Ion Diaconescu cere Romaniei 18 milioane de euro pentru anii petrecuti in inchisorile comuniste. Fostul presedinte al Partidului National Taranesc (PNT) Ion Diaconescu a dat in judecata statul roman si solicita daune de 18 milioane euro pentru traumele suferite in timpul detentiei politice din inchisorile comuniste. Pana acum, actiuni similare deschise contra statului roman au fost pierdute de fosti detinuti politici precum Vasile Paraschiv si Viorel Chirila, scrie Romania libera.

Radarul-minune a trecut cu brio testul EvZ. Noile „jucarii” ale politiei vor fi folosite impotriva tuturor soferilor obisnuiti sa incalce regulile. „Il lasam mai intai sa se bucure de detectorul lui de radar... Apoi, il vom testa serios”, isi incepe mandru expunerea politistul de la volanul noii Dacia Logan MCV, pe care soferii bucuresteni o vor intalni curand pe traseul Piata Victoriei - Piata Romana. Bucuria soferului a durat doar cateva minute: „Am facut o investitie serioasa in el (arata mandru spre detectorul sau). M-a avertizat de la bun inceput: bip-bip-bip. E clar...”. Citeste mai multe in EvZ.

Dumitru Sechelariu s-a prins ca este inregistrat. L-a dezbracat pe Iuliean Sutu, omul parchetului, si a distrus aparatura de inregistrare a DNA. Pe data de 18 februarie el a avut o discutie cu directorul firmei sale, Iuliean Sutu, care avea asupra sa aparatura de inregistrare video si audio, in urma unei intelegeri cu procurorii DNA. Dumitru Sechelariu a realizat ca discutia era inregistrata si filmata, asa ca l-a dezbracat pe Sutu si a distrus aparatura, potrivit procurorilor DNA, citati in motivarea hotararii prin care s-a respins arestarea lui Sechelariu, scrie Gandul.

Culisele arestarii soc a lui Solomon. Incatusarea primarului Craiovei isi are originea in dosarul privind coruptia din fotbal. Un rol important in scandalul arestarii lui Antonie Solomon l-a jucat finantatorul Universitatii Craiova, Adrian Mititelu, un vechi dusman al edilului din Banie. Adrian Mititelu a declarat, miercuri seara, la postul de televiziune Oltenia 3 Tv, ca in asa zisa proba de rezistenta a DNA Pitesti pentru care primarul Craiovei Antonie Solomon a fost retinut si arestat nu apare numele edilului sef, scrie Adevarul.

Teroristul care a lovit in inima CIA. Humam Khalil Abu-Mulal Al-Balawi, agentul Al Qaeda care a asasinat cinci agenti CIA aruncandu-se in aer la intalnirea secreta cu spionii SUA in Afganistan, a reusit sa-si puna in aplicare atacul pacalind serviciile de informatii iordaniene. Al-Balawi, recrutat de aliatii iordanieni ai CIA pentru a spiona Al Qaeda si talibanii din Afganistan si Pakistan, nu planuia sa dea cea mai spectaculoasa lovitura suferita de agentia de informatii americana in razboiul impotriva terorismului. Dar coordonatorul sau iordanian i-a facilitat in mod nesperat operatiunea, scrie Romania libera.

Destinul unui roman "arestat" o jumatate de secol. Un manuscris al lui Dinu Pillat, confiscat de comunisti, a fost descoperit dupa 50 de ani, in arhivele CNSAS. „Asteptand ceasul de apoi”, cel mai reprezentativ roman al lui Dinu Pillat, „arestat” odata cu autorul in 1959, a fost descoperit dupa o jumatate de secol in arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). 1 martie 1960, ora 14.00. Tribunalul Militar al Regiunii II, situat in centrul Bucurestiului, la o aruncatura de bat de temuta Malmaison. 23 de intelectuali asteapta sentinta intr-o sala in care si-a vazut capul „retezat” pana si fosta nomenclaturista Ana Pauker, scrie EvZ.

Suferintele si umilintele nasterii in Romania: "In timpul travaliului, gravidele impart bani". Femei in travaliu care sorteaza in sala de nasteri plicurile pentru doctor, asistente si brancardier, infirmiere care urla la gravide, halate decolorate, tandrete si miracole sunt lucrurile despre care se povesteste in "Nasterea. Istorii traite", cartea coordonata de Mihaela Miroiu si Otilia Dragomir. Ca sa ajunga sa priveasca un miracol, femeile care nasc in spitalele din Romania trec prin suferinte si umilinte asemanatoare chinurilor prin care treceau sfintele, in vremurile cele vechi. Sustin asta si povestile din cartea "Nasterea. Istorii traite", coordonata de Mihaela Miroiu si Otilia Dragomir, in care 20 de femei, cu varste cuprinse intre 20 si ceva si 70 si ceva de ani, scriu despre cum si-au adus copiii pe lume, scrie Gandul.

Sistemele de avertizare seismica, in faza de "bibelou". La 33 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, romanii au un sistem de alerta unic in lume, insa nu-l pot folosi din lipsa de fonduri. Specialistii in seismologie sustin ca tehnica actuala ar putea opri producerea unor catastrofe, insa pretul investitiei este unul ridicat: peste trei miliarde de euro. Romania are singurul Sistem de Avertizare Seismica in Timp Real din lume, implementat la Observatorul Seismologic Plostina-Vrancioaia, cea mai activa zona seismic din tara. Potrivit proiectului Institutului National de Fizica a Pamantului impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real de la Plostina-Vrincioaia ar trebui sa emita semnale inainte de producerea cutremurelor cu magnitudine mai mare de sapte grade pe scara Richter, cu 28 de secunde inainte de producerea seismului, scrie Adevarul.