"Birocratia franceza bate orice s-a vazut in Romania". Nu a visat sa emigreze. Iar in momentul in care a luat aceasta decizie, pentru a fi alaturi de barbatul iubit, si-a asumat riscul de a trai intr-o societate care nu se sfieste sa arate strainilor raceala. Acum se considera "o romancuta sub sapca lui Gavroche". Studiaza la Sorbona Limbile moderne si vede un viitor printre carti. In topul autorilor preferati au intrat Cartarescu, Terry Pratchett, Jeffrey Eugenides si Emile Zola. Denisa Ispas a ajuns la Paris in anul 2007, o decizie care a pus capat la doi ani de naveta intre Romania si Franta, scrie EvZ.

Trimisi la moarte din ordinul lui Militaru. O noua diversiune pusa la cale de Nicolae Militaru, fostul ministru al Apararii in decembrie 1989, iese la iveala dupa 20 de ani. Colonelul in rezerva Vasile Tonciu (75 de ani) povesteste cum a fost trimis in padurea Branesti impreuna cu 60 de subofiteri de Militie pentru a se lupta cu teroristii. Generalul Nicolae Militaru, cel pe care Ion Iliescu l-a numit ministru al Apararii in decembrie 1989 si care, in trecut, fusese depistat drept agent sovietic de contraspionajul lui Ceausescu, este unul dintre cele mai macabre personaje ale Revolutiei, scrie Adevarul.

Premiera in industria mitei. Un procuror a primit spaga...un pod. Veturia Adriana Moldovan, fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud a fost trimisa in judecata de DNA pentru trafic de influenta in forma continuata, primire de foloase necuvenite si instigare la fals intelectual. Fostul procuror a primit spaga un …pod. Acesta i-a fost construit peste un parau, la casa de vacanta a Veturiei Moldovan, de catre o persoana careia i-a promis in schimb ca va interveni pe langa un judecator pentru a-i obtine o sentinta favorabila, scrie Gandul.

ANI poate fi resuscitata de guvern doar partial. Chiar daca va fi pus in acord cu Constitutia cadrul legal de functionare a institutiei, puterile Agentiei de Integritate vor fi serios diminuate. Premierul Emil Boc promite, la unison cu partidele politice , ca va incerca sa repuna pe picioare Agentia Nationala de Integritate (ANI), dupa ce aceasta a fost vaduvita de atributiile ei principale, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale, scrie EvZ.

Profetul apocalipsei financiare. Cristian Duma (31 de ani) a plecat, in urma cu cateva zile, din Oradea spre Constanta, pe jos, intr-un mars de protest fata de „rechinii“ bancilor, dupa ce dobanzile i-au dublat ratele. Oradeanul inglodat in datorii vrea sa atraga atentia tinerilor asupra pericolelor care-i pasc daca-si iau credite in perioada crizei financiare.Cristian Duma nu a crezut niciodata ca datoriile la banci il vor face sa ajunga pe drumuri. Cu ranita in spinare, tanarul in varsta de 31 de ani a plecat intr-un tur al tarii in speranta ca cineva ii va asculta problemele si ii va sari in ajutor. A luat cu el cateva haine de schimb, o umbrela, un cort si 15 lei, bani de buzunar, scrie Adevarul.

Colonia disperatilor: elegia ruinelor de la Ianca. Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviatiei militare. Acum seamana cu piramidele mayasilor din jungla. Ultimii 22 de colonisti de aici merg 5 km ca sa-si cumpere o paine. E o lunga penitenta, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsa de 20 de ani la solitudine, pleci capul si incerci sa rezisti, n-ai unde sa fugi, n-ai unde sa scapi. 22 de familii isi contempla finalul printre ruinele fostei unitati militare de aviatie Ianca, intr-un decor fantomatic din pustietatea Baraganului. Sunt prea saraci sa viseze, sunt prea batrani sa fuga, scrie EvZ.

Cum ne va schimba vremea vulcanul din Islanda. Norul de cenusa nu va impanzi Romania, asa cum se tem multi, nici macar nu il vom simti. Ci numai va "sterge" putin extremitatea nord-vestica a tarii, purtat de curentii de vant, ne-a asigurat Aurora Bell, directorul de Prognoza al ANMH. "Populatia va fi complet ferita, caci norul va fi foarte sus, la peste 6.000 de metri. Oricum, trece de Franta, Germania si celelalte tari, iar cand va ajunge inspre noi va fi deja destul de dispersat si slabit, diminuat cu mult. Dar amploarea fenomenului este fara precedent in Europa, dat fiind faptul ca a fost oprita circulatia avioanelor", a explicat directorul de Prognoza, potrivit Gandul.

Ucenic de galerie: cursuri de injurat fara profesor. In trei saptamani, am injurat, cu galeriile, patronii Stelei, Rapidului si lui Dinamo. N-am avut motiv. Da’ stiu ei de ce. Nu m-am vaccinat antirabic, nici la „Victor Babes” nu m-am internat si nici n-am invatat sa carai. Nici bataie nu mi-am luat. De la adversari sau de la jandarmi. Ma rog, au fost meciuri „usoare”. I-am injurat, in schimb, groaznic de obscen, pe patronii celor trei mari cluburi de fotbal bucurestene. Citeste mai multe in EvZ.