Culisele revoltei anti-Voronin. Protestele anticomuniste din Moldova, din aprilie 2009, au constituit scanteia care a condus la prabusirea regimului Vladimir Voronin. Singura victima oficiala este Valeriu Boboc, un tanar de 23 de ani, ucis in bataie de politisti. Romania libera a stat de vorba cu familia acestuia, pentru a-i afla trista poveste. Victor si Ala Boboc se asaza inca o data pe canapeaua din sufrageria apartamentului lor din Bubuieci (langa Chisinau) si deapana, nici ei nu mai stiu a cata oara, povestea zilei in care le-a pierit unul dintre fii. Dupa un an, stiu doar ca Valeriu al lor a fost omorat in bataie de politistii lui Voronin, in Piata Marii Adunari Nationale, si azvarlit ca un sac de cartofi in fata Spitalului Judetean, scrie Romania libera.

Smecherul cu BMW care a omorat un om in bataie pe trecerea de pietoni a fost arestat pentru tulburarea linistii publice. Procurorii au emis ieri, in jurul orei 18.00, un mandat de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Cosmin Dragan - tanarul de 22 de ani care l-a batut pe Pavel Retea cu pumnii, pentru ca traversa prea incet pe o trecere de pietoni din Craiova. Desi victima sa a decedat la scurt timp dupa primirea loviturilor, Dragan este acuzat doar de savarsirea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Azi, procuroii vor cere judecatorilor emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Dragan, scrie Gandul.

Pasajele care „inghit” anual milioane de euro. Primaria „pastorita” de Sorin Oprescu e gata sa cheltuiasca, in urmatorii doi ani, 5,2 milioane de euro pentru intretinerea pasajelor abia reabilitate. Nu mai putin de 7.000 de euro pe zi. Atat ar fi dispusi sa cheltuiasca, in urmatorii doi ani, oficialii Administratiei Strazilor Bucuresti (institutie subordonata primarului general Sorin Oprescu) pentru intretinerea a patru pasaje rutiere proaspat reabilitate: Victoriei, Unirii, Obor si Marasesti, scrie EvZ.

Seful de la Agronomie si-a plantat familia in Universitate. Intr-o universitate in care un sfert dintre cei 200 de profesori sunt inruditi, familia fostului rector Ioan Avarvarei prinde tot mai multe radacini. Ioan Avarvarei este coleg de catedra cu sotia sa, Teona. Cat a fost rector, el si i-a adus aproape, in universitate, pe fiul Bogdan si pe fiica Simona. Profesorul Ioan Avarvarei (68 de ani) a condus Universitatea Agronomica Iasi (USAMV) intre anii 1996 si 2003. Apoi, intre 2003 si 2004, a fost prefect de Iasi. Acum, el este sef la Catedra de Pedotehnica, iar sotia sa, Teona, ii este subordonata si le preda studentilor „Agricultura generala" si „Nutritia animalelor", scrie Adevarul.

Banii, viata, opera si falsurile generalului Oprea. Adevarat ca a-nselat! Si-apoi a ajuns ministru al Apararii intr-un guvern in care-l sustine o armata de dezertori politici independenti. A fost cindva o vreme in care generalul Oprea era un simplu maior, proaspat iesit de la numaratoarea de izmene si gata sa intre in combinatii financiare ce aveau sa-i capatuiasca averea de viitor general purtator de patru stele pe epolet. Era vremea cind firmele se faceau si se desfaceau. Erau primii ani ai democratiei, in care economia duduia de tunurile date de unii si perioada in care un afacerist obisnuit cu metehnele occidentale risca pina si expulzarea din tara daca interesul unora o cerea, scrie Academia Catavencu.

De ce s-a calugarit unul dintre cei mai valorosi actori romani. Unul dintre cei mai importanti actori pe care i-au avut scena si filmul romanesc a schimbat la inceputul anilor ‘90 costumele fastuoase de la teatru pe umila haina monahala. Numele sau pe cand se afla in lume era Dragos Paslaru. Astazi este parintele Valerian. Dragos Paslaru traieste de ani de zile restras, in post si rugaciune, intr-un schit de pe Muntele Capatanii (varianta romaneasca a Muntelui Golgota) de pe langa Manastirea Frasinei, care tine de Arhiepiscopia Ramnicului. Manastirea Frasinei, Athosul din Romania, este cunoscuta drept cea mai stricta, scrie Romania libera.

Ce vand infractorii romani pe internet: avioane de agrement si masini de lux. Peste 70 de persoane au fost retinute pentru audieri in cea mai mare operatiune din acest an indreptata impotriva gruparilor de infractori cibernetici. Actiunea a mobilizat forte impresionante, iar peste 700 de politisti de la Crima Organizata, procurori si jandarmi au descins in locuintele suspectilor care faceau parte din trei grupuri infractionale organizate, specializate in savarsirea de fraude informatice si inselaciuni pe site-urile de comert electronic. Anchetatorii romani au fost sprijiniti de ofiterii FBI si Secret Service din cadrul ambasadei SUA la Bucuresti, scrie Gandul.

