Sangele donat are nevoie de testul sinceritatii. Donarea de sange este in primul rand un act umanitar si voluntar, de aceea, nerecompensat. Acesta este si motivul pentru care numarul celor care aleg sa renunte la aproape o jumatate de litru de sange pentru a salva viata cuiva este mic in Romania, iar sangele din spitale este, adesea, insuficient. Paleta donatorilor de sange este dintre cele mai colorate, de aceea si atentia asistentilor si a medicilor din centrele de transfuzie trebuie sa fie intotdeauna sporita. Regulile pentru acceptarea unei persoane sa doneze sange sunt stricte: fara piercinguri, fara tatuaje cu cel putin sase saptamani inainte de donare. In plus, cei care doresc sa realizeze acest act benevol sunt conditionati de anumite reguli atat cu privire la viata sexuala - sa nu aiba relatii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, sa nu fi intretinut relatii sexuale cu parteneri de acelasi sex, sa nu fi avut relatii sexuale cu parteneri platiti - cat si la sanatate sau la stilul de viata. Integral pe EvZ.ro.

Cum a sabotat Ion Iliescu postul Europa Libera. Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, era de parere ca postul de radio Europa Libera este finantat de CIA, unde lucreaza doar "fugari, vanduti" si reprezinta "elemente inraite", potrivit unor stenograme care dateaza din 1970 - cand Iliescu era prim secretar al CC al UTC - publicate de istoricul Adrian Cioflanca pe blogul sau. "Postul de radio Europa libera nu este bruiat, este ascultat si desfasoara o activitate sustinuta, de diversiune. Ce reprezinta acest post de radio este foarte bine cunoscut, este creat, este finantat de organele de informare ale Statelor Unite, de organizatia de spionaj a Statelor Unite, de C.I.A. A fost si demascat ca atare; in parlamentul vest-german s-a cerut deschis guvernului vest-german ca sa ceara inlaturarea acestui post de pe teritoriul R.F.G. pentru ca este o chestiune si de demnitate nationala a acestui stat care pledeaza, care promoveaza o anumita deschidere in politica internationala si este o incalcare chiar a suveranitatii acestui stat mentinerea unui post alimentat de oficine straine", considera Iliescu, potrivit stenogramelor. Integral in Romania Libera.

Peste 12.000 de politisti au lucrat de Pasti. Peste 12.000 de politisti au asigurat ordinea publica in zona bisericilor din tara in noaptea de Inviere, dar si in statiunile care s-au aglomerat, potrivit unui comunicat al Politiei. Si pe sosele, ochii vigilenti au vegheat ca traficul sa se desfasoare in conditii normale. Politistii rutieri au organizat controale pe numeroase drumuri nationale pentru a-i descuraja pe soferi sa se urce la volan dupa ce au consumat bauturi alcoolice. De asemenea, 1.700 de politisti au supravegheat desfasurarea a peste 220 de manifestari religioase de amploare, care au atras peste 1.000 de persoane. Tot in noaptea de Inviere, politistii au intensificat actiunile de patrulare in statiile de cale ferata si metrou, pe trenurile de calatori si pe celelalte mijloace de transport in comun din zonele cu afluenta numeroasa, pentru combaterea talhariilor, furturilor din bagaje si din buzunare. Integral pe EvZ.ro.

De Inviere, mai multi betivi si batausi. Serviciul de Ambulanta din Vaslui s-a confruntat, azi-noapte, cu un numar dublu de solicitari, majoritatea pentru policontuzii cauzate de agresiune sau pentru come alcoolice. In doar cateva ore, Ambulanta a intervenit la 53 de solicitari, cele mai multe in mediul rural, unde, in una dintre situatii, doi tineri au ajuns la spital dupa ce s-au batut chiar in cimitir. Integral pe EvZ.ro.

"Invierea” romaneasca de la Cambridge. 50 de romani au ajuns la una dintre cele mai tari universitati din lume. Orice absolvent al unei universitati romanesti are nevoie, pentru a se elibera de complexe academice, de un stagiu la o universitate respectabila din Occident. Oricat de serioase ar fi studiile tale in Romania, faptul ca universitatea pe care ai absolvit-o se afla pe locul 500+ in lume este de natura sa te inhibe intelectual, asa incat singura optiune decenta ramane sa-ti incerci puterile intr-un mediu realmente competitiv. Integral in Gandul.

Muzeul de ceara al modelelor politice din Romania. Prigoana jr.: “Obama e cel mai bun produs de marketing de la Iisus Hristos incoace” Modelele politice care au influentat cariera lui Ion Iliescu, Victor Ponta, Gigi Becali, Marko Bela, Cristian Preda, Mircea Geoana, Serban MIhailescu…Victor Ponta a deschis sezonul la "modelling" politic. Nu este singurul care s-a identificat, de-a lungul activitatiii sale, cu personalitati proeminente ale istoriei. Pentru unii exista modele, pentru altii doar personaje demne de admiratie. Fiecare dintre politicienii nostri, selectionati de soarta si electorat in liga mare, poarta in el tiparul perfectiunii: un 90-60-90 al politicianului universal. Parte dintre ei ne-au ajutat sa redefinim ADN-ul clasei politice romanesti. Integral in Gandul.

Soferul ucigas din Craiova, lasat liber. Soferul care l-a batut pe Pavel Rentea, 62 de ani, din Craiova, pentru ca traversa strada prea incet, a fost pus in libertate. Desi victima lui Cosmin Dragan, 22 de ani, a decedat la scurt timp dupa loviturile violente pe care le-a primit, facand infarct, anchetatorii considera ca Dragan nu reprezinta un pericol social. Decizia vine dupa ce, vineri, pentru arestarea sa au fost mobilizati polisti din patru judete. Reamintim ca, vineri dupa-amiaza, Pavel Rentea se plimba cu nepotica lui pe bulevardul Dacia din Craiova in asteptarea mamei fetitei, aceasta urmand sa vina de la tara. In momentul in care a traversat o strada care iesea dintre blocurile din zona, a aparut o masina BMW inmatriculata in Marea Britanie, condusa de Cosmin Dragan, 22 de ani. Nervos ca batranul si nepotica sa traversau prea incet, acesta a coborat din masina si l-a luat la pumni pe batran. Integral in Romania Libera.