Suspiciuni de santaj in cazul retragerii lui Diaconescu din cursa pentru sefia PSD. Fostul ministru de Externe si ex-candidat la sefia PSD Cristian Diaconescu (foto) ar fi fost monitorizat "nonstop" timp de zece zile la inceputul lunii februarie. Diaconescu a recunoscut ca unele informatii sunt adevarate, insa considera ca monitorizarea e facuta ilegal. Social-democratul Cristian Diaconescu, care a renuntat cu zece minute inaintea inceperii votului la candidatura pentru sefia PSD, a recunoscut ca a fost la sediul SRI din Piata Victoriei pentru a avea "o discutie in legatura cu un proiect in ceea ce priveste scutul antiracheta", asa cum ar arata o presupusa monitorizare a lui, facuta intre 1 si 10 februarie. Diaconescu nu a explicat retragerea sa intempestiva din cursa pentru sefia PSD, lasand sa se inteleaga ca ar fi fost fortat sa o faca. Integral in Romania Libera.

Bilant socant: 260 hectare de gropi pe drumurile nationale. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a terminat inventarierea gropilor de pe cei 16.000 kilometri de drumuri nationale pe care ii administreaza. Anul acesta, suprafata a crescut cu 20% fata de anul trecut. Inventarul companiei nu a cuprins gropile de pe restul de 60.000 de kilometri de drumuri judetene sau comunale, gestionati de administratiile locale. Inventarul definitivat zilele trecute de catre CNADNR arata ca numarul gropilor din soselele nationale si autostrazi a crescut in acest an la 2,6 milioane de metri patrati (260 de hectare), suprafata in crestere cu aproape 20% fata de cea inregistrata anul trecut, cand acestea s-au intins doar pe 2,2 milioane de metri patrati. Suprafata reprezinta peste 2% din cea totala a stratului rutier de pe soselele noastre. CNADNR a realizat si un top al drumurilor nationale importante distruse de iarna. Cititi mai mult in Romania Libera.

Ministrul Sanatatii vrea sa exporte in Ungaria pacientii romani. Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, vrea sa-i trimita pe romani la tratamente in Ungaria. El a explicat, la Arad, ca doreste realizarea unei strategii comune in domeniul sanatatii intre zona de vest a Romaniei si estul Ungariei. Ministrul Attila Cseke a spus ca romanii din vestul tarii oricum merg la spitalele din Ungaria, in domeniile unde exista specialisti mai buni ca in Romania. Ideea sa poate fi pusa in aplicare fara probleme, mai ales ca in curand si Romania va intra in spatiul Schengen, iar granitele vor fi inexistente. Desigur, in domeniile unde sunt in Romania specialisti mai buni, bolnavii din Ungaria vor veni la tratamente la noi in tara. Astfel, Ministerul Sanatatii va investi acolo unde exista performanta, scrie Romania Libera.

FMI ne pasuieste din nou. Urmatoarele doua transe din imprumut, de circa 2,3 miliarde de euro, vor ajunge pana maine in Romania. Asta, cu toate ca am ramas mult in urma cu indeplinirea reformelor. Conducerea Fondului Monetar International (FMI) a mai trecut o data cu vederea esecurile reformelor la care s-a angajat Romania si ne-a aprobat eliberarea urmatoarelor doua transe din imprumut. Consiliul Director al FMI a aprobat, vineri, raportul de evaluare a acordului stand-by cu Romania si a decis sa elibereze transele trei si patru din imprumut, in valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro. Banii vor ajunge pana maine la Bucuresti, scrie EvZ.ro.

Admiterea si Bac-ul, in varianta Funeriu. Proiectul de lege privind modernizarea invatamantului prevede o singura sesiune de Bac si examen de admitere la liceele performante. Tinuta in secret mai ceva ca o arma nucleara, noua lege a educatiei incepe sa se contureze treptat la sediul Ministerului Educatiei. „Evenimentul zilei” a reusit sa afle ca proiectul de lege, care este inca in lucru, are in componenta atat elemente din raportul comisiei prezidentiale realizate de Mircea Miclea, cat si din legea asumata, care a purtat marca Ecaterina Andronescu. Cititi mai mult pe EvZ.ro.

Comentatori iranieni despre Romania: "Pana in 1989 ati avut un stapan - Rusia, acum aveti altul”. Comentatorii iranieni spun ca Teheranul nu are de ce sa traga cu rachete spre Europa, cu atat mai putin spre Romania, pe care o considera doar un pion al Statelor Unite. Vestea ca Romania va gazdui componente ale scutului antibalistic american, destinat in mod explicit apararii impotriva unui eventual atac cu rachete lansate din Iran, nu a provocat cine stie ce reactii oficiale la Teheran. Stirea a fost prezentata de cam toate ziarele, agentiile de presa si televiziunile iraniene, dar fara sa cuprinda acuzatii dure la adresa Romaniei. Infierate au fost, mai ales, Statele Unite. In schimb, parerile analistilor iranieni contactati de EVZ oscileaza intre nepasare si acuzatii de supunere fata de „puterile straine”.

Presedintele Basescu despre filmul lui Florin Serban: „Cel mai bun lucru romanesc de care am auzit in ultimele luni”. La ora la care tara fierbea la focul rosu al alegerilor din PSD, la 1.700 de kilometri distanta, un tanar regizor din Resita aducea Romania la un loc cu lumea buna si o scalda in lumina reflectoarelor si glamour. Debutantul Florin Serban primea, sambata seara, la gala de premiere a Berlinalei Ursul de Argint pentru cel mai bun film si trofeul "Alfred Bauer", pentru inovatie artistica. Imediat dupa ceremonia in care si-a luat Ursul de Argint din mainile lui Renee Zellweger, regizorul Florin Serban a mai avut un motiv de emotie: l-a sunat presedintele Traian Basescu: "Mi-a spus ca e cel mai bun lucru romanesc de care a auzit in ultimele luni. L-am chemat la premiera si l-am rugat sa imi promita ca vine. Si a promis. Ne-a chemat cu echipa la o cafea la Cotroceni, a spus ca vrea sa ne stranga mana. Dar nu este o invitatie oficiala", declara Florin Serban, pentru Gandul, imediat dupa Gala.

De ce da BNR un milion de euro pe 12 jeepuri: "Daca nu cheltuim banii, trebuie sa-i distrugem“. Oficialii bancii centrale au explicat pentru Gandul ca, prin lege, banca nu poate ajuta bugetul de stat cu bani, nici pentru scoli, nici pentru poduri, nici pentru pensii. Dupa ce anul trecut a inregistrat un profit net de peste 70 de milioane de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) "a iesit la cumparaturi". Parcul auto al BNR va fi imbogatit in scurt timp cu 12 masini de teren pentru care va plati 996.720 de euro, conform anuntului de pe platforma de licitatii publice "e-licitatie", publicat pe 21 ianuarie. Intrebati daca suma de un milion nu este in contradictie cu situatia actuala a economiei nationale, sau a statului, care se imprumuta pentru a plati pensiile si salariile, oficialii BNR subliniaza ca situatia este foarte simpla: fie cheltuiesc banii pe care ii au, fie ii distrug, pentru ca statului nu ii pot da bani. Integral in Gandul.