Ziua maghiarilor, incinsa de radicali. Marko Bela: Presa incita. "In sfarsit, avem si noi ceva concret cu care sa ne mandrim de 15 Martie", se felicitau intre ei, vineri, la finalul reuniunii, liderii Consiliului National Secuiesc si ai Partidului Civic Maghiar, care s-au reunit pentru a lua "hotarari de maxima importanta pentru cauza sfanta a autonomiei teritoriale a Tinutului Secuiesc". Radicalii maghiari au primit, ieri, replica radicalilor romani. La Cluj-Napoca, 100 de persoane au participat la un mars organizat de Noua Dreapta. La Bucuresti, politicienii au reactionat fiecare dupa propriul interes. Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai, a acuzat "actiuni provocatoare". Liderul UDMR, Marko Bela, a acuzat, in schimb, presa de "incitare", declarand ca "nu inteleg de ce au socat hotararile luate la Sfantu Gheorghe". In fine, Vasile Blaga a declarat, pentru Gandul, ca "avem alte probleme de rezolvat, mult mai importante, in primul rand, o criza economica grava."

Guvernul ne trimite la pensii private. Cat se castiga din pensia facultativa. In acest moment, doar 190.000 de persoane au pensii private facultative, depunerile lor totale fiind de circa 55 de milioane de euro. Romanii care au salarii mari si vor si pensii pe masura nu trebuie sa se uite la bugetul statului, ci la fondurile de pensii private, pensie cunoscuta sub numele de pilonul III. Indemnul ii apartine ministrului Economiei, Adriean Videanu. "Fiecare, daca vrea o pensie cu mult mai mare, sa-si asume riscul de a investi in sectorul privat de asigurari de pensii pe viitor, dar sistemul public nu poate sustine", a declarat ministrul, cu ocazia unei vizite oficiale la Sibiu, cu trimitere directa catre cei 27.000 de romani care beneficiaza de pensii speciale. Integral in Gandul.

Bordel politic la Cluj: matroana si prostituatele erau membrii PRM. In scandalul declansat de vizitele deputatului Petru Calian la o casa de toleranta din Cluj apar noi date: patroana localului care functiona ca bordel – basarabeanca Natalia Strechi –, o parte din angajati si multi dintre clienti erau membri ai Partidului Romania Mare. Dosarul in care este implicat numele deputatului PDL (exPRM) Petru Calian cuprinde informatii surprinzatoare legate de cuibusorul de amor patronat de Natalia Strechi (36 de ani) – Natasa, pentru prieteni. Atat patroana, cat si barmanii si una dintre prostituate, Camelia, erau membri ai Partidului Romania Mare, ca si o buna parte dintre clientii care frecventau locatia: deputati, fosti secretari de stat, consilieri locali si judeteni, politisti si patroni de ziare. Toti vor fi citati ca martori in procesul in care Natasa este judecata pentru trafic de persoane, scrie Romania Libera.

Reporter, depistat pozitiv dupa ce a luat aceleasi pastile de slabit ca si Mutu. Adrian Mutu ar putea primi o pedeapsa de patru ani de suspendare pentru dopaj. Multi vor spune ca primeste ce merita, convinsi ca fotbalistul a dat cu piciorul sansei care i s-a oferit dupa scandalul cocainei de la Chelsea, recidivand la Fiorentina cu sibutramina. Dar daca Mutu este nevinovat? Romania libera va demonstreaza ca aceasta varianta este plauzibila. Pentru a testa aceasta posibilitate, un reporter incognito s-a inscris fictiv la un club de fotbal din Divizia D, dupa care timp de sapte zile a luat exact pastilele de slabit de care vorbeste Mutu. Dupa o saptamana, jurnalistul s-a supus testului antidoping, iar rezultatul a fost socant: a fost testat pozitiv cu sibutramina. Integral in Romania Libera.

