Cel mai bogat rus, un apropiat al lui Putin, va exploata aurul din Maramures. Folosind cianura. Fosta uzina "Aurul" Baia Mare, aflata in proprietatea magnatului rus Mihail Prokhorov, reia extractia de aur prin metode pe baza de cianura. Practic, langa Baia Mare ar urma sa functioneze un complex industrial de genul celui pe care compania Rosia Montana Gold Corporation vrea sa il construiasca in Muntii Apuseni. Prokhorov, etichetat de Forbes drept cel mai bogat om din Federatia Rusa, este unul din oligarhii apropiati premierului Vladimir Putin. El planuieste sa dea cat mai repede drumul afacerii si anunta investitii de aproximativ 100 de milioane de euro. Uzina "Aurul" a fost in centrul celui mai mare scandal de poluare din istoria recenta a Romaniei: in anul 2000, apele cu cianura ale unui iaz de decantare din apropierea Baii Mari au poluat masiv raul Tisa, iar din acel moment activitatea fabricii de prelucrare a aurului a fost oprita, scrie Romania libera.

Unde i-a adus criza pe saracii Romaniei. Adusi in „sapa de lemn” de criza economica, tot mai multi romani le cer autoritatilor, prin petitii, un loc de munca ori bani pentru hrana si medicamente. Luna ianuarie a reprezentat apogeul ratei somajului, inregistrata in Romania in ultimii sapte ani. Numarul de someri a ajuns la peste 740.000 (8% din numarul angajatilor). Mai dramatic e faptul ca peste 31.000 de romani au ajuns someri intr-o singura luna, din decembrie 2009 pana in ianuarie 2010, dupa cum arata datele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, scrie EvZ.

Romania expirata are nevoie de 40 mld. euro ca sa nu ramana fara curent, caldura si drumuri. Stirile zilnice despre accidente sunt deja monotone. Cand nu avem vreun eveniment pe caile ferate, in marile orase crapa conducte sau pica curentul. O mare parte din sistemul energetic a implinit 30 de ani si are nevoie urgenta de 20 de miliarde de euro. Sistemele de termoficare sunt la pamant. De exemplu, in Pitesti pierderile in retea au ajuns la 70%. In Bucuresti, la ritmul actual de lucru, RADET va termina modernizarea in 20 de ani. La Transporturi, e nevoie de alte 7,5 miliarde de euro. 70% din reteaua de drumuri nationale, ce insumeaza 15.600 de kilometri, necesita reparatii. 5.148 de kilometri, adica 38% din reteaua feroviara, trebuia demult sa intre in reparatii capitale, scrie Gandul.

Romania intra pe filiera gazului rusesc. In aceste zile, Gazprom isi mobilizeaza tot arsenalul pentru a pune in sfarsit pe hartie traseul final al gazoductului South Stream. Dupa vizita in Bulgaria de ieri a presedintelui companiei, Alexei Miller, vicepresedintele Alexander Medvedev se intalneste astazi, la Bucuresti, cu ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu. Potrivit oficialului roman, discutiile se vor axa pe infiintarea unei societati mixte Romgaz-Gazprom pentru construirea unor noi depozite de gaze si pe colaborari pentru realizarea unor termocentrale de inalta eficienta pe teritoriul Romaniei. Desi nu a fost anuntata ca tema de discutie intre cei doi oficiali, unul dintre punctele fierbinti ale relatiei energetice dintre Romania si Rusia in prezent consta in implicarea tarii noastre in proiectul South Stream, scrie Adevarul.

In cinstea Revolutiei, TVR a tras in public cu cenzura si manipularea. Se apropie scadenta pentru serviciile aduse PSD-ului in campanie de catre Alexandru Sassu, presedintele TVR. Mai multi jurnalisti de la televiziunea publica au facut un sindicat si au reclamat presiunile si cenzura la care au fost supusi anul trecut, in timpul campaniilor la europarlamentare si prezidentiale. Cel mai bun exemplu este ce s-a petrecut cu o seara inaintea alegerilor europarlamentare. Cind vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost invitat la stiri, la "Tema zilei", desi era programata alta discutie, pe teme sportive, si desi legea interzice campania electorala in preziua alegerilor. Mirosind lucratura, producatorul de stiri Doina Georgescu, editorul Adriana Gulea si producatorul Dorin Muntean s-au opus acestei manipulari mediatice, dar au fost fortati de directoarea stirilor, Madalina Radulescu, sa-l inghita pe liderul pesedist in formatul emisiunii, scrie Academia Catavencu.

