Cazul „Voicu” imparte in doua breasla magistratilor. Protestul judecatorilor care cer o pozitie ferma a CSM cu privire la magistratii anchetati ce inca mai judeca a scos la iveala un conflict mai vechi: reforma contra conservatorism. In urma unor scandaluri de genul „Voicu”, „robele” ies șifonate din salile de judecata. Scrisoarea deschisa trimisa catre Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si semnat, pana ieri, de 250 de magistrati din toata tara, arata, dincolo de actul de protest in sine, o „schisma” in sistemul judiciar. Integral pe EvZ.ro.

Ce boli i-au scapat de inchisoare pe politicieni si interlopi. Politicienii si interlopii au invocat diferite boli si au scapat de gratii. Modelul a fost patentat de fostii nomenclaturisti. Obezitate, claustrofobie, diabet, glaucom sau hipertesiune. Acestea sunt cateva dintre bolile invocate de politicieni, interlopi sau afaceristi, ca sa scape de condamnarile la inchisoare. Dupa cum constata Realitatea.net, metoda driblarii detentiei au patentat-o fostii demnitari comunisti, acum 20 de ani. De atunci, "functioneaza" fara gres la scara larga in Romania. "Lotul CPEx", adica fostii nomenclaturisti, membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR, au fost condamnati in 1990 pentru genocid la inchisoare pe viata. Este vorba de Emil Bobu, Manea Manescu, Tudor Postelnicu si Ion Dinca. Au scapat dupa numai sapte ani din inchisoare, gratie scutirilor medicale in care au invocat cardiopatie ischemica dureroasa, fibrilatie paroxistica si diabet zaharat. La fel au mai procedat si Constantin Dascalescu sau Andruta Ceausescu. Integral in Romania Libera.

Caderea in dizgratie a liderilor de sindicat. Increderea membrilor de sindicat in conducatorii lor a scazut in ultima perioada, dovada fiind si numarul mic de protestatari care se aduna la mitinguri. Romania libera a stat de vorba cu mai multi angajati bucuresteni care spun ca liderii nu fac altceva decat sa-si vada de propriile afaceri. La fabrica Faur (fosta „23 August") din Bucuresti abia am avut cu cine schimba doua vorbe. Conducerea societatii nu ne-a lasat in fabrica, asa ca discutiile s-au purtat la poarta, dupa program. „Liderii nostri sindicali ne-au reprezentat atat de bine, ca din 20.000 de muncitori, cati eram inainte de '89, nu stiu daca mai suntem acum vreo 400. Suntem in somaj tehnic, luam doar 75% din salariu", ne-a spus Stefan Tudor, strungar. Integral in Romania Libera.

Dosarul Voicu: Casuneanu i-a dat 200.000 de euro. Dupa ce a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor anticoruptie, omul de afaceri Costel Casuneanu si-a surprins ieri avocatul, cand a recunoscut in fata presei ca i-a dat 200.000 de euro senatorului Catalin Voicu. Zi plina ieri la DNA, unde procurorii anticoruptie au primit inca de dimineata avizul pentru a cere arestarea social-democratului Catalin Voicu (acuzat de trafic de influenta si fals), dupa ce miercuri Senatul a avizat cererea formulata de anchetatori in acest sens. Tot ieri, au avut loc si audierile a doua nume grele care apar in interceptarile DNA, este vorba de omul de afaceri bacauan Costel Casuneanu si generalul (r) SIE Adrian Isac. Integral in Romania Libera.

Carnea de miel, la acelasi pret ca in 2009. Pentru prima data din ultimii ani, romanii nu vor mai fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a avea miel de Paste. Anul acesta, mieii romanesti sunt mai mici pentru ca si Pastele a picat mult mai devreme. Ca in fiecare an, inainte de Paste, euforia cumpararii carnii de miel ia amploare, motiv pentru care comerciantii acestui produs nu pierd ocazia sa traga cat mai mult de pret. Se pare totusi ca turbulentele economice si-au spus cuvantul si in acest an si au mai temperat cresterile de pret pentru miel si carnea de miel. Integral pe EvZ.ro.

Turnul care pierde 280.000 de euro luna. Tower Center, din Piata Victoriei, e pustiu de 16 luni din cauza unui litigiu intre firma Avrig 35 si Alpha Bank. Are 120 mp - cea mai inalta cladire locuibila din Romania - si costa o avere. Cea mai inalta cladire din Romania, Bucharest Tower Center, cu 22 de etaje si inalta de 120 de metri, are, de mai bine de un an, ca locatari doar praful si linistea. Cladirea a ramas exact cum au lasat-o zugravii, cu folii care acopera marmura si mocheta, iar singura urma de activitate e un anunt lipit pe o usa de sticla: „Atentie, se inchid gazele”. Expertii imobiliari spun ca, la ora actuala, pretul minim de inchiriat un metru patrat in zona este de 20 de euro. Pe fiecare etaj ar fi o suprafata utila de circa 650 mp. Astfel, pierderile lunare minime ar fi de 280.000 de euro. Integral pe EvZ.ro.

Profesorii, rectorii, parintii si studentii contraataca reforma lui Funeriu. De la structura ciclurilor de invatamant, pana la desemnarea rectorilor, noua Lege a Educatiei starneste protestele sistemului. Cum discutiile pe marginea proiectului nu au ajuns la un numitor comun, ministrul Funeriu i-a invitat pe toti reprezentantii sistemului la o dezbatere cu presedintele Traian Basescu. Cu doar cinci zile inainte de incheierea dezbaterilor pe tema Legii Educatiei, sindicatele, parintii, rectorii si studentii cer la unison modificarea punctelor cheie din proiect si acuza Ministerul Educatiei (MECTS) ca refuza sa le ia in serios obiectiile. Cele mai mari nemultumiri vizeaza trecerea clasei a IX-a in cadrul gimnaziului, ocuparea posturilor de profesor prin concurs organizat de scoala precum si inlocuirea alegerii rectorului cu desemnarea directa a acestuia. Integral in Gandul.

Elena Udrea vrea privatizarea tuturor unitatilor turistice pe care le mai detine statul: "Este momentul sa vindem tot ce avem, tot ce putem vinde". Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului sustine ca ar trebui privatizate toate unitatile din turism care se mai afla in proprietatea statului, aratand ca astfel ar putea fi atrasi noi investitori in acest domeniu, informeaza Mediafax. "Este momentul sa vindem tot ce avem, tot ce putem vinde, pentru ca se pare ca nu avem asa oferte atractive pentru adevaratii investitori in turism, nu cei care au tot cumparat ca sa faca afaceri imobiliare. Cred ca este momentul sa incercam sa dam toata infrastructura de turism care se afla inca in proprietatea statului si este foarte prost administrata, a ajuns intr-o stare de degradare care nu mai poate functiona", a declarat Udrea, vineri, la Costinesti. Integral in Gandul.