Un soldat american a fost pus sub acuzare pentru uciderea unor civili afgani. Un purtator de cuvant al armatei SUA a declarat luni ca un soldat american a fost acuzat de uciderea a trei civili afgani, adaugand ca alti patru militari au fost implicati, acestia nefiind insa pusi sub acuzare, relateaza AFP. Jeremy Morlock, in varsta de 22 de ani a fost acuzat vineri de crima cu premeditare in trei incidente separate ce au avut loc intre ianuarie si mai 2010 in regiunea Kandahar. Civilii au fost ucisi in zona bazei Ramrod, situata la aproximativ 130 de kilometri vest de orasul Kandahar. Armata americana nu a dezvaluit identitatile victimelor si nici modul in care s-au desfasurat crimele. Conform purtatorului de cuvant Tamara Parker, aceste informatii vor ramane confidentiale pana cand ancheta va stabili gradul de implicare al celorlati patru soldati. Armata americana doreste sa atraga sprijinul populatiei afgane pentru ofensiva sa impotriva talibanilor, insa sprijinul pentru NATO se clatina ca urmare a mai multor cazuri in care civili si-au pierdut vietile in mijlocul unor operatiuni militare.

Fosti oficiali ai companiei Union Carbide, condamnati la inchisoare pentru dezastrul din Bhopal. Sapte fosti angajati ai firmei americane Union Carbide au fost condamnati luni la cate doi ani de inchisoare pentru neglijenta in cazul dezastrului de la Bhopal din 1984, cel mai mare accident industrial din istorie in urma caruia mii de oameni si-au pierdut vietile, informeaza Reuters. Conform surselor guvernamentale, aproximativ 3.500 de persoane au murit dupa ce o fabrica Union Carbide din orasul Bhopal a emis accidental gaze toxice in aer, catre cartierele sarace invecinate. Insa activistii sustin ca peste 25.000 au fost curmate de-a lungul anilor din cauza accidentului. Cei sapte fosti angajati au mai primit si amenzi in valoare de 100.000 de rupii fiecare (2.100 de dolari), in timp ca fosta ramura indiana a Union Carbide a fost sanctionata cu 500.000 de rupii (10.600 de dolari). Activistii si supravietuitorii dezastrului sustin ca pedepsele sunt prea blande si vin prea tarziu ca sa faca dreptate, lucru caracteristic pentru sistemul judiciar indian in care activeaza un numar insuficient de judecatori.

Amnesty International: Rachetele americane au ucis civili in Yemen. Intr-un comunicat emis luni, Amnesty International afirma ca rachete de provenienta americana au fost folosite intr-un atac care a ucis 55 de persoane, printre care si 41 de civili, in sudul Yemenului. Organizatia pentru drepturile omului a facut publice mai multe fotografii cu rachete de croaziera de provenienta americana despre care sustine ca au fost folosite in atacul desfasurat in decembrie asupra comunitatii al-Ma'jalah, cerandu-le autoritatilor sa isi asume responsabilitatea in acest caz, scrie CNN. Philip Luther, directorul adjunct al programului Amnesty International pentru nordul Africii si Orientul Mijlociu a declarat ca "guvernul american trebuie sa isi dezvaluie rolul jucat in acest atac, iar toate administratiile implicate trebuie sa publice masurile luate pentru prevenirea producerii de victime in randul civililor". Prin vocea purtatorului de cuvant Bryan Whitman, Pentagonul a refuzat sa comenteze pe marginea informatiilor publicate de Amnesty International, afirmand ca guvernul yemenit este responsabil pentru actiunile pe care le intreprinde impotriva amenintarii al-Qaeda. Whitman a declarat insa ca Statele Unite sustin actiunile pe care autoritatile de la Sana'a le desfasoara in lupta contra terorismului.

10 soldati ucisi in cea mai sangeroasa zi pentru trupele NATO din Afganistan in acest an. 10 soldati ai fortelor aliate, printre care 7 americani, au fost ucisi luni in Afganistan, bilantul zilei fiind unul dintre cele mai sangeroase din 2001 pana acum, conform oficialilor citati de CNN. Tot luni, un cetatean american si o alta persoana si-au pierdut vietile intr-un atac asupra unui centru de antrenament al politiei din Kandahar. Dintre cei 10 soldati ucisi, trei au murit in sudul Afganistanului iar ceilalti in estul tarii, dupa mai multe explozii si schimburi de focuri. In atacul din Kandahar, trei extremisti sinucigasi si-au pierdut vietile, conform ministrului afgan al internelor.

Aviatia turca bombardeaza obiective ale PKK in Irak. Aviatia turca a bombardat luni mai multe pozitii ale rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), in nordul Irakului, relateaza postul de televiziune de stiri NTV, citat de AFP. Cele sase avioane de lupta care au participat la operatiuni au vizat pozitii ale PKK, situate in zona Zap-Khakurk. Armata nu a facut deocamdata nici un comentariu cu privire la aceasta actiune.