Copiii de azi rascolesc prin „Martie negru”. Tinerii nascuti la Targu-Mures dupa conflictele interetnice din martie 1990 cred ca istoria acelor zile ar trebui sa le fie explicata. Intr-o sala a Colegiului National „Alexandru Papiu Ilarian”, din Targu-Mures, tinerii romani si maghiari Andrei, Gero, Vlad, Ildiko si Bernadett, toti elevi in clasa a IX-a, stau in jurul unei mese aproape rotunde si privesc, cu ochii mari, catre un subiect ce li s-a refuzat parca inca de la nastere: zilele din martie 1990, cand vecini ori rude de-ale lor s-au paruit pe strazile orasului, intr-un tavalug al urii greu de inteles pentru ei, scrie EvZ.

Emil Boc combate criza cu masuri vechi si vorbe noi. Apoi cere „sa lasam demagogia”. Intr-o dezbatere solicitata de PD-L, prim-ministrul Emil Boc a facut, ieri, un bilant al activitatii Executivului in lupta cu recesiunea economica. Grupul parlamentar democrat-liberal dinCamera Deputatilor s-a chinuit doua saptamani ca sa organizeze "scena" pentru liderul partidului, tema dezbaterii fiind: "Necesitatea crearii de noi locuri de munca si imbunatatirea mediului de afaceri din Romania". Deputatii insa nu s-au inghesuit sa-l asculte pe seful Executivului, el asteptand peste 20 de minute ca sa se stranga mai multi parlamentari in sala pentru a-si incepe discursul, scrie Gandul.

Povestile a trei romance maritate in tari exotice: "Parintii au crezut ca ajung in harem". Mariajul este principalul motiv pentru care femeile aleg sa-si paraseasca tara, potrivit studiilor referitoare la migratia oamenilor din sud-estul Europei. Fenomenul – valabil si pentru Romania – s-a remarcat la sfarsitul anilor ‘80 si a luat amploare in zilele noastre. Astazi, principalul factor care inlesneste casatoria intre persoane de nationalitati si culturi distincte este comunicarea prin internet, prin "social networks" (hi5, facebook sau twitter). Multe romance au ajuns astfel sa traiasca in tari situate, cel putin teoretic, la polul opus din punct de vedere al traditiilor sau religiei. Romania libera scrie povestile a trei tinere care si-au ales parteneri de viata din Asia.

Criticul literar Mircea Iorgulescu, "cartita" la Europa Libera. CNSAS a trimis instantei dosarul criticului literar Mircea Iorgulescu, fost angajat la Europa Libera, acuzat ca a colaborat cu Securitatea sub doua nume conspirative: „Dorin“ si „Mirel“. Doi scriitori stabiliti la Paris au solicitat CNSAS sa constate ca Mircea Iorgulescu, critic literar, fost angajat la Europa Libera, a colaborat cu Securitatea. CNSAS a trimis dosarul in instanta, scrie Adevarul.

Elena Udrea a trimis bugetul Turismului spre destinatii portocalii. Dupa ce a primit cu bratele deschise postul de dublu ministru, al Turismului si-al Dezvoltarii, un fel de detergent doi intr-unul, Elena Udrea a trecut la treaba si, in timp ce c-o mina tricota si cu alta minuia mopul, s-a pus pe scos in evidenta toate petele portocalii. Si-a dat si a impartit bugetul destinat investitiilor in turism asa cum i-a dictat constiinta de partid, de parca turistul ajuns pe plaiuri mioritice, tot rar si din greseala, urmeaza traseul flacarii portocalii, stabilit la alegerile locale din 2008. Mai exact, vreo 40 de milioane de euroi au fost impartite discretionar anul trecut si alte 40 de milioane asteapta semnatura ministrului Udrea pentru a lua calea administratiilor portocalii, scrie Academia Catavencu.

Planul secret al lui Tismaneanu: Ion Iliescu, fara institut. Prezent ieri in redactia EVZ, Vladimir Tismaneanu a facut o declaratie-soc: militeaza pentru unificarea tuturor institutelor de cercetare a comunismului romanesc. Pe eticheta planului scrie “urgent”. In context, situatia Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD), fondat si prezidat de Ion Iliescu trezeste cele mai multe controverse. O certitudine: IRRD e o nuca mai tare decat a fost institutul condus de Marius Oprea. S-a infiintat prin lege (nu prin hotarare guvernamentala) si, asa cum admite si Vladimir Tismaneanu, “nu se poate atinge nimeni de el”, scrie EvZ.

Idei de afaceri: matrimoniale pentru caini, restaurant unde iti gatesti singur, firma de stat la coada in locul tau. Hartie igienica imprimata cu chipuri de presedinti ori cu versuri. Sau, agentii de paznici pentru parcarile de cartier, dupa modelul "inchiriem Mos Craciun". Astea sunt numai cateva dintre ideile de afaceri postate de romanii inventivi pe site-uri specializate. "Eu insami am patit-o o data. Mi-am gasit portbagajul intredeschis si inauntru nu prea mai ramasese nimic. Si de atunci ma scol de doua, trei ori pe noapte ca sa ma uit pe fereastra si sa vad ce mai face masina", povesteste Carmen Dragnea din Bucuresti, potrivit Gandul.

Angajatii demnitarilor primesc bani din mila dintr-un "buzunar secret". Geoana a cheltuit 58.450 lei pentru "cazuri sociale", Anastase a dat aproape 180.000 lei tot pentru acelasi lucru. CSM si Presedintia beneficiaza de sume mai mari decat Parlamentul. Provocat de solicitarea expresa a unui senator PDL, Mircea Geoana a dat ieri amanunte despre cum a cheltuit in 2009 banii din fondul aflat la dispozitia sa, prin lege ca presedinte al Senatului. Dar situatia seamana izbitor cu cea de la Camera Deputatilor. Astfel al doilea si al treilea om in stat, Mircea Geoana si Roberta Anastase, au alocat in 2009 mai bine de jumatate din fondurile la dispozitia lor ca presedinti ai celor doua Camere angajatilor bolnavi sau "care au avut un necaz in familie", scrie Romania libera.

Cariera generalului Militaru: intai Academia, apoi liceul. Numele real al agentului GRU pe care Ion Iliescu l-a numit ministru al Apararii era Nicolae Lepadat. „Misterele Revolutiei“ va prezinta fata nestiuta a lui Nicolae Militaru si un interviu exclusiv cu generalul Mircea Chelaru, care explica lupta pentru putere dintre agentul GRU si Iliescu. Generalul Nicolae Militaru, numit formal ministru al Apararii inca de la 23 decembrie 1989, a avut grija sa-si formeze un nucleu dur prin care sa conduca Armata. Cel care l-a numit pe Nicolae Militaru este Ion Iliescu, „emanatul" Revolutiei. Cei aproape 50 de generali pe care i-a strans Militaru in jurul lui au fost adusi in trei etape, scrie Adevarul.

Predictii: Zece idei despre viitor. Va fi China urmatorul imperiu? Va reusi America sa-si conserve suprematia economimca si culturala dupa criza economica globala? Si daca da, cum va arata economia si societatea americana readaptata noilor realitati? Care va fi urmatorul sector economic-minune? Si ce se va intampla in restul lumii? Think-tank-ul New America Fondation (NAF) impreuna cu revista americana Time au creionat zece predictii bazate pe trendurile actuale, preluate de Romania libera.