Turisti din crama in crama. 14 crame ale unor podgorii renumite sunt pregatite sa-i primeasca pe vizitatorii dornici sa descopere savoarea unui vin bun, dar si istoricul locurilor. De anul acesta, romanii vor avea la dispozitie patru „drumuri ale vinului”. Mai exact, este vorba despre patru trasee turistice puse la punct de oenologi si mai multe agentii de turism, care isi propun promovarea traditei viticole a Romaniei, scrie EvZ.

Placutele bilingve romano-tiganesti au pus pe jar un sat. Primaria din Ticvaniu-Mare, judetul Caras-Severin, este somata de localnicii romi sa instaleze in localitate placute bilingve romano-tiganesti. Desi legala, masura nu s-a aplicat pana acum deoarece, de doi ani, liderii romilor se contrazic pe cuvintele care ar trebui scrise pe placute. La solicitarea localnicilor din Ticvaniu Mare, consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Caras-Severin, Ion Stancu, cere de mai bine de doi ani instalarea de placute bilingve in comuna, deoarece peste 20% din populatie este de etnie roma, iar legea permite adoptarea acestei masuri, scrie Romania libera.

Deranjat de “mancatorii de ...”, ministrul Berceanu a pus punct: “Le-am spus constructorilor in franceza ca ce vor ei e Politie - Catuse – Puscarie”. Consortiul franco-elen Vinci-Aktor a denuntat ieri contractul prin care urma sa construiasca Autostrada Zapezii. "N-au insistat sa prelungeasca termene, au venit si au zis cu voce mica sa mai lungim, ca n-au de unde sa faca rost de bani. Eu le-am spus: dom`ne, ce vreti voi nu-i posibil, ca vine DNA si facem puscarie. I-am spus unuia de acolo in franceza celebra expresie «PMP», adica Police - Menottes - Prison (politie - catuse - puscarie - n. red.)", a declarat pentru Gandul ministrul Radu Berceanu.

„Cazul Sibiu“, fiasco marca Dan Voinea. Fostul sef al Sectiei Parchetelor Militare a esuat lamentabil in tentativa de aflare a adevarului cu privire la Revolutia de la Sibiu. La peste 20 de ani de la Revolutie, dosarul privind evenimentele in care 99 de persoane si-au pierdut vietile, la Sibiu, nu a condus la nicio sentinta. „Vrem adevarul despre Revolutia din 1989", o fraza rostita pana la pierderea intelesului de catre oamenii politici din Romania. La o privire superficiala, ideea generala despre „Dosarul Revolutiei" este ca, imediat dupa 1990, procurorii militari au dat NUP-uri pe banda rulanta, iar din anul 1997, procurorul Dan Voinea a venit sa faca lumina in povestile incalcite din decembrie 1989, scrie Adevarul.

Un maghiar salveaza padurile Romaniei. Dupa ce au adoptat legea care permite vanzarea padurilor copac cu copac, o parte dintre parlamentari dau inapoi acum si admit ca au facut o greseala. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, ar urma sa anunte astazi ce masuri va propune pentru „a repara” legea care permite vanzarea padurilor la bucata. Legea care permite vanzarea padurilor „la bucata” imparte acum, la aproape trei saptamani dupa intrarea ei in vigoare, parlamentul in doua „tabere”: in timp ce o parte dintre cei care si-au dat girul pentru adoptarea actului normativ recunosc ca au gresit, ceilalti raman pe pozitii invocand dreptul la proprietate, scrie EvZ.

Misteriosul plan de concedieri al Guvernului Boc pentru multumirea presedintelui Basescu. Dupa ce presedintele Traian Basescu a cerut la televizor "socoteala" Cabinetului Boc pe motiv ca au fost dati afara prea putini bugetari, ministrii s-au adunat in sedinta de Guvern pentru a hotari cum raspund. Conform declaratiilor oficiale, nu s-a vorbit despre disponibilizari. Surse oficiale au declarat insa pentru Gandul ca premierul Emil Boc le-a cerut membrilor Guvernului sa prezinte in cel mult trei saptamani o situatie concreta cu numarul de angajati la care se poate renunta.

Compania de Autostrazi, datoare vanduta la 365 de firme. Datoriile totale acumulate de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) se ridica la 1.761.062.000 lei, respectiv peste 425.840.164 euro, la cursul afisat de BNR de 4,1355 lei pentru un euro. Numarul firmelor care inca asteapta banii promisi se ridica la 365. Dorinel Umbrarescu, unul dintre "regii romani ai asfaltului" si cel care detine firma de constructii UMB Spedition, are de recuperat cei mai multi bani de la CNADNR, peste 580,8 milioane lei, scrie Adevarul.

"In Romania se traieste in fiecare zi in alt scandal". Scriitorul roman Bujor Nedelcovici s-a stabilit in urma cu 23 de ani la Paris, dupa ce romanul sau „Al doilea mesager" a fost interzis de cenzura in Romania in 1985, dar a fost publicat in acelasi an in Franta, unde a obtinut Premiul Libertatii, oferit de PEN-Club Français.

Cum simtiti exilul dupa 1989?

Inainte de '89 am fost intr-un exil involuntar, adica a trebuit sa-mi parasesc tara. Sunt prea multe motive pentru a le evoca, dar am vrut sa fiu si sa raman scriitor si nu a fost posibil. „Un scriitor care nu publica este un scriitor mort", era de parere Zamiatin. Dupa '89 traiesc intr-un exil voluntar, dar care si-a pierdut caracterul de exil. Sunt un scriitor roman care traieste la Paris, asa cum ar putea sa traiasca la Londra sau Madrid. Integral in Romania libera.

Nunta lui Zelea Codreanu: eveniment monden si scandal politic. Corneliu Zelea Codreanu e cel mai important conducator al extremei drepte interbelice. Viata sa privata este insa una dintre laturile putin cunoscute pana acum. La mijlocul anilor '20, Corneliu Zelea Codreanu se logodeste cu tanara si frumoasa Elena Ilinoiu, care va ramane alaturi de el pentru tot restul vietii. Dupa uciderea prefectului Manciu, Codreanu este achitat considerandu-se fapta in legitima aparare. Si daca procesul este mutat de la Focsani la Turnu-Severin, Codreanu isi ia revansa organizandu-si nunta la Focsani. Citeste mai multe in Adevarul.