"Teroriştii” din ’89 dau în judecată România. În urmă cu două decenii, 16 cetăţeni sovietici (ucraineni) au căzut sub gloanţele Revoluţiei. Supravieţuitorii anunţă că vor acţiona statul român în instanţă, la CEDO. În ultima zi a lui Nicolae Ceauşescu, Revoluţia română şi-a mai consumat nonşalant câteva sute de gloanţe. Inamicii erau „înarmaţi” cu ceasuri Pobeda, flacoane de şampon şi gumă „Turbo”, cumpărate din Iugoslavia, destinaţia turistică favorită a cetăţeanului sovietic cu spirit capitalist. Informaţia a curs „clasic” pe circuitele militare ale României revoluţionare: un telefon anonim de la Trupele de Grăniceri, o informaţie interpretată greşit de ofiţerii doljeni şi, la final, gloanţe. Integral pe EvZ.ro.

Cum văd liceenii reforma în educaţie. Ce ar trebui să conţină programa şcolară, ce valoare au meditaţiile sau învăţatul de pe Google - toate au fost adunate între coperţile unei cărţi de elevii clasei a X-a , de la Colegiul „Spiru Haret”. „Programa şcolară nu ar trebui să fie regim de îngrăşare cu junk-fooduri de la McDonald’s sau KFC, ci cu mâncare ca la mama acasă. (...) Dacă o citeşti cu atenţie, «Ciocoii vechi şi noi» aduce bine cu descrierea fiţoşilor din ziua de azi. (...) Iar, dacă Google-ul ar lua locul profei de română, atunci am fi şi mai inculţi şi mai analfabeţi”. Toate acestea sunt spuse cu convingere de copii de 16 ani, liceeni numiţi de multe ori pe nedrept „generaţia internaută”, superficială şi emo, în paginile unei cărţi cu suflet: „Într-o pauză... Universul”. Integral pe EvZ.ro.

Calculatoare doar pentru elevii silitori. Copiii din familiile dezavantajate care vor să primească bani de la stat pentru un computer sunt obligaţi, de acum, să ia note mari. Programul Euro 200, prin care copiii din familiile cu venituri mici puteau primi câte 200 de euro de la stat pentru a-şi cumpăra propriul computer, merge mai departe. Începând de astăzi însă, condiţiile pentru a obţine finanţarea sunt mai dure, singurii elevi care vor putea intra în program fiind cei care au note mari şi nu „trag chiulul” de la ore, scrie EvZ.ro.

Schimbare de garda la "Crimele Comunismului". Liberalii Marius Oprea si Dinu Zamfirescu au fost eliberati din functiile pe care le detineau la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), respectiv a celui pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), institutii care au fost comasate. In locul lor au fost numiti doi istorici care au lucrat cu Palatului Cotroceni. Premierul Emil Boc i-a numit la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) pe Ioan Stanomir ca presedinte executiv si pe Vladimir Tismaneanu ca presedinte al Consiliului stiintific al institutiei. Integral in Romania Libera.

O banda de padure lata de 20 m si lunga de 40 km va fi defrisata pentru delimitarea granitei cu Ucraina. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat, duminica, la videoconferinta cu prefectii organizata la Guvern, ca in sedinta urmatoare a Executivului va introduce spre aprobare un proiect de ordonanta de urgenta pentru defrisarea unei benzi de padure pentru delimitarea granitei cu Ucraina, scrie Agerpres. Blaga a mentionat ca suprafata de padure de 20 de metri latime si 40 de kilometri lungime trebuie taiata, in sensul eforturilor de securizare a granitelor, pentru aderarea la spatiul Schengen. Integral in Romania Libera.

Cum a ajuns romanul Ion B., fost cersetor, sa o cunoasca pe Angelina Jolie. E un bătrânel care a căpătat casă şi dinţi de vreun an încoace. Are, în schimb, de-o viaţă, un talent uimitor: realizează colaje şi a fost, fără să-şi dea seama, un vajnic exponent al curentului pop art. Ion Bârlădeanu, ex-gropar şi homeless, actualmente revelaţie a lumii bune din artă, expune zilele acestea în capitala Franţei. Vineri după-amiază, înainte de vernisajul de la galeria Anne de Villepoix, Ion B. a avut un musafir neaşteptat: Angelina Jolie, care filmează în oraş pelicula "The Tourist". Vizita n-a fost întâmplătoare. Actriţa văzuse trailerul documentarului "Lumea văzută de Ion B.", realizat de Alexander Nanău, iar regizorul i-a spus povestea protagonistului. Destinul atât de diferit de al ei a fascinat-o pe vedetă, care a ţinut să-l cunoască pe excentricul Bârlădeanu, scrie Gandul.

Cum va zbura Flutur cu charterul Patriarhiei ca să aducă Lumină de Paşte. Vestea bună este că, de această dată, Flutur zboară cu acte în regulă, el primind binecuvântarea PF Daniel, spre a fi inclus în delegaţia Patriarhiei Române, care participă la slujba de înviere de la Ierusalim. "Am solicitat să fac parte din delegaţie şi eu, iar Preafericitul a fost de acord. Probabil, vor merge reprezentanţi ai Patriarhiei, mai mulţi", a declarat, pentru Gândul, Gheorghe Flutur. El a negat, însă, că ar fi făcut acest demers din pricina conflictului apărut anul trecut între el şi reprezentanţii Bisericii, aceştia reproşându-le atunci parlamentarilor PD-L de Suceava că au plătit costurile aducerii Luminii de la Ierusalim, fără a avea binecuvântarea patriarhului Daniel. Integral in Gandul.

Bataia pe post de martisor. Din estimări, peste 1,2 milioane de românce cad victime ale violenţei domestice în fiecare an; mai puţin de 1% intră în statisticile oficiale ca urmare a depunerii unei plângeri împotriva agresorului, relevă un sondaj CURS realizat în 2008. Oficial, 8.000 de femei sunt agresate de soţi, concubini ori parteneri, dar neoficial numărul lor bate milionul. Anual. Diferenţa vine din numărul femeilor care nu fac plângere la poliţie şi cele care vin lunar la camera de gardă a spitalelor de urgenţă, ori merg direct la Institutul Naţional Medico-Legal pentru un certificat constatator. Martore mute ale calvarului, unele dintre ele nu mai ajung la spitale, şi nici la poliţie. Integral in Gandul.