Rosia Montana, mai aproape de lista UNESCO. Ministerul Culturii si Patrimoniului National a initiat procedura de includere a Rosiei Montane pe Lista tentativa a patrimoniului mondial UNESCO, a anuntat consiliera personala a Ministrului Culturii, Hegedus Csilla. Prezenta la o dezbatere organizata ieri la Muzeul Taranului Roman de Fundatia Soros Romania pe tema Rosiei Montane, Hegedus Csilla a declarat ca institutia pe care o reprezinta considera ca se poate gasi o varianta care, pe termen mediu si lung, sa fie la fel de profitabila ca si mineritul, dar care sa aiba efecte pozitive asupra zonei. „Ministerul Culturii si Patrimoniului National a initiat deja includerea pe lista tentativa UNESCO a Rosiei Montane”, a declarat ea. Hegedus Csilla a reamintit ca vechiul certificat de descarcare arheologica pentru masivul Carnic, primit de compania Rosia Montana Gold Corporation de la Ministerul Culturii si Cultelor, a fost anulat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, scrie EvZ.ro

Fiica si sotia, executate in stil mafiot. O copila de 6 ani si mama ei au fost impuscate in cap cu un pistol cu amortizor de persoane ramase inca necunoscute. Principala ipoteza a anchetatorilor este o executie in stil mafiot. Capul familiei, Vasile Hritcu, se ocupa cu schimbul de valuta si cu vanzarea de produse din Ucraina in Romania. Carmen Hritcu (39 de ani) si fiica ei, Raluca (6 ani), au fost gasite in apartamentul cu trei camere aflat intr‑un bloc din Siret chiar de capul familiei, Vasile Hritcu (43 de ani). Barbatul tocmai se intorsese cu fiul sau, Cristian, de 14 ani, din Suceava, cand le-a gasit pe cele doua zacand intr-o balta de sange, impuscate in cap, scrie Adevarul.

Doi din trei romani sunt la limita saraciei. Pentru 41% dintre romani, veniturile lunare le acopera doar cheltuielile de stricta necesitate, iar alti 25% traiesc sub acest nivel, arata un sondaj CURS. Criza care a venit cu un val de concedieri si incapacitatea guvernului de a o gestiona i-au adus pe romani in pragul saraciei. Un sfert dintre cei interogati in cadrul unui sondaj CURS spun ca veniturile nu le ajung nici pentru cheltuielile de stricta necesitate, scrie EvZ.ro

Cumnatul lui Geoana face eximbancuri cu Boc si Google. Rugat de premierul Boc sa-si reduca leafa de 20.000 de euro, dupa modelul Ionut Popescu de la Fondul Proprietatea, Ionut Costea ii raspunde lui Boc: "Salariul este in concordanta cu valoarea din bancile private si de stat de pe piata, dar la nivelul de jos". Ionut Costea, presedintele bancii de stat EximBank, sustine ca salariul sau de circa 20.000 de euro pe luna este la un nivel scazut fata de cele practicate in mediul bancar romanesc. Intrebat de Gandul daca remuneratia primita reflecta performantele bancii pe care o conduce, cumnatul presedintelui PSD Mircea Geoana a raspuns ca "salariul este in concordanta cu valoarea din bancile private si de stat de pe piata, dar la nivelul de jos", scrie Gandul.

Bugetul de pensii risca sa ramana pe minus. Taierea pensiilor de lux, a celor speciale si verificarea celor de boala, prevazute in noul proiect de lege, rezolva in trei ani numai un sfert din deficitul actual al fondului pentru pensionari. Premierul Emil Boc a anuntat o economie intre 500 - 800 de milioane de euro din recalcularea pensiilor de lux. Gaura la buget este estimata la 1,8 miliarde de euro in 2010. Pensiile fostilor magistrati, piloti civili, parlamentari si ambasadori vor fi puternic diminuate odata cu recalcularea prevazuta in noul proiect de lege a pensiilor, scrie Adevarul.

Afacerea dosarelor false de pensii de invaliditate costa Romania 600 de mil. euro anual. Falsii invalizi mananca 1.000 de euro pe an din pensia invalizilor adevarati. Peste 40% dintre invalizii din tara sunt declarati apti de munca dupa contra-expertiza de la Bucuresti, iar premierul Emil Boc estimeaza ca, in 3 ani, toti cei 923.052 de pensionari invalizi vor fi retrecuti prin filtrul medical. Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM) din Bucuresti lucreaza, zilele acestea, "cu motoarele la turatie maxima", dupa ce s-au descoperit, in mai multe judete, retele medicale care pensionau pe banda rulanta, pe criterii de invaliditate, oameni apti de munca. Asta, pe fondul cresterii globale, de la an la an, a numarului de noi pensionari, scrie Gandul.

Pensiile magistratilor scad de cinci ori. Statul nu le mai subventioneaza. Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat ieri ca, din 2011, media pensiei unui magistrat va scadea de cinci ori, conform Legii unitare in domeniu, pana la un nivel care este, oricum, dublul pensiei medii din Romania. Judecatorii si procurorii ameninta ca vor contesta in instanta recalcularea pensiilor, pentru ca legile nu pot fi aplicate retroactiv. Avocatul Gheorghe Piperea spune ca au toate sansele sa castige procesele, scrie Romania Libera.

Presa occidentala, despre “taxa McFat” din Romania. Pentru romani, in perioada postcomunista, un Big Mac si o Cola au insemnat macar o apropiere culinara de Occidentul capitalist. Insa modernitatea cere altceva: Romania se racordeaza la constiinta secolului 21, care spune ca oamenii trebuie sa manance sanatos, iar guvernul a propus o taxa pe burgeri, cartofi prajiti, bauturi carbogazoase si alte mancaruri fast food cu continut ridicat de grasimi sau zahar, scrie AP, preluata de “New York Times” si “Washington Post”. “Trebuie sa reinvatam cum sa ne hranim”, spune secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. Potrivit Ministerului Sanatatii, jumatate din cei 22 de milioane locuitori ai Romaniei sunt supraponderali, iar cazurile s-au dublat in randul copiilor. Oficialii au refuzat sa spuna cat de mari vor fi taxele, insa Streinu-Cercel se asteapta ca ele sa aduca bugetului un miliard de euro anual. Integral in Cotidianul.