Miscarea anti-comunista din iunie 1990 a fost inabusita sangeros de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie '89, afirma, la RFI, fostul procuror militar Dan Voinea, care crede ca mineriada a fost un act terorist al institutiilor statului.

"Mineriada din 13-15 iunie 1990 este impropriu spus o mineriada, pentru ca de fapt a fost un act de represiune al noii puteri impotriva manifestantilor din Piata Universitatii, care au luat atitudine fata de faptul ca in noile structuri ale puterii anuntate atunci erau de fapt tot fostii comunisti si atunci s-a creat acea Piata a Universitatii, ca o miscare de sensibilizare a populatiei Romaniei impotriva pericolului ca membrii fostei administratii comuniste sa se regaseasca in noile structuri de putere, miscare care a fost inabusita sangeros in zilele de 13-15 iunie 1990 de aceleasi forte represive care au actionat si in decembrie '89", afirma procurorul care a instrumentat dosarele Revolutiei si mineriadelor.

Dan Voinea precizeaza ca putini intelectuali au avut de suferit in urma acelor evenimente, in conditiile in care marea majoritate a celor lipsiti de libertate in mod ilegal au fost muncitori, "oameni care cei mai multi n-au avut nici o legatura cu Piata Universitatii". "Toata acea intrunire a fortelor de represiune a fost in Bucuresti pentru a crea teama populatiei. A fost un act de terorism, daca vreti, din partea institutiilor represive ale statului impotriva unor oameni care au incercat sa schimbe un pic viata politica a Romaniei atunci", spune el.

Minerii meritau multumiri din partea lui Iliescu

Fostul procuror sustine ca minerii au fost condusi la Bucuresti de cadre de la Ministerul de Interne si de la SRI. "Minerii meritau multumiri din partea dansului (Ion Iliescu - n.r.), pentru ca dansul este unul dintre cei care i-au chemat pe mineri si datorita minerilor au ramas atunci la putere", explica Dan Voinea, care adauga ca a constatat, in timpul anchetei, ca minerii au regretat evenimentele de atunci.

"Ei sunt o masa de muncitori, nu-i caracterizeaza violenta la care au participat atunci, pentru ca nu ei au gandit actele de violenta, ei au fost insotiti, deci toate grupurile de mineri au fost insotite de cadre de la Interne, de la SRI. SRI-ul de-abia se infiintase. SRI-ul de fapt s-a ocupat de conducerea lor in Bucuresti si de multe activitati represive, pe care le-au facut in Bucuresti la sediile Partidului Liberal, Partidului National Taranesc, la sediile unor ziare, cum a fost Romania Libera si la multe alte institutii si ONG-uri abia infiintate, care aveau ceva legatura cu miscarea anti-comunista din Romania".

S-a trecut de la dictatura comunista la crima organizata

In opinia sa, este inca posibila aducerea in fata justitiei a lui Ion Iliescu pentru mineriada. "Posibil este, pentru ca infractiunile pentru care eu am inceput urmarirea penala - e vorba in primul rand de articolul 358 din Codul Penal, care se refera la lipsirea de libertate in mod ilegal a celor care au cazut sub puterea adversarului si atunci cei retinuti au fost retinuti din punct de vedere politic, cei care au fost supusi relelor tratamente - este o infractiune imprescriptibila", spune Voinea.

"Dar vedeti, victimele care nu si-au gasit dreptatea in acest dosar, ca si in dosarele Revolutiei nu sunt constiente de un lucru si anume ca s-a trecut de la dictatura comunista, practic populatia a cazut in mainile crimei organizate. Este aproape imposibil sa ceri celor care reprezinta crima organizata, inclusiv a functionarilor de stat, care sunt implicati in acest fenomen criminal, sa le ceri sa instaureze statul de drept", adauga el.