Vaticanul, criticat pentru ca a asociat homosexualitatea cu pedofilia. In timpul unei vizite in Chile, Cardinalul Tarcisio Bertone a declarat ca homosexualitatea este o boala patologica si este strans legata de pedofilie. Comentariile clericului au starnit criticile asociatiilor pentru drepturile homosexualilor, dar si ale politicienilor. Ministerul de Externe francez si mai multe bloguri catolice care il sustin pe Papa, si-au exprimat si ele nemultumirea fata de remarcile cardinalului, scrie Reuters. Sustinatorii drepturilor homosexualilor au fost scandalizati de aceste declaratii. "Este absurd. Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste homosexualitatea, ca pe o variatie a comportamentului uman. Pedofilia este o boala patologica, o crima, nu homosexualitatea. Pentru ca au probleme cu abuzurile si nu stiu cum sa le rezolve, incearca sa dea vina pe noi" a declarat Franco Grillini, un fost parlamentar italian care se afla in fruntea miscarii gay din peninsula.

800 de persoane au fost evacuate din cauza eruptiei unui vulcan in Islanda. In jur de 800 de persoane au fost evacuate miercuri dimineata in Islanda, dupa ce vulcanul de sub ghetarul Eyjafjallajokull a inceput sa erupa, scrie CNN. Primele persoane au fost evacuate in jurul orei locale 2.00 a.m., potrivit lui Rognvaldur Olafsson, inspector-sef la Departamentul pentru Protectie Civila si Situatii de Urgenta. Eruptia a creat o gaura mare in ghetar, insa problema cea mai mare nu o prezinta lava, ci riscul de inundatii. "Vulcanul se afla sub ghetar, iar lava topeste parti din ghetar. Raurile se vor umfla si ar putea produce pagube", a declarat Olafsson, adaugand ca raurile din apropiere au inceput deja sa se umfle. Ghetarul Eyjafjallajokull este al 6-lea cel mai mare din Islanda si se afla la o distanta de numai 160 de kilometri de capitala Reikjavik.

Oficial american: Iranul ar putea avea o arma nucleara in 3-5 ani. Iranul ar putea produce suficient uraniu imbogatit pentru o arma nucleara in decurs de un an, insa nu ar putea sa realizeze o arma nucleara decat in urmatorii 3-5 ani, a declarat James Cartwright, adjunctul şefului statului major interarme american. De asemenea, generalul Cartwright a avertizat ca un atac al amatei americane este putin probabil sa opreasca programul nuclear iranian. In plus, Ronald Burgess, Serviciul de Informatii Militare al Pentagonului, a declarat ca Iranul are o pozitie militara defensiva si "este putin probabil ca va initia un conflict international sau un atac preemptiv, scrie AFP.

Cercetatorii britanici au descoperit o metoda prin care se poate impiedica transmiterea bolilor de la mama la fat. Cercetatorii de la Universitatea New Castle au descoperit o metoda inovatoare prin care se impiedica transmiterea bolilor mitocondriale de la mama la fat. Tehnica presupune mutarea continutului genetic sanatos din ovulele fertilizate in ovule donate, scrie The Guardian. Unul din 6.500 de copii se naste cu boli mitocondriale, care nu pot fi vindecate. Mutatiile de la nivelul ADN-ului mitocondrial pot provoca mai multe boli, printre care si diabet, distrofie musculara si insuficienta cardiaca. ADN-ul mitocondrial este separat de nucleul ovulului fertilizat si este transmis numai de mama. Cercetatorii de la Newcastle au declarat pentru revista Nature, citata de The Guardian, ca au transplantat cu succes ADN-ul sanatos din ovululele fertilizate de la mamele cu boli mitocondriale in ovule donate de femei neafectate de astfel de boli. "

Bilantul mortilor in urma cutremurului din China a ajuns la 589. Un puternic seism cu magnitudinea de 6,9 s-a produs, miercuri dimineata, in nord-vestul Chinei. Agentia Xinhua, citata de Reuters, a anuntat, joi, ca numarul mortilor a anjuns la 589, fata de 400 cifra anuntata anterior. Seismul s-a produs in provincia Qinghai, la ora locala 7.49 (2.49, ora Romaniei), la aproape 400 de kilometri de orasul Golmud. Potrivit Institutului de geofizica american, cutremurul a fost urmat, in decurs de o jumatate de ora, de doua replici cu magnitudini 5,3 si 5,2.