Soclul lui Ion Antonescu asteapta bustul lui Stefan Gusa. Personalitati si revolutionari critica decizia Primariei Targu-Mures de a amplasa in centrul orasului bustul lui Gusa, reclamand rolul sau in reprimarea demonstrantilor din ’89, de la Timisoara. Portretul generalului Stefan Gusa este expresia a doua extreme: una redusa la fraza: „A fost seful Statului Major al Armatei care a tras la Timisoara”, invocata de revolutionari si istorici, cealalta exprimata prin: „S-a opus venirii sovieticilor in tara”, ridicata de voci care il considera un patriot salvator, scrie EvZ.

50 de moduri prin care statul incurajeaza nemunca. Aproape jumatate dintre romani, circa 9,5 milioane, primesc, sub o forma sau alta, ajutor de stat. Sociologii si expertii avertizeaza ca sistemul de ajutoare sociale din Romania este ineficient si-i face pe oameni dependenti de mila statului. In Romania exista 50 de tipuri de ajutoare sociale, pentru care se cheltuiesc anual 2,4 miliarde de euro. Cele mai numeroase astfel de plati sunt cele pentru incalzire, concedii de maternitate si alocatii pentru copii, scrie Adevarul.

Cum sa faci cariera vinzind o cariera. E bine sa incurajam investitorii straini, zicea mai deunazi ministrul Videanu, cind vorbea despre canadienii de la Rosia Montana. Pesemne ministrul se referea doar la investitorii straini agreati, si chiar asumati, de actuala guvernare. Pentru ca, in alte cazuri, chiar in sectorul minier, investitorii straini sint luati de fraieri, dupa ce sint tepuiti de bani. Spre exemplu, in judetul Bihor, la Baita, exista o mina, veche de pe vremea lui Ceasca. Dupa ’90, fosta mina de uraniu a fost impartita in doua, jumatatea cu uraniu a trecut la Compania Nationala de Uraniu, iar cealalta jumatate (carierele de calcar si dolomit) a fost, la rindul ei, transformata in doua societati comerciale: Baita SA, aflata in patrimoniul AVAS, si Baita Bihor SA, aflata in posesia fostilor angajati si administrata de Nicolae Blaga, rubedenia ministrului de Interne Vasile Blaga, scrie Academia Catavencu.

Fisele postului pentru beizadelele de la Paris si Montevideo. Angajarea pe posturile de secretari economici a lui Bogdan Ionescu, zis si Syda, si a Oanei Balan (fiica unui secretar de stat) a iscat un intreg scandal, fiind contestate in special competentele profesionale ale celor doi. Ministerul Economiei anunta acum cateva zile ca, in urma castigarii unui concurs, Bogdan Adrian Ionescu (pe care ziarele de bulevard il prezinta cu numele de Syda), iubitul Elenei Basescu si fiul lui Bebe Ionescu, fost director FPS, a fost numit consilier economic la Ambasada din Franta. In acelasi timp, Oana Balan, fiica secretarului de stat din Ministerul Economiei Maria Parcalabescu, a fost numita pe o functie similara in Uruguay, scrie Romania libera.

Betia lui Nicu Ceausescu si nebunia lui Aurel Dragomir. Pe Nicu Ceausescu l-a prins Revolutia in stare de ebrietate. Aurel Dragomir, comandantul garnizoanei Sibiu, a cedat nervos. Pentru o mai buna intelegere a fenomenului Sibiu, am separat inceputul Revolutiei de razboiul Armata - Militie si psihoza terorista. Prima parte a Revolutiei sibiene, pe care o prezentam cronologic in editia de astazi, are cateva momente-cheie: avionul in care au venit de la Bucuresti 27 de barbati neidentificati, primii morti ai Revolutiei si sinuciderea generalului Vasile Milea, ministrul Apararii Nationale pana in 22 decembrie 1989, scrie Adevarul.

Fuga din tara a Ioanei Maria Vlas, povestita de ea insasi (II). Pe 4 aprilie 2003, Ioana Maria Vlas ii povestea aparatorului din oficiu aventurile pe care le traise odata cu fuga in Israel, din 2000. Kamikaze continua sa nu publice versuri si nici comentarii literare. Pregatiti-vă platouaşul cu popcorn, drob, muştar, ouă roşii, icre negre si ce-a mai rămas de la Inviere, căci urmează un nou fragment de proză poliţistă pe bune. Hristos a inviat, şi fără versuri!• “Popa Nicolae, cu care discutam zilnic, mi-a spus sa-mi cumpar bilet pentru Asia de Sud-Est, de preferinta Bangkok.” Citeste mai multe in revista Kamikaze.