Lovitura la Parchet: Ce se intampla cu dosarele lui Patriciu si Sterling? Sursele Romania Libera sustin ca procurorul-sef Codrut Olaru si-ar dori ca DIICOT sa nu se mai ocupe de marile dosare de criminalitate economica. Nu este clar unde ar ajunge respectivele cauze, daca acest lucru se va intampla. Cert este ca anchetele deja incepute vor fi tergiversate. Bilantul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pe 2009 scoate la iveala concluzii-surpriza. Procurorul-sef Codrut Olaru se declara nemultumit de activitatea serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare, fara a arata insa concret minusurile ce ar caracteriza activitatea subordonatilor sai. Departamentul criticat de procurorul-sef Olaru gestioneaza marile dosare de criminalitate economico-financiara. Semnalul dat cu ocazia bilantului ar putea cantari greu in evolutia de acum inainte a Serviciului, ai carui procurori au instrumentat dosarele "mari", precum Corneliu Iacobov, Marian Iancu, Ovidiu Tender (RAFO), Dinu Patriciu (Rompetrol), dar si cauzele "Volvo" si "Foresta Nehoiu", in care a fost trimis in judecata sirianul Omar Hayssam. Integral in Romania Libera.

Planul secret al lui Patriciu. Primul miliardar roman din celebrul top „Forbes” se pregateste sa le dea o grea lovitura celor mai saraci intreprinzatori de la noi. Dinu Patriciu ameninta chioscurile de cartier cu o retea de sute de magazine pe roti, adaptate tehnic pe platforme auto. Va vinde orice sub preturile pietei, beneficiind de costuri reduse si mizand inclusiv pe traditionalul „comert pe datorie”. Asupra afacerii si a omului din spatele ei se pastreaza secretul. EVZ a descoperit insa planul lui Dinu Patriciu printr-o investigatie jurnalistica demarata in Bucuresti, continuata in cartierul financiar din Amsterdam si finalizata in Fribourg, cel mai pitoresc canton elvetian. Proiectul magnatului ar putea fi demarat la sfarsitul primaverii. Obiectivele sunt ambitioase: magazine situate la o distanta de maximum 300 de metri unul fata de altul, mai intai in Bucuresti, apoi in principalele orase din tara. Din acest business va mai castiga, indirect, Ion Tiriac - un alt miliardar roman din topul „Forbes”. Integral pe EvZ.ro.

Greva romaneasca, sora mai mica a celei grecesti. Desi sunt convinsi ca nu vor reusi sa scoata in strada cateva milioane de oameni, sindicalistii ameninta guvernul cu blocarea activitatii in intreg sistemul bugetar. Chiar daca premierul Emil Boc le-a cerut tuturor confederatiilor sindicale un ragaz de o saptamana de negocieri, in incercarea de a dezamorsa „razboiul” mocnit din intreg sistemul bugetar, profesorii si studentii nu renunta la protestele de strada (pichete si mitinguri), care vor debuta chiar astazi, in fata sediului guvernului si al Ministerului Educatiei, din Capitala. De altfel, nemultumiti de modul in care se aplica legea unica de salarizare - care a dus la reduceri de lefuri pentru multe categorii de angajati ai statului -, dar si de proiectul noii legi a pensiilor, majoritatea sindicalistilor au amenintat deja executivul cu proteste. Integral pe EvZ.ro.

Partidele, intre una si doua Camere. Reprezentantii formatiunilor parlamentare si presedintele Traian Basescu vor discuta maine despre reducerea Legislativului la o singura Camera, cu mai putini parlamentari. Sistemul unicameral pentru care, la referendumul din noiembrie 2009, au votat 78% din alegatori, este cerut doar de PDL. Social-democratii vor pleda la Cotroceni pentru un Parlament bicameral, in care una din Camere sa aiba competenta legislativa (de adoptare a proiectelor de lege), iar cealalta sa aiba atributii de control parlamentar. Integral in Adevarul.