De ce pierde statul zeci de milioane de euro din vanatoare? Pentru ca majoritatea fondurilor de vanatoare au fost incredintate direct, pe sume derizorii, echivalente cu pretul platit pentru impuscarea unui singur animal: incasam 0,03 euro pe hectarul cu vanat. Legea vanatorii a fost promulgata in anul 2006 si de pe urma „imperfectiunilor" ei are de castigat cel mai mare gestionar de fonduri de vanatoare: Asociatia generala a Vana­torilor si Pescarilor Sportivi (AGVPSR) si asociatiile sale judetene afilia­te. Un numar de aproximativ 850 de fonduri de vanatoare au fost incredintate direct acestor asociatii - in urma cu zece ani - iar alte 350 au fost castigate prin licitatie. Este vorba de 12 milioane de hectare de fonduri de vanatoare dintr-un total de aproximativ 22 de milioane. AGVPSR si filialele sale au in gestiune jumatate din Romania a carei suprafata este de 24 de milioane de hectare. Integral in Romania Libera.

11,5 km pe jos dupa muzee inchise. Mii de bucuresteni si-au petrecut noaptea de sambata facand turul muzeelor, fara autobuze sau metrou, sub amenintarea codului galben de ploaie. Tinerii au rezistat pana tarziu, in ciuda unor muzee fara prea multa imaginatie, cu personal ostil si inchise cu doua ore inaintea programului, lasand zeci de vizitatori pe dinafara. In anii trecuti, noaptea muzeelor a aratat ca bucurestenii nu stramba din nas cand e vorba de muzee care fac ceva interesant. Acum doi ani s-au inghesuit peste 100.000 de oameni, care au asteptat rabdatori la niste cozi imense. Atunci, lumea a putut sa se plimbe cu autobuzele oferite de RATB, care au roit intre muzee dupa ora 23, ora la care se opreste transportul in comun din Bucuresti. Anul acesta n-au mai existat autobuze. Metroul nu a circulat nici macar o ora in plus, iar taxiul costa cat toate biletele pe care nu mai trebuie sa le platesti. Integral in Romania Libera.

«Mostenirea» lasata de Blaga lui Udrea. Contracte de zeci de milioane de euro, atribuite de Ministerul Dezvoltarii in campania electorala din 2009. Campania electorala din toamna trecuta a fost o adevarata mana cereasca pentru o serie de societati comerciale din domeniul constructiilor. In plina criza economica, acestea au obtinut contracte fabuloase pentru constructia unor obiective de interes public, in urma licitatiilor derulate de Ministerul Dezvoltarii. Unele, mai norocoase, nici n-au fost nevoite sa participe la licitatii, ci au primit contracte de multe milioane de euro prin negociere directa, in baza unor justificari absolut penibile din partea beneficiarului. O analiza pe lista acestor contracte semnate de Compania de Investitii (CNI), institutie aflata in coordonarea Ministerului Dezvoltarii, cu intreprinzatori privati, releva ca cele mai mari sume au fost alocate pentru constructia salilor de sport sau a bazinelor de inot. Integral in Puterea.

Milioane de euro pentru paza inexistenta a parcurilor. Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a intrat din nou sub lupa Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care a hotarat in sedinta de vineri constituirea unei comisii formate din sapte consilieri PDL si PNG-CD, care sa analizeze si sa verifice activitatea ALPAB. Comisia, din care fac parte consilierii Tiberiu Ivascu, Elena Cluceanu, Roxana Cosma, Romeo Pop, Gabriel Bacaintan, de la PDL, si Aurelian Badulescu si Ioan Gaf-Deac de la PNG-CD, va prezenta CGMB raportul intocmit in urma controlului, care se va desfasura pe o perioada de 60 de zile. Pentru ALPAB, controalele si scandalurile au devenit un fapt obisnuit. Personajele care s-au succedat la conducerea institutiei au facut deseori obiectul unor investigatii ale Curtii de Conturi, ale DNA, ale politistilor si au aparut in presa de investigatii la fel de des ca vedetele mondene in tabloide. Integral in Puterea.

Ziua in care bebelusii ies in strada. Astazi, la pranz, sute de mamici vor protesta in fata Ministerului Muncii cu cei mici in brate. In loc sa mearga in parc pentru a-si plimba copiii, sute de mamici au decis sa se intalneasca, astazi, la ora 12.00, in fata Ministerului Muncii, pentru a protesta fata de decizia guvernantilor de a reduce indemnizatiile de crestere a copilului. Ele vor fi „inarmate” cu bebelusii lor, dar si cu pampersi si banderole negre „in semn de doliu pentru «inmormantarea» pe care alesii ne-o pregatesc”, sustin organizatoarele. Integral pe EvZ.ro.

Cum se vor da bugetarii afara: grila de criterii dupa care sefii trebuie sa „taie”. Conform legii, disponibilizarile, care sunt negociate cu sindicatele, trebuie sa se faca in functie de mai multi factori, printre care calificativele angajatului, vechimea la locul de munca sau numarul si gravitatea sanctiunilor, daca este cazul. In timp ce, la Bucuresti, ministrii inca mai calculeaza cati bugetari trebuie dati afara pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii si directorii din administratia publica fie inca mai asteapta "lista neagra de la centru", fie incep deja sa faca primele taieri. In teorie, reducerea cu pana la 100.000 de angajati a numarului total de bugetari in urmatoarele luni se va face in urma unei analize concrete, in care se pun in balanta o serie de factori, de la calificativele primite de angajati la vechimea pe care o au la locul de munca. In practica insa, sustin sindicalistii, s-ar putea ca disponibilizarile sa nu fie chiar atat de transparente. Integral in Gandul.

Guvernul trage cu gloante oarbe in evaziunea fiscala. Guvernul anunta masuri drastice pentru producatorii de alcool, tutun si carburanti, fara sa deranjeze insa comertul la negru. Formalitati de autorizare si garantii usturatoare vor lovi industria bunurilor accizabile, potrivit unei ordonante care nu-i vizeaza si pe contrabandisti. In locul unor masuri concrete pentru combaterea pietei negre de tigari, alcool sau alte produse din topurile evaziunii fiscale, Guvernul a ales sa-i „biciuiasca" tot pe producatorii care obtin in mod legal astfel de produse. Integral in Adevarul.

Criza la tara: din nou la sapa. Daca in ultimii ani taranii isi dadusera terenurile in arenda la asociatiile agricole, acum, din cauza crizei, si le muncesc singuri pentru a reduce costurile. In comuna Stoicanesti (Olt), oamenii spera sa supravietuiasca intorcandu-se la inde­letnicirile stramosilor: munca pamantului, pescuitul, vanatoarea si culesul de ciuperci. Integral in Adevarul.