CSM incalca normele ONU de dragul magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - institutia care ar trebui sa fie garantul justitiei in Romania - este mai degraba un sindicat, tolerant chiar si cu magistratii care incalca legea. Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate, ieri, de Societatea Academica Romana (SAR), odata cu lansarea raportului intitulat „CSM - arbitru sau sindicat?”, la care au participat nu doar reprezentanti ai societatii civile, ci si magistrati. Potrivit raportului, in ultimii ani CSM a dat dovada de mult prea multa ingaduinta fata de procurorii sau judecatorii pe care ar fi trebuit sa-i sanctioneze. In plus, a acceptat chiar ca unii dintre acestia sa iasa la pensie mai de vreme si sa scape astfel de excluderea din magistratura de care erau vizati pentru abateri grave, scrie EvZ.ro.

Oprescu le tine isonul grevistilor. Bucurestenii raman joi fara taxi si metrou, de dragul mireselor. Circulatia in centrul Capitalei va fi blocata atat maine, intre orele 10.00 si 15.00, cat si joi, din cauza protestelor transportatorilor. Tot joi, vor intra insa in greva generala, pentru o perioada nedeterminata, si angajatii Metrorex, asa ca trenurile vor fi trase pe dreapta intre orele 4.00 si 16.00. Urmarea: atat locuitorii Capitalei, cat si cei care sunt nevoiti sa tranziteze orasul vor ramane maine fara taxi si microbuze - peste 11.000 de soferi fiind ocupati cu o „mica” greva, dupa cum au anuntat membrii Confederatiei Transportatorilor. Integral pe EvZ.ro.

Directorul SRI: Scutul antiracheta aduce spionii din Est in Romania. Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, a declarat intr-un interviu acordat in exclusivitate Romaniei libere, ca atat baza americana de langa Constanta, cat si discutiile despre scutul american antiracheta "au suscitat interes din partea unor actori aflati la Rasaritul granitei Romaniei si nu numai". Spionii trimisi in Romania sunt interesati de informatii din interiorul UE, NATO, dar si de proiectele energetice ale tarii. Seful SRI lasa sa se inteleaga ca proiectul Nabucco ar trebui sa ramana prioritar fata de concurentul sau South Stream si sugereaza ca in presa autohtona exista agenti de influenta straini. Integral in Romania Libera.

Guvernul anunta legea care va pune bancile sa schimbe contractele de credit, chiar si pe cele in derulare. Modificarea propriu-zisa a contractelor ar putea costa bancile circa 20 de milioane euro. Limitarea comisioanelor si faptul ca nu vor mai putea introduce altele noi le-ar putea costa insa cateva sute de milioane de euro. 8 milioane de contracte pe care romanii le au cu bancile, firmele de leasing sau companiile care dau "credit cu buletinul" ar putea fi modificate daca Executivul isi pune intentia anuntata in practica. Ce au de castigat clientii? Noua lege, care, potrivit sefului ANPC, se aplica si contractelor aflate in derulare, obliga banca sa nu mai modifice pe toata perioada contractului comisioanele si interzice introducerea unora noi. Cel de-al doilea castig pentru clienti este limitarea comisionului de rambursare in avans la 1%. In prezent, comisioanele ajung si pana la 5-6%, scrie Gandul.

Romania penala. Statistic, un roman din cinci apare intr-un dosar penal. Numarul dosarelor penale si al persoanelor implicate in acestea, intr-o forma sau alta, este in crestere, in timp ce numarul procurorilor care le solutioneaza a ramas acelasi. Informatiile au fost facute publice ieri de procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, care a prezentat bilantul de activitate al Ministerului Public pe anul 2009. "Existenta a 1,4 milioane de dosare penale intr-o societate cu 18 milioane de adulti reprezinta o anomalie, in conditiile in care, statistic, ar presupune ca aproximativ un roman din cinci sa fie implicat, intr-o forma sau alta, intr-un dosar penal", a declarat Codruta Kovesi. Integral in Gandul.

Ion Barladeanu despre Angelina Jolie: "are zambetul unei papusi mecanice". Alexander Nanau, regizorul documentarului despre Ion Barladeanu, povesteste cum l-a cunoscut pe geniul boschetar si cum l-a introdus in lumea starurilor cu greutate: Angelina Jolie se afla la Paris pentru filmarile la pelicula "The Tourist". "Cand am ajuns acolo, am fost trecuti printr-un filtru de securitate, in care am asteptam 5 minute intr-un colt, 3 minute in alt colt. Cand am trecut si de al saptezecilea filtru, eram deja ametiti! Ion a inceput sa vorbeasca cu ea, a crezut ca este un manechin parizian, iar la un moment dat: «A, stai un pic, doamna Jolie?»". Ne-au ametit, dar trebuie sa va ganditi ca toti paparazzii Parisului erau acolo. Iar despre poze, initial nu am vrut sa facem, a fost initiativa lui Ion, care a cerut voie si i s-a permis. Ion spune despre doamna Jolie ca a zambit si ca zambetul ei era ca al unei papusi mecanice. A interesat-o povestea lui, arta lui. A vrut sa stea cu el de vorba, a vrut sa-l cunoasca, sa-l vada in carne si oase, i s-a parut fascinant." Integral in Romania Libera.

Mieii din Romania, salvati de saracie. Anii trecuti, la mijlocul lunii martie, oile ieseau deja in iarba, remarca fermierii. In 2010 insa, sunt slabe sanse ca acest lucru sa se intample chiar si la 1 aprilie. Iarna prelungita si faptul ca Pastele va sosi mai devreme ii pun in dificultate pe crescatorii autohtoni, ai caror miei nu vor atinge greutatea optima pentru sacrificare. Intr-o astfel de logica, solutia imediata pentru piata interna ar constitui-o importurile masive de carne. Totusi, unii crescatori mai spera ca mielul romanesc va fi vedeta Pastelui 2010, chiar daca animalele bune de sacrificat sunt mai putine decat ar fi trebuit. Cum e posibil totusi asa ceva? Raspunsul il dau de la sine, cred unii crescatori, posibilitatile tot mai scazute ale romanilor, afectati deja de spectrul crizei economice, scrie Romania Libera.

Femeile care au copii ar putea iesi la pensie mai devreme. Sindicalistii vor reducerea varstei de pensionare cu trei ani pentru mamele cu cel putin doi copii. Reprezentantii Ministerului Muncii accepta reducerea cu un an pentru mamele cu un copil si doi ani pentru cele cu doi sau mai multi copii. Ministerul Muncii ar putea accepta reducerea varstei de pensionare pentru femeile care au copii, o propunere in acest sens urmand sa fie facuta vineri de ministrul Mihai Seitan, in intalnirea cu premierul Emil Boc. Vicepresedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat, ieri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca in cadrul intalnirii cu ministrul Seitan s-a discutat si despre posibilitatea reducerii varstei de pensionare de la 65 de ani, cat prevede proiectul de lege a pensiilor, la 63 de ani. Integral in Gandul.