Hamas nu foloseste ajutorul financiar acordat de SUA Palestinei. Liderul Hamas Khaled Meshaal aflat in exil, a declarat vineri ca miscarea islamica ce stapaneste Gaza nu se va atinge de cei 400 milioane de dolari pe care SUA i-a promis ca ajutor pentru Palestina. Presedintele Obama a anuntat miercuri intentia de ajuta Palestina dupa o discutie cu predintele Mahmud Abbas. Obama a declarat ca inca mai crede in posibilitatea unor progrese in vedere instaurarii pacii in zona anul acesta dar ca situatia actuala care implica blocada israeliteana si criza umanitara nu trebuie sustinuta, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Arkansas: 16 morti in urma inundatiilor. Cel putin 16 persoane si-au pierdut viata intr-un camping din Arkansas datorita inundatiilor provocate de ploile abundente. Guvernatorul Mike Beebe a declarat ca potrivit Crucii Rosii in zona mai greu accesibila Albert Pike se mai afla blocate in jur de 300 persoane. Totusi autoritatile nu au nici o inregistrare oficiala care sa demonstreze prezenta efectiva a acestora in locul semnalat de Crucea Rosie. Intre timp cautarile continua si pentru 4 persoane identificate ca fiind blocate in zona. Pe langa autoritatile dotate cu elicoptere in eforturile de cautare s-au alaturat si numerosi voluntari, anunta CNN.

China a blocat un site dedicat masacrului din Piata Tiananmen. Un memorial online dedicat victimelor masacrului din Piata Tiananmen a fost sters de pe internet de oficialii de la Hong Kong. Siteul permitea crearea de pagini dedicate victimelor, loc in care familiile acestora sa isi poate jeli mortii si sa primeasca mesaje. Masacrul din 1989 este un subiect tabu in China, iar Departamentul pentru alimentatie si igiena mediului din Hong Kong a sters memorialul considerandu-l drept inadecvat. Cenzura este o problema frecventa in China. Gigantul Google a fost nevoit sa nu mai opereze in aceasta tara, aceeasi soarta avand-o si siteurile Twitter si Flickr blocate de autoritati tot de teama subiectului Tiananmen, anunta Sky News.

Guatemala: Ministrul Justitiei obligat de Curtea Constitutionala sa demisioneze. Ministrul Justitiei Conrado Reyes a acceptat sa demisioneze dupa ce a fost suspectat de legaturi cu crima organizata si adoptiile ilegale din Guatemala. Curtea Constitutionala nu l-a acuzat direct pe Conrado Reyes de legaturi cu crima organizata dar a precizat ca plecarea lui din fruntea justitiei este necesara pentru a nu da ocazia grupurilor ilegale sa infuenteze procesul constitutional. Presedintele Alvaro Colom, cel care a facut numirea in functie, a fost presat in ultima vreme de comunitatea internationala sa gaseasca o metoda de a-l inlocui, informeaza New York Times.

Sudan: Generalii aflati pe lista de sanctiuni a SUA au fost inlocuiti. Presedinte Sudanului a inlocuit din functie cinci generali intre care vicepresedintele fortelor armate, care se afla pe o lista de sanctiuni a Americii in leagatura cu conflictul din Darfur. In cei 7 ani ai conflictului din au murit aproximativ 300.000 de persoane. Aceeasi sanctiune a fost aplicata si unui lider al rebelilor care are interdictie in defasurarea oricaror afaceri in SUA. Incepand cu 1997, Sudanul a primit numeroase sanctiuni din partea SUA pentru sprijinul acordat terorismului si nerespectarea drepturilor omului, informeaza Fox News.

Cel putin 46 de morti intr-un conflict etnic in Kyrgyzstan. Un conflict puternic a izbucnit vineri in orasul Osh din Kyrgyzstan si s-a soldat cu decesul a 46 de persoane. Guvernul interimar a declarat stare de urgenta in oras si in zonele rurale din apropiere dupa ce sute de tineri s-au luptat cu arme si bare de otel. Potrivit Reuters totul a inceput dupa ce kyrgyzii au incendiat un cartier al uzbecilor. Din primele estimari 646 persoane au fost ranite, 419 dintre acestea fiind internate in spital. Conflicutul a izbucnit intr-o zona de influenta a fostului presedinte Kurmanbek Bakiyev obligat sa parasesaca functia in aprilie printr-o revolta populara.