Fiul fondatorului Hamas, informator pentru Israel. Mosab Hassan Yousef, in varsta de 32 de ani, este fiul lui Sheikh Hassan Yousef, fondatorul miscarii palestiniene Hamas si unul dintre liderii miscarii in Cisiordania. Potrivit ziarului israelian Haaretz, Mosab a fost unul dintre cei mai valorosi informatori pentru serviciile secrete interne din Israel, Shin Bet, informatiile oferite de acesta contribuind la arestarea mai multor lideri palestinieni. Barbatul s-a convertit la crestinism in urma cu 10 ani, iar la ora actuala locuieste in California, dupa ce a fugit din Cisiordania in 2007 si si-a anuntat convertirea. Mosab si-a castigat supranumele de "Printul Verde", o aluzie la culoarea steagului miscarii islamiste si la pozitia sa ca fiu al liderului Hamas. In timpul celei de-a doua intifada, inceputa in septembrie 2000, informatiile furnizate de Mosab au contribuit la arestarea mai multor lideri palestinieni responsabili de organizarea de atentate cu bomba. Printre acestia se numara si Ibrahim Hamod, comandant Hamas in Cisiordania, Marwan Barghout, fondatorul aripii armate a miscarii Fatah si Abdullah Barghouti, realizator de bombe artizanale. De asemenea, Mosab este raspunzator si pentru dejucarea planului israelian de a-l asasina pe tatal sau. In 1996, Mosab a fost retinut de agentii Shin Bet in 1996, care urmareau sa il convinga sa le furnizeze informatii din stratul superior al Hamas. Dupa mai multe eforturi, serviciile secrete au reusit sa il convinga pe fiul lui Sheikh Hassan Yousef si l-au eliberat in 1997. Potrivit unui fost agent, Mosab a fost de acord cu propunerea serviciilor secrete pentu ca dorea sa salveze vieti.

Marea Britanie isi cere scuze pentru programul de emigratie pentru copii. Intre sfarstiul Celui De-al Doilea Razboi Mondial si 1967, cand a fost sistat programul de emigratie, mii de copii britanici saraci au fost separati de familiile lor si trimisi in Australia si in alte tari din Commonwealth pentru a duce o viata mai buna. Insa, acestia au sfarsit in orfelinate si au fost supusi la abuzuri si munca fortata. Premierul britanic, Gordon Brown, si-a cerut scuze miercuri pentru acest program controversat, numindu-l "un rusinos episod din istorie", scrie CNN. Intr-o declaratie facuta in Camera Comunelor, Brown a recunoscut ca acestor copii le-a fost distrusa copilaria si a promis ca se va intalni si cu ei pentru a le cere scuze personal. "Le transmit tuturor fostilor copii emigranti si familiilor lor sincere pareri de rau. Ne cerem scuze ca s-a permis sa fie trimisi din tara intr-un moment in care erau foarte vulnerabili. Ne cerem scuze ca in loc sa aiba grija de ei, tara le-a intors spatele. Si ne cerem scuze ca aceasta apologie bine meritata a intarziat atat de mult" a spus Brown. De asemenea, Brown a anuntat ca se va aloca suma de 6 milioane de lire sterline pentru a fi folosita de fostii copii migranti in incercarea de a-si regasi familiile.

Bashir sustine ca razboiul din Darfur s-a incheiat. Presedintele sudanez Omar Hassan al-Bashir a declarat ca s-a incheiat conflictul din Darfur dupa ce a anuntat ca va elibera 57 de rebeli, la o zi dupa semnarea unui acord de incetare a focului cu unii insurgenti. "Criza din Darfur s-a incheiat. Acum s-a terminat razboiul din Darfur si trebuie sa incepem sa luptam pentru dezvoltare", a declarat Bashir la o intalnire cu sustinatorii sai, potrivit Reuters. Bashir a incheiat, marti, un acord de incetare a focului cu gruparea rebela Miscarea pentru Justitie si Egalitate. In plus, acesta a semnat si un acord prin care angajeaza statul sa incheie un acord de pace cu rebelii pana pe 15 martie. Insa, celelalte grupari rebele au refuzat sa semneze acordul.

Studiu american: taxa pe junk food ar putea ajuta in lupta impotriva obezitatii. Impunerea unor taxe pentru produsele junk food ar reprezenta o metoda mai eficienta in lupta impotriva obezitatii decat ieftinirea alimentelor sanatoase, pregum legumele si fructele. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Buffalo din New York, publicat miercuri. In cadrul cercetarii, 42 de mame au primit doar 22 de dolari pentru a face cumparaturile pentru o saptamana la un supermarket improvizat. Femeile aveau de ales intre 30 de alimente sanatoase si 30 de produse junk food si intre 4 bauturi sanatoase si 4 bauturi cu un continut ridicat de zahar, scrie AFP. Femeile au mers la cumparaturi de 5 ori. Prima data, toate preturile erau identice cu cele dintr-un supermarket real. A doua si a treia oara, preturile la alimentele sanatoase, care contin o cantitate mai mare de nutrienti si mai putine calorii, erau mai scazute. A patra si a cincea oara preturile la produsele junk food erau mai ridicate. In urma acestui experiment, cercetatorii au realizat ca in cazul cresterii preturilor la produsele junk food cumparaturile facute de femei aveau un aport total de calorii mai mic decat in cazul scaderii pretului la alimentele sanatoase. Chiar mai mult, scaderea preturilor la alimentele sanatoase le-a determinat pe femei sa cumpere produse care aveau un aport total de calorii mai mare.

Exploratorul polar britanic Pen Hadow, o noua expeditie in Oceanul Arctic. Exploratorul polar britanic Pen Hadow a prezentat, joi, proiectul unei noi expeditii polare, anuntand ca va conduce o echipa de oameni de stiinta pentru a investiga cresterea aciditatii Oceanului Arctic, fapt care pune in pericol viata marina, scrie AFP. Hadow si cercetatorii din echipa sa vor parcurge sute de kilometri lungime peste gheata marina plutind in conditii extreme, se vor confrunta cu temperaturi extreme si cu ursii polari. Rezultatele de la expeditie vor fi puse la dispozitia oamenilor de stiinta din Europa, Canada si SUA. "Parerea mea este ca nu a fost niciodata o nevoie mai mare de explorare, daca vrem sa intelegem cum functioneaza natura", a declarat Hadow, care a intrat in atentia publicului atunci cand, in 2003, a devenit prima persoana care a calatorit singur din Canada la Polul Nord.

Cele mai rare limbi vorbite pe Terra. Globalizarea si tehnologizarea galopanta au ca efecte secundare inclusiv disparitia rapida a unor limbi si dialecte. Limbile vorbite de mici populatii umane sunt printre cele mai amenintate de « atacul » computerelor si mass mediei. O serie de lingvisti rusi au lansat un proiect prin care incerca sa pastreze un numar de 5 din grupul celor mai rare limbi amenintate cu disparitia. Ter Sami - vorbita doar de doua persoane, Ter Sami este probabil cea mai rara limba din lume. Este, de fapt, un dialect al limbii lapone care va disparea odata cu moartea celor doi vorbitori care mai supravietuiesc in nord-estul peninsulei Kola din Rusia. Majoritatea vorbitorilor de Ter Sami au fost eliminati in timpul regimului sovietic, sfarsind in gulag, in vreme ce restul au murit de batranete, scrie Descopera.