marea recalculare. Emil Boc a anuntat eliminarea pensiilor speciale ale militarilor, agentilor secreti, politistilor si lucratorilor din pe­nitenciare, datorita aplicarii principiului "Egalitate de tratament pentru toata lumea!" Proiectul legii unitare a pensiilor a fost modificat, astfel ca si cei 200.000 de pensionari "speciali" vor avea drepturile recalculate conform principiului contributivitatii, scrie Gandul.

Cazul Bahaian: filmul crimelor. Valentin Slepac si Adrian Grigoras - acuzati ca ar fi executat ordinele de a ucide date de omul de afaceri Sergiu Bahaian (47 de ani) - au dat marturii detaliate procurorilor DIICOT Constanta despre modul in care au comis fiecare crima dintre cele patru pentru care sunt acuzati. Declaratiile celor doi au fost decisive pentru magistratii constanteni care au decis arestarea preventiva a lui Sergiu Bahaian pentru instigare la omor deosebit de grav. In ciuda incercarilor de a nega orice implicare in ucideri la comanda, Sergiu Bahaian a primit mandat de arestare si pentru acuzatia de instigare la omor, scrie Adevarul.

Autostrada cu zero metri de parazapezi. In Romania, sunt 530 de kilometri de drumuri care au mare nevoie de parazapezi, arata o statistica a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), oferita la solicitarea evz.ro. In ciuda acestei nevoi, avem astfel de garduri impotriva zapezii pe doar 120 de kilometri de drum, iar pe A1 parazapezile nu exista, desi sunt necesare. Astfel, la fiecare ninsoare violenta dublata de viscol avem autostrazi si drumuri nationale inchise. Duminica si luni, A1 si A2 au fost inchise mult timp, iar, la un moment dat, 18 drumuri nationale erau inchise pe sectoare, scrie EvZ.