Presedintele Kirghistanului, Kurmanbek Bakiyev, a parasit tara. Kurmanbek Bakiyev, presedintele kirghiz rasturnat de la putere in urma revoltelor ce au avut loc in aceasta luna, a parasit joi tara, cu destinatia Kazahstan. Plecarea brusca a lui Bakiyev pune capat unei perioade de tulburari care a afectat si zborurile trupelor americane de la o baza aeriana kirghiza catre Afganistan, scrie Reuters. Ravshan Dzhamgyrchiyev, un apropiat al lui Bakiyev, a declarat ca presedintele a zburat catre Kazahstan, de unde va negocia incheierea crizei, insa o sursa din cadrul guvernului interimar care a preluat puterea dupa revolte a afirmat ca presedintele a demisionat.

20 de persoane au murit in urma unei serii de explozii in Republica Myanmar. Autoritatile sustin ipoteza unui act terorist. Cel putin 20 de persoane au fost ucise, iar mai mult de 70 au fost ranite in Myanmar, dupa ce trei explozii au zguduit cel mai mare oras al tarii, Rangoon, declara un angajat al spitalului din localitate. Autoritatile considera ca se confrunta cu atac terorist si afirma ca doar 8 oameni au murit in urma exploziilor, alti 90 fiind raniti, scrie CNN. Exploziile s-au petrecut la ora locala 15:00, in timpul unui festival al apei, parte a sarbatorilor prilejuite de Anul Nou in Myanmar. Participantii la festival se stropesc reciproc cu apa, intr-un ritual de purificare. Republica Myanmar este condusa de un regim militar strict, iar astfel de incidente sunt rare. Rangoon, fosta capitala a tarii si principalul centru economic, este in general un oras linistit, cu o rata scazuta a criminalitatii.

Malaysia suspenda livrarile de benzina catre Iran. Compania petroliera de stat din Malaysia, Petronas, a suspendat livrarile de benzina catre Iran, conform unei declaratii facute joi de catre premierul Najib Razak. Acesta a lansat si un apel la adresa Teheranului, cerand revizuirea controversatului program nuclear iranian. Aceasta masura a fost pusa in aplicare dupa ce Najib a discutat cu presedintele american Barack Obama, care a cerut sanctiuni "indraznete si rapide" impotriva Iranului, inaintea summit-ului nuclear din aceasta saptamana. Totusi, premierul sustine ca decizia a fost luata de catre compania Petronas, guvernul fiind doar informat asupra hotararii, relateaza AFP.

Moscova nu le mai permite familiilor americane sa adopte copii rusi. Ministerul de externe rus declara ca autoritatile au intrerupt adoptiile copiilor rusi de catre familii americane, dupa ce o femeie din Statele Unite si-a trimis fiul adoptat inapoi la Moscova fara insotitor, sustinand ca nu-l mai vrea. Artiom Saveliev, in varsta de 7 ani, a ajuns singur la aeroportul din Moscova, avand asupra sa o scrisoare de la mama adoptiva din Statele Unite care cerea guvernului de la Moscova sa anuleze adoptia pe motivul instabilitatii mintale a copilului. Presedintele rus Dmitri Medvedev a calificat intamplarea drept "o fapta monstruoasa", iar ministerul de externe a declarat joi ca nu va mai aproba adoptii catre Statele Unite pana cand o noua procedura va fi pusa la punct. Integral pe Reuters.

SPV400 - Noul vehicul al armatei britanice. Un nou vehicul blindat de ultima generatie va inlocui masinile de teren de tip Snatch Land Rover, aflate, in prezent, in serviciul trupelor tereste britanice, care lupta in teatrele de operatiuni din Afghanistan. "Vedeta" blindata pe patru roti, computerizata si echipata cu ultimele descoperiri din domeniul tehnicii militare britanice, poarta numele de SPV400 si, spre bucuria soldatilor englezi, va lua locul Land Rover-urilor de razboi, denumite in jargonul militarilor "sicrie mobile" din pricina protectiei slabe oferite in momentele riscante, cand vehicolele trec peste mine sau dispozitive explozive acidentale. Pana in prezent, un numar de 37 de militari britanici au fost ucisi cand se aflau in masinile de teren Snatch Land Rover, iar acestea treceau peste mine. Situatia i-a determinat pe oficialii de la Londra sa investeasca in realizarea unui nou vehicol blindat care sa ofere protectie maxima pentru soldatii aflati in misiuni de patrulare. Integral pe Descopera.ro.