Informatorii lui Ion Iliescu: 5.000 de lei pontul. O "sursa" a controversatei unitati de contraspionaj 0215 rupe tacerea, vorbind in premiera despre activitatea celor care au dirijat lichidarea "golanilor" in iunie 1990. Fila nescrisa a mineriadei ar putea incepe asa: in penitenciarul de maxima siguranta din Giurgiu a esuat un informator. Nita Alamaru avea 18 ani, cativa securisti in cercul de cunostinte si ceva legaturi in subterana veteranilor taranisti atunci cand Revolutia a erupt. La nici o luna distanta a inceput sa ofere informatii contra bani. Multe informatii si multi bani. In ianuarie 1990 era unul dintre membrii fondatori ai organizatiei de tineret a Partidului National Taranesc. Asa ca, Alamaru a fost distribuit in rolul calului troian, scrie evz.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Hidrocentrala de taina a lui Ceausescu. Una dintre ctitoriile megalomanice ale lui Nicolae Ceausescu este o hidrocentrala secreta, construita sub Muntii Apuseni. Hidrocentrala de la Marisel este cea de-a doua ca marime de pe raurile de interior din Romania si are o putere capabila sa sustina alimentarea cu energie electrica pentru fabricile din Transilvania, care ar fi fost implicate intr-un ipotetic razboi, de care se temea dictatorul comunist. Centrala electrica este adapostita intr-o pestera artificiala, scobita in inima de stanca a muntilor. Pentru ca poate sa reziste chiar si celui mai crunt bombardament aerian, centrala de la Marisel a fost declarata obiectiv strategic, iar accesul publicului este interzis. Pentru prima data in ultimele decenii, jurnalistii Romaniei Libere au primit acceptul autoritatilor de a fotografia interiorul hidrocentralei si de a sta de vorba cu angajatii acesteia.

Motiunea a picat. Ce se taie. Ministru: "In doua saptamani se face remanierea". Doi ministri importanti ai Cabinetului Boc au declarat pentru Gandul ca remanierea Guvernului este iminenta. Urmeaza consultarile oficiale la partid, cele cu partenerii UDMR-isti si aliatii progresisti. Ultimul cuvant si-l va spune Traian Basescu. "In doua saptamani se face remanierea. Intr-o saptamana nu putem, pentru ca trebuie sa discutam la partid si in coalitie", a declarat, pentru Gandul, unul dintre ministrii importanti ai guvernului. Practic, discutiile referitoare la remaniere vor incepe inca din aceasta saptamana, iar concluziile despre cine ramane si cine pleaca sunt asteptate pana la finalul lunii. Totul va trebui pus la punct "cat mai curand posibil. De saptamana viitoare, pana la sfarsitul verii", a precizat pentru Gandul un alt ministru democrat-liberal cu greutate in Cabinetul Boc.

Finii lui Voicu si-au umflat conturile dupa inundatii ca ciupercile dupa ploaie. Nasul, supranumele cu care pirnaiasul Catalin Voicu e cunoscut in Giurgiu, nu i se trage de la cartile lui Mario Puzo. Nu, grasanul de la Jilava a nasit nu doar afaceri si smenuri, ci chiar a jucat rolul de nas la o gramada de cununii si botezuri. Nici macar Ciprian Sora, sepepistul karatist, n-a scapat de naseala Nasului, se zice. Dar nu despre luptatorul K1 vrem noi sa va zicem aici, ci despre o fosta ruda a acestuia, un alt personaj, fin al fanfaronului, George, zis si Neamtu, angajat la Primaria din Calugareni, condusa de ospatarul mincator de ceapa Marin Voinea, scrie Academia Catavencu.

Bugetari "bolnavi" de functii. Unul dintre cele peste 18.000 de concedii de boala raportate in judetul Dolj este chiar al sefei Casei de Asigurari de Sanatate, Alina Tanasescu. Concomitent cu vantul de schimbare de la varful tuturor institutiilor publice din teritoriu, pe 21 septembrie anul trecut, Alina Tanasescu a adus la CAS un concediu medical din care reiesea ca sufera de hernie de disc. Si nu a mai revenit nici pana in ziua de astazi la serviciu, scrie Adevarul.

Victor Vadaneaux: "In Romania, se crede ca doar banii ii motiveaza pe angajati". La varsta de 18 ani, bucuresteanul Victor Vadaneaux lasa in urma Romania anilor '80 si regimul comunist si se aventura, alaturi de tatal sau, in viata de refugiat politic in Franta. Dupa 30 de ani de la acel moment, Victor Vadaneaux a revenit in Romania unde este un afacerist de succes. Despre momentele care au urmat plecarii la Paris, popasurile in Mexic, SUA si Marea Britanie, experienta ca om de afaceri in strainatate si in tara natala, Victor Vadaneaux vorbeste in cadrul unui interviu acordat pentru Voci pentru Romania, in colaborare cu evz.ro. In 2006, romanul a revenit in tara si a fondat Centerra Partners, o firma de investitii axata pe piata imobiliara si care coordoneaza investitii in diverse orase mari din Romania.

Culmea exproprierii: avocatul, de 50 de ori mai scump decat terenul. Dupa contracte majorate in secret, milioane date pe studii de fezabilitate inutile, consultanti platiti regeste ale caror concluzii nu sunt bagate in seama si asistenta tehnica platita cu zeci de mii de euro pe luna si pe angajat, Compania de Autostrazi a mai gasit o modalitate de a irosi banii publici. Compania va plati unei firme de avocatura ce urmeaza a fi selectata prin licitatie aproximativ 3,49 milioane de lei, adica 831.000 de euro, pentru exproprierea a 832 de imobile, necesara reabilitarii DN24, limita judetului Galati-Vaslui pana la Crasna si DN24B Vrasna Albita, scrie Romania libera.

Generatia Nadia exista in Africa de Sud! Multe femei poarta numele "Zeitei de la Montreal", ele primindu-l de la parintii lor la sfarsitul anilor '70. La Cape Town, Romania exista prin Nadia, Ilie Nastase, Gica Hagi si Stefan Covaci. Nu toti localnicii au auzit de tara noastra, dar chiar si cei care habar nu au unde e se prefac ca stiu tot. Evident, din interes, ca sa te faca sa apelezi la serviciile lor. "A fost nebunie in perioada aia. Toata lumea, albi, negri, colorati, voia o fata precum Nadia", povesteste un roman stabilit aici inca din 1970. Atunci au venit din tara primele familii care au decis sa ramana in Africa de Sud, scrie Adevarul.

Luna ascunde rezerve de apa mai mari decat se credea. Potrivit unui studiu recent publicat in Proceedings of the National Academy of Science, pe Luna exista cantitati mult mai mari de apa, iar aceasta descoperire ar putea deveni esentiala pentru viitoarele misiuni spatiale. "Apa ar putea fi omniprezenta in interiorul Lunii", au afirmat autorii studiului citat de Mediafax. "Timp de peste 40 de ani, am crezut ca Luna este arida. Am descoperit insa ca procentul de apa variaza de la 64 de parti la un miliard pana la cinci parti la un milion - cantitatile de apa fiind de cel putin 100 de ori mai mari decat aratau rezultatele precedente", a explicat Francis McCubