Traian Basescu a anuntat si explozia intretinerii. In Bucuresti, eliminarea subventiilor locale si guvernamentale va tripla facturile la caldura si apa calda. In discursul sau, Traian Basescu n-a precizat ce subventii pentru caldura vor fi eliminate, cele locale, cele guvernamentale sau ambele. Gandul va prezinta mai multe variante de crestere a intretinerii, in functie de solutia aleasa de guvernanti. In Bucuresti pretul unei gigacalorii este de 286 de lei. Din acest tarif, pe hartie, Guvernul suporta 75,57 de lei, Primaria Capitalei 91,43 de lei iar populatia racordata la sistemul centralizat de termoficare plateste 119 lei. In cazul in care, Guvernul si-ar retrage subventia, care reprezinta 26 la suta din pretul unei gigacalorii, atunci facturile la apa calda si caldura ale bucuresenilor aproape se dubleaza. Potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta "retragerea subventiei date de Guvern va insemna o crestere a facturilor de 80 la suta. Daca si Primaria Capitalei va renunta sa mai subventioneze apa calda si caldura populatiei atunci facturile vor creste cu 200 la suta, adica se vor tripla. Cine platea un milion va plati trei milioane, cine avea 7 milioane la intretinere pentru apa calda si caldura va plati 21 de milioane de lei vechi". Integral in Gandul.

Bogdan Hossu, Cartel Alfa: daca nu obtinem ce vrem in urma protestelor, va fi Revolutie! Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a precizat pentru Gandul care sunt revendicarile carora Guvernul va fi somat sa le dea curs, pentru a evita o noua Revolutie: renuntarea la diminuarea pensiilor si renuntarea la suplimentarea transferurilor dinspre Fondul Public de Pensii spre fondurile de pensii obligatorii administrate privat, diminuarea selectiva nu in bloc a salariilor bugetarilor, luarea unor masuri concrete de reducere a evaziunii fiscale si de reducere a cheltuielilor administrative, renuntarea la cota unica de impozitare, cel putin in cazul salariilor. Marius Petcu, liderul CNSLR-Fratia, a declarat, la randul sau, pentru Gandul, ca, foarte probabil, confederatia pe care o reprezinta va avea aceleasi revendicari.

"Bulibasa” Ciocan, primar peste 7.000 de suflete. Ion Cutitaru, zis Ciocan, din Barbulesti-Ialomita, este singurul primar rom din tara si incearca imposibilul: la 59 de ani, este elev in clasa a XI-a si vrea sa mearga si la facultate. Asa, crede el, va fi un model pentru cei 7.000 de romi din urbea lui, care nu muncesc, nu platesc taxe si il intreaba in fiecare zi „Ce ne dai?”. "Ce ne dai? Cand ne dai? Cum ne dai?” Astea sunt intrebarile cu care tiganii din Barbulesti, Ialomita, il hartuie atat pe primar, cat si pe orice strain care-i intreaba de sanatate. Nu muncesc, nu platesc taxe, traiesc si se pedepsesc dupa legile lor. Fac copii doar pentru alocatie si sunt convinsi ca ajutorul social a fost facut special pentru ei. Din 7.000 de tigani, doar 50 au un loc de munca. De ceva timp, in fruntea urbei a fost ales unul de-al lor. Un om care, la 59 de ani, se lupta sa termine liceul. Cu timpul, spera, va fi un exemplu. Deocamdata a reusit sa-i mai tempereze, sa nu mai fure. Probabil si pentru ca multi s-au pocait, scrie EvZ.ro.

Avem matematicieni de aur. Lotul olimpic de Matematica al Romaniei a obtinut sase medalii, doua de aur si patru de argint, si locul I pe natiuni la Olimpiada Balcanica, anunta Mediafax. Liceul International de Informatica din Bucuresti nu s-a dezmintit nici de aceasta data, jumatate dintre medalii revenindu-le elevilor acestuia. Competitia desfasuratala Chisinau, in perioada 2-7 mai, au participat peste 130 de matematicieni din 20 de tari, dintre care 11 in au fost in concurs si 10 au avut statut de invitat. Pentru Romania, medaliile de aur au fost obtinute de Radu Bumbacea, de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti si Octav Dragoi, de la Liceul International de Informatica Bucuresti, arata sursa citata. Medaliatii cu argint au fost Gabriel Padurariu, de la Colegiul National "Grigore Moisil" din Onesti, Omer Cerrahoglu, de la Colegiul National "Vasile Lucaciu" din Baia Mare, Filip Andrei Chindea si Stefan Ivanovici, ambii elevi ai Liceului International de Informatica din Bucuresti. Integral pe EvZ.ro.

