Organizatia Tratatul de Securitate Colectiva ar putea actiona pentru a pune capat violentelor din Kyrgyzstan. Organizatia Tratatul de Securitate Colectiva (OTSC), blocul de securitate condus de Moscova si alcatuit din state ex-sovietice, s-a intrunit luni pentru a discuta situatia din Kyrgyzstan. Conform secretarului general al OTSC, generalul Nikolai Boryuzha, organizatia are resursele necesare pentru a actiona in situatii precum cea din Kyrgyzstan, scrie Reuters. Insa generalul Bordyuzha a adaugat ca o eventuala interventie militara a OTSC trebuie sa fie gandita cu multa atentie si incadrata intr-un set complex de masuri. Inclestarile violente dintre krgyzi si etnicii uzbeci s-au raspandit in sudul tarii din Asia Centrala pe parcursul weekendului, cel putin 124 de oameni pierzand-si pana acum vietile.

Presa in DiagonalaFoto: Hotnews

Zece politisti mexicani au fost ucisi intr-o ambuscada. Zece politisti federali mexicani au fost ucisi si alti cativa au fost raniti luni, intr-o ambuscada asupra unui convoi. In incident au fost ucisi si o parte din atacatori, insa guvernul nu a divulgat numarul acestora, conform ministerului mexican al informatiilor, relateaza CNN. Agentia Notimex anunta insa ca, in total, au fost ucise 26 de persoane. Atacul a avut loc in orasul Zitacuaro din statul Michoacan, iar convoiul plecase din localitatea Hidalgo cu destinatia Mexico City. Politistii raniti au fost transportati la mai multe spitale din capitala si din orasul Morella, sub protectia unui numar mare de garzi inarmate. Agentia Notimex mai relateaza ca alte 18 persoane au murit luni in urma unei revolte dintr-o inchisoare situata in orasul Culiacan din statul Sinaloa.

Administratia din Barcelona interzice valul islamic in cladirile publice. Barcelona a devenit luni primul oras din Spania care interzice valul islamic ce acopera complet chipul in cladiri publice precum piete sau biblioteci, scrie Reuters. Administratia municipala din capitala Cataluniei a afirmat ca "Barcelona va interzice burqa, nihab si alte obiecte care impiedica identificarea in spatiile publice care apartin municipalitatii". Primarul Barcelonei, Jordi Hereu, a fost presat sa interzica valul in tate spatiile publice din oras, insa a evitat aceasta masura, sustinand ca acesta s-ar situa dincolo de jurisdictia administratiei municipale.

Iranul a trimis o nava cu ajutoare catre Fasia Gaza. O ambarcatiune iraniana avand la bord provizii si ajutoare umanitare a pornit duminica spre Fasia Gaza din portul Khorramshahr, conform agentiilor de stiri de la Teheran. Alte doua nave vor porni saptamana viitoare, scrie CNN. Agentia Mehr relateaza ca nava va trece prin apele teritoriale ale Omanului, Yemenului si Egiptului pana cand va ajunge in Gaza. Conform surselor iraniene la bord nu se afla activisti, ci doar ajutoare umanitare.

Seulul cere masuri "corespunzatoare si prompte" impotriva Coreei de Nord. Un trimis sud-coreean la ONU a cerut luni luarea prompta de masuri corespunzatoare impotriva Coreei de Nord de catre Consiliul de Securitate al ONU dupa ce a furnizat dovezi privind implicarea Phenianului in scufundarea unei nave de lupta sud-coreene. Profesorul Yoon Duk-Yong le-a spus ziaristilor ca spera ca, bazandu-se pe descoperirile echipei sale, Natiunile Unite sa reactioneze cum se cuvine in fata provocarilor nord-coreene.