Statele Unite pun presiune pe China in problema comertului. Statele Unite ii cer Chinei sa acorde acces comercial liber companiilor straine. Secretarul de stat american Hillary Clinton a vorbit duminica la Shanghai despre importanta relatiilor comerciale dintre Washington si Beijing, cerand mai multa transparenta din partea conducerii chineze, scrie Reuters. "In zilele ce vor urma, oficialii nostri vor discuta cu cei chinezi despre probleme precum echilibrul economic si concurenta", a afirmat Clinton. "Transparenta in stabilirea regulilor si impunerea standardelor, accesul liber la vanzari si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala sunt lucruri de importanta vitala in economia globala a secolului al XXI-lea. Companiile americane doresc sa concureze pe piata chineza. Ele vor sa vanda produse americane catre poporul chinez in conditii profitabile", adauga secretarul american de stat. Deficitul balantei comerciale a Statele Unite fata de China a atins in anul 2009 suma record de 226.8 miliarde de dolari, congresul american acuzand Beijingul de manipularea cursului valutar cu scopul mentinerii unui avantaj incorect la acest capitol.

Cutia neagra a avionului prabusit in India a fost gasita. Autoritatile nu exclud posibilitatea unei erori umane. Echipele de cautare au reusit duminica sa recupereze cutia neagra a avionului Air India prabusit sambata la Mangalore. Desi dispozitivul a fost afectat de incendiul care a cuprins aparatul de zbor, ministerul indian al aviatiei civile se asteapta sa obtina informatii importante despre cauzele accidentului, scrie CNN. Prelucrarea intregistrarilor din cutia neagra ar putea dura pana la doua saptamani, iar Praful Patel, ministrul aviatiei civile, a declarat ca eroarea umana este luata in considerare printre posibilele cauze ale tragediei. Dintre cele 158 de persoane care au murit in accident, 128 au fost identificate iar trupurile neinsufletite le-au fost inapoiate familiilor.

Coreea de Sud va prezenta cazul vasului de lupta scufundat in fata Natiunilor Unite. Coreea de Sud se va adresa Consiliului de Securitate al ONU in cazul navei de lupta Cheonan care a fost scufundata, conform autoritatilor de la Seul, de torpile nord-coreene, scrie Reuters. 46 de marinari au murit in urma incidentului, sporind tensiunile dintre cele doua state coreene. Sudul doreste sa obtina impunerea unor sanctiuni economice internationale pentru Coreea de Nord, dupa ce Phenianul a afirmat ca va porni un razboi in cazul unei eventuale riposte sud-coreene.

Lupte in captiala jamaicana Kingston intre fortele de ordine si membrii unor bande. Autoritatile au instituit starea de urgenta. Duminica, autoritatile jamaicane au instituit starea de urgenta in captiala statului, Kingston, si in imprejurimi. Masura a fost luata dupa ce mai membrii mai multor bande au atacat fortele de ordine care incercau sa aresteze un cap al lumii interlope ce ar putea fi extradat in Statele Unite. Conform guvernului, starea de urgenta va fi mentinuta timp de cel putin o luna, scrie AFP.

Armata israeliana va reduce asprimea restrictiilor impuse pentru palestinienii din Cisiordania. Duminica, armata israeliana a afirmat ca va implementa o serie de masuri pentru reducerea asprimii restrictiilor impuse asupra palestinienilor din Cisiordania. Israelul va deschide un drum pe care, deocamdata, este interzis traficul palestinian, pe langa inlaturarea a aproximativ 60 de baricade rutiere. Totodata, vor fi fost imblanzite si restrictiile pentru turistii ce viziteaza orasul Betleem. Conform declaratiei oficiale, aceste masuri vor fi implementate in "viitorul apropiat" si reprezinta in "gest de bunavointa" din partea Tel-Avivului, informeaza AFP.