Kosovo: pruncul Balcanilor are inca picioare de lut. EvZ a stat de vorba cu trei jurnalisti - un sarb, un kosovar si un albanez - despre situatia din noul stat balcanic, la doi ani de la aparitia sa pe harta. Kosovo aniverseaza astazi doi ani de la proclamarea independentei sale intr-o atmosfera generala de optimism, in pofida problemelor, in special economice, cu care se confrunta noul stat din Balcani. De pe 17 februarie 2008 - cand autoritatile de la Pristina au proclamat unilateral independenta Kosovo fata de Serbia - si pana in prezent, 65 de tari, printre care SUA si majoritatea statelor comunitare au recunoscut noua entitate creata intre granitele fostei provincii. Citeste mai multe in EvZ.

"Magazinele de vise” s-au trezit cu 1.400 de politisti la poarta. De ieri, "magazinele de vise" au tras obloanele. Nici macar site-urile unde puteai face comanda nu mai functionau. Smulsi din visele lor frumoase, comerciantii de plante etnobotanice s-au trezit cu politistii pe cap. Ordonanta de urgenta care interzice comercializarea majoritatii produselor pe care le aveau in stoc a fost publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca tot oficial au intrat in ilegalitate. Acum, comerciantii de "vise" au 10 zile la dispozitie pentru a-si distruge pe cheltuiala proprie marfa, insa politistii au inceput verificarile si confiscarile imediat, scrie Gandul.

Salarii de top la stat: de la 1.200 la 36.000 de euro pe luna. Presedintii bancilor de stat din Romania au salarii mult mai mari decat guvernatorul Mugur Isarescu, in mainile caruia sta politica monetara a tarii. Ilie Serbanescu are o solutie drastica pentru aducerea salariilor publice la o valoare reala: revizuirea legilor de infiintare a institutiilor publice. Analistii economici sunt de acord ca salariile multora dintre directorii si presedintii bancilor si institutiilor publice sau cu capital majoritar de stat sunt exagerate. Premierul Emil Boc, care este platit cu echivalentul a 1.200 de euro lunar, a cerut ieri Eximbank sa micsoreze salariul presedintelui bancii, Ionut Costea, de la 20.000 de euro pe luna la 1.000 de euro, salariul corespunzator indemnizatiei unui secretar de stat, avertizand ca, altfel, vor fi identificate si alte solutii pentru a efectua diminuarea, scrie Romania libera.

Miron Mitrea: "Nu mai impusc. M-am intors la pescuit". Miron. Spinteca. Fumega. Loveste. Se infige. Pentru prima oara-n viata vrea sa fie omul lui Mitrea. Eh, si de cind i-am luat interviu, m-am trezit ca spune: "In turul doi votez cu Nastase“. Cititi interviul. Loveste bine. Dar cascati gura si vedeti pe 20 februarie, la adunarea cea mare, ce se alege totusi din pesedeu’ asta: Mitrea mironozat, Nastase indosariat, Diaconescu mic si imaculat ori Geoana prostovanizat.

Rep.: Va dati seama, v-am luat primul interviu in ’92. Erati la sindicate. Mergeati la vinatoare si eu manipulam si spuneam: omul asta va impusca la comunisti.

M.M.: Ehei, ce naiv eram pe-atunci. O parte din naivitati mi-au mai ramas.

Rep.: Poate. Prost, insa, eu am fost, ca v-am crezut. Repede ati intrat in politica.

M.M.: Era firesc. Exista un teoretician al felului in care evoluezi. Principiul lui Peter spune, mai ales pentru sindicalistii de anume rang, ca evolutia fireasca este spre politica. Integral in Academia Catavencu.

Cum a fost creata limba Na`vi, vorbita in "Avatar". Majoritatea limbilor pamantului au evoluat de la sine de-a lungul mileniilor. Dar James Cameron si-a dorit un limbaj nou in doar doi ani pentru filmul Avatar, cea mai scumpa pelicula realizata vreodata. O cerinta exagerata, chiar si pentru unul dintre cei mai pretentiosi regizori de la Hollywood. Totusi, cei din poporul Na`vi, niste indivizi de 3 metri de pe planeta Pandora, creata de Cameron, trebuiau sa vorbeasca cumva. Asa ca regizorul a apelat la lingvistul Paul Frommer, profesor in mangementul comunicarii la University of Southern California, caruia i-a cerut sa creeze acest limbaj de la zero. Frommer i-a indeplinit dorinta, plamadind limba Na`vi, de la care are asteptari mari: sa urmeze exemplul limbii Klingon, pe care o numeste "limbajul de aur pentru nisa limbilor extraterestre". Mai exact, profesorul isi doreste ca aceasta noua limba sa continue sa fie utilizata si dupa ce Avatar va fi dat uitarii. Citeste mai multe in Romania libera.