PDL ii pune pe tava lui Basescu capul lui Sassu. Pentru noua conducere a TVR, democrat-liberalii se gandesc la Florin Calinescu sau Andreea Pora. Rodica Culcer este favorita pentru sefia Stirilor. Coalitia PDL-UDMR a facut ieri primul pas pentru inlocuirea lui Alexandru Sassu de la conducerea Televiziunii Romane, prin respingerea in comisiile de cultura a raportului de activitate pentru 2008. Executia preliminara lui Sassu, impins in varful TVR in 2007 de PSD si PNL, nu le-a luat parlamentarilor puterii mai mult de un sfert de ora. Schimbarea efectiva a sefului TVR mai are nevoie de votul in plenul celor doua Camere, unde puterea are majoritate, scrie EvZ.

Statul, cel mai mare camatar: dobanda, 36,5%. Cand spune ca ia, ia. Cand spune ca da, doar spune ca da. Asa ar putea fi sintetizata politica fiscala a statului, care a trimis in incapacitate de plata sute de companii ce au de recuperat de la Fisc sume mai mari decat impozitele datorate. Mai mult, statul nu plateste dobanzi, dar percepe penalitati ramase neschimbate din vremuri de hiperinflatie.O companie a ajuns chiar pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce Fiscul a executat-o silit pentru datorii de 5 milioane de lei. Firma avea de recuperat de la stat 10 milioane de lei, rambursari de TVA. Nu i-a vazut nici pana azi, scrie Romania libera.

Marea pacaleala a legii salarizarii unitare. Cum scad veniturile „conservate“ ale bugetarilor. Marea pacaleala a Legii salarizarii unitare in sectorul bugetar este ca stabileste conservarea veniturilor din luna decembrie 2009 si nu a celor din cursul anului 2009. Asa se face ca guvernantii pot pretinde, acum, fara sa minta, ca nu scad veniturile, desi media acestora, in2010, va fi mai mica fata de anul trecut. Veniturile majoritatii bugetarilor au scazut, din octombrie 2009 pana in decembrie 2009, nu doar in urma concediului fara plata fortat de 8 zile, ci si prin eliminarea unor sporuri si bonificatii, de tipul tichetelor cadou, scrie Gandul.

A sarit din avion sub amenintarea unui terorist. Brasoveanul Marius Duta, impreuna cu un coleg instructor de parasutism se aflau de cateva zile in Portugalia. Duminica, cei doi s-au nimerit in acelasi avion de mici dimensiuni cu Jose Oliveira, fost militar de cariera, care s-a dat fotograf amator. El le-a spus celor doi parasutisti ca vrea sa faca un documentar despre Lisabona, iar pentru acest lucru are nevoie de imagini aeriene, spectaculoase. Dupa aproximativ jumatate de ora de la decolare, fotograful a scos o arma de calibru mare si le-a ordonat colegilor de zbor sa sara din avion, cu intentia clara de a deturna aeronava. „Sari sau mori! Astea au fost cuvintele lui dupa ce a pus pistolul la tampla pilotului si l-a pus sa schimbe ruta", a povestit ieri Marius Duta, scrie Adevarul.

Patriciu a facut spectacol in sala de judecata. Avocatii lui Dinu Patriciu dar si acesta personal au incercat ieri tot ce era posibil pentru a evita ca omul de afaceri sa dea declaratii in fata magistratilor Tribunalului Bucuresti in dosarul in care este acuzat de infractiuni de criminalitate organizata. Dupa ce avocatii Gheorghe Dragomir si Gheorghita Mateut au fortat trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, cerere respinsa insa de judecator, i-a urmat randul personal lui Dinu Patriciu sa incerce sa convinga completul de judecata ca nu putea ieri sa dea explicatii in legatura cu faptele de care este acuzat. “Domnule judecator, toata opinia publica stie ca este un proces politic dar trebuie sa-i pastram o aparenta de legalitate”, s-a victimizat Patriciu, potrivit EvZ.

Cine mai face bani din imobiliare, cand toata lumea asteapta. Pe langa companiile cu experienta si traditie in domeniu, au rezistat crizei si unele mici firme de imobiliare dezvoltate ca afaceri familiale. Tranzactiile cu locuinte si terenuri in Ungaria, promovate in vestul tarii de agentiile romanesti, au dat gres si au adus falimentul. Preturile crescute brusc de vanzatori la inceputul lunii ianuarie, ca efect al Programului "Prima Casa", au fost readuse la nivelul initial, din lipsa de cumparatori, scrie Romania libera.

Raportat la salariu, tigarile din Romania sunt cele mai scumpe din UE. Cele mai scumpe tigari din Europa, raportate la salariu, sunt in Romania, unde dintr-un salariu mediu brut pot fi cumparate 183 de pachete, la polul opus aflandu-se Luxemburgul, cu 1.127 de pachete. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Gandul luand in calcul preturile practicate in fiecare tara pentru cea mai vanduta marca de tigari, prezente in statistica pe 2010 a Tobacco Documentation Center, si salariile medii brute din majoritatea tarilor europene, centralizate de Nova TV din Cehia, parte a grupului CME, scrie Gandul.

Cioran, urmarit de Securitate si dupa 1989. Filosoful de origine romana a fost „suspect“ pentru structurile politiei politice si dupa 1989. Scriitorul si istoricul Stelian Tanase va publica in curand volumul „Cioran si Securitatea“, la Editura Polirom.Coordonator al colectiei „Istorii subterane" a Editurii Polirom, Stelian Tanase a pregatit un studiu care cuprinde documente despre „obiectivul" Emil Cioran, aflate in arhivele Serviciului Roman de Informatii si ale Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, scrie Adevarul.

Cum a ajuns „Micul Paris” sub buldozerul epocii kitsch. Blocuri masive, aparute in linistitele cartiere de case vechi, vile de patrimoniu daramate lent, prabusite in timpul noptii, aprobari si autorizatii voit evazive, planuri de urbanism fantomatice, ilegalitati stiute si consimtite de toata lumea: ministri, primari, arhitecti si beneficiari ai afacerilor imobiliare. Bucurestiul a fost desfigurat de autori care au tinut la anonimat tot atat cat au tinut la propriile intreprinderi. In perioada urmatoare, de-a lungul mai multor episoade, EvZ va incerca sa dezvaluie numele celor care au facut posibila metamorfoza nefasta a Capitalei.