Vaticanul va lansa luni o noua strategie care raspunde acuzatiilor de abuz sexual din SUA. Ca raspuns a unei legi din Louisville, Kentucky, care cauta sa detroneze din top oficialii Vaticanului, incluzandu-l si pe Papa Benedict al XVI-lea, Sfantul Scaun intentioneaza sa depuna luni o motiune pentru negarea incriminarilor conform carora biserica a emis un document secret privind acuzatiile de abuz, dupa cum sustin multe victime. Motiunea Vaticanului va dezbate si faptul ca episcopii nu sunt angajatii Sfantului Scaun, scutind Vaticanul de culpabilitatea legala in cazurile de presupus abuz in SUA, informeaza CNN.

Serghei Ivanov: "Securitatea europeana lasa mult de dorit. Cerem Statelor Unite sa cerceteze proiectul tratatului de securitate europeana". Rusia este pregatita sa coopereze cu SUA pentru realizarea unui nou tratat de securitate europeana, a declarat luni vicepremierul Serghei Ivanov, citat de Ria Novosti. "Consolidarea securitatii europene este in interesul ambelor tari. Suntem gata sa cooperam cu colegii nostri americani cu privire la activitatea practica a unui nou tratat de securitate europeana", a declarat acesta. Rusia a publicat un proiect al tratatului de securitate europeana pe 29 noiembrie 2009, dar secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat ca un astfel de tratat nu este necesar.

Un britanic este suspectat pentru asasinatul din Dubai a carui victima a fost un oficial Hamas. Mahmoud al-Mabhouh, o figura-cheie a Hamas care ar fi avut un rol important in introducerea de arme in Fasia Gaza a fost asasinat la Dubai in luna ianuarie in camera sa de hotel, informeaza SkyNews. Presupusul asasin britanic (de origine evreiasca) este ultimul adaugat pe lista celor 32 de suspecti, are in jur de 60 de ani si se pare ca a calatorit in Dubai folosind numele sau real. Se pare ca persoana se ascunde undeva in Europa de vest. Nici o autoritate implicata in investigarea cazului nu a dorit sa comenteze stirea.

Ungaria doreste introducerea dublei cetatenii pentru maghiarii din afara tarii. Fidesz, partidul aflat la conducerea Ungariei, a prezentat luni un raport prin care sustine acordarea dublei cetatenii cetatenilor de etnie maghiara care locuiesc in tarile vecine Ungariei, ceea ce a provocat o reactie negativa din partea Slovaciei, anunta AFP. Partidul ar dori ca aceasta lege controversata a dublei cetatenii sa fie anuntata oficial in data simbolica de 20 august, Ziua Nationala a Ungariei si sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2011.

Greva angajatilor liniilor aeriene britanice a fost blocata. Un tribunal din Londra a acordat un ordin de prevenire a grevei membrilor sindicatului echipajelor de zbor a liniilor aeriene britanice, anunta CNN. "Suntem fericiti pentru clientii nostri deoarece planul sindicatului pentru o greva nejustificata si extrema nu poate continua", a afirmat linia aeriana intr-o declaratie scrisa. "Ne pare rau ca hotararea judecatoreasca nu poate anula perturbarea suferita de unii clienti care trebuiau sa calatoreasca in primele zile ale actiunii uniunii." Membrii echipajelor au planuit sa iasa in strada pe o perioada de 20 de zile din cauza unei dispute indelungi cu compania aeriana din cauza salariilor si a conditiilor de munca.

Franta pregateste eliberarea unui asasin iranian. La o zi dupa ce Teheranul a eliberat o tanara studenta franceza acuzata de spionaj, Franta se pregateste sa elibereze un iranian inchis pe viata pentru asasinarea din august 1991 a lui Shapour Bakhtiar (in varsta de 76 ani), fost prim ministru iranian aflat in exil, anunta New York Times. Autoritatile franceze si iraniene neaga o intelegere bilaterala pe acest subiect, dar opozitia si mass-media franceza considera scenariul eliberarilor suspicios.