Prim-procuror, spaga-n bani, iepuri si fazani. Nelu Carpen, prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Buftea, a fost arestat dupa ce a favorizat persoane cercetate, printre care si pe fiul unui judecator, autorul unui accident rutier foarte grav. Magistratul Nelu Carpen ar fi incercat sa influenteze ancheta in cazul fiului lui Gabriel Balasa, judecator la Tribunalul Dambovita. Procurorii anticoruptie au atasat la dosarul de urmarire penala a lui Nelu Carpen zeci de discutii telefonice - interceptate de SRI - dintre magistrat si presupusii sai complici, fostii politisti Mihai Visan si Gheorghe Cojocaru. Intr-o convorbire telefonica, Carpen i-a solicitat lui Visan sa intervina, prin relatiile sale, pe langa functionari de la Institutul de Medicina Legala, astfel incat sa se obtina mai putine zile de ingrijiri medicale pentru victima unui accident de circulatie produs de fiul judecatorului Gabriel Balasa de la Tribunalul Dambovita. Dosarul de vatamare corporala din culpa era instrumentat de Parchetul de pe langa Judecatoria Buftea. Integral in Adevarul.

"Jaful secolului”, o inscenare dovedita de expertiza contabila. Procesul celebrului “Jaf al secolului” („prostia secolului”, dupa unii), asa cum a fost numit cazul furtului celor aproape 11 milioane de RON din banii bancii ABN Amro (actuala RBS), ia o turnura neasteptata. Potrivit unei expertize contabile judiciare intocmite recent, nu se poate dovedi ca suma rezultata ca prejudiciu se afla, la momentul comiterii presupusului furt, in vistieriile bancii. Unul dintre avocatii inculpatilor, Camelia Niculescu, aparatoarea lui Gabriel Velescu, ne-a declarat, si va incerca sa demonstreze in fata instantei, ca „Jaful secolului” a fost, de fapt, o inscenare pusa la cale de firma de paza si valori CPI Security, impreuna cu reprezentantii bancii. Scopul ar fi fost, potrivit avocatei, incasarea de catre societatea de paza a asigurarii, dar si pentru acoperirea unor „gauri” din vistieria ABN Amro. Cititi mai mult in Puterea.

Cum ne invata francezii sa-l pretuim pe Brancusi. Mostenirea Brancusi de la Muzeul National de Arta nu a sporit prin eforturi ale statului roman, ci prin bunavointa francezilor, care au donat 40 de fotografii ale sculptorului si un atelier unde copiii se familiarizeaza cu opera acestuia. Neasteptat de multa lume la MNAR miercuri, la ora 12 - in special pensionari si copii. „In prima zi de miercuri din fiecare luna intrarea este gratuita", ne lamureste Alina Patru, PR al Muzeului National de Arta. In hol se afla un stand de unde vizitatorii pot cumpara ilustrate si postere cu imagini ale lucrarilor faimoase din colectia muzeului, dar nu se vede nici un poster cu vreo opera de-a sculptorului roman. Afara e o vreme de inceput de vara; inauntru aerul e inchis si parca la fel de cald; unul dintre comentariile din caietul de impresii taxeaza exact aceasta problema - un pensionar descrie cum i s-a facut rau din cauza aerului inabusitor. Primul contact cu muzeul nu se dovedeste deci foarte prietenos. Integral in Romania Libera.

Va retrai Romania colapsul din '90? Haos extins si o senzatie de catastrofa iminenta par sa fie cuvintele-cheie pentru a descrie actuala situatie sociala si politica din Romania. Criza economica a readus in actualitate zilele cele mai dificile din perioada revolutiei din 1989. Este viziunea analistului politic bulgar Nikolai Yotov, care semneaza, in Osservatorio sui Balcani, o ampla analiza despre situatia din Romania. Romania este astazi una dintre tarile europene cele mai afectate de criza, iar o comparatie intre actualul impas economic, inceput in 2008, si colapsul anilor '90, poate fi facuta cu usurinta, potrivit lui Yotov, citat de Agerpres. Daca la inceputul anilor '90, magazinele erau goale, astazi rafturile supermarketurilor abunda de marfuri, dar aceasta este o slaba consolare, avand in vedere ca numarul celor care le pot cumpara scade vertiginos. In mod inexplicabil, insa, inflatia ramane inalta, peste 4%. Indicatorii economici se inrautatesc, dar clasa politica pare sa fie mai degraba ocupata sa-si centralizeze parghiile puterii decat sa raspunda semnalelor de disconfort crescut ce vin din partea societatii. Astazi, din cauza concedierilor continue, somajul este in crestere rapida si un milion de persoane (circa 10% din forta de munca) nu au in prezent un loc de munca. Greve masive si organizate agita pietele din Romania, in contextul in care lucratorii incearca sa-si apere propriile salarii. Integral in Romania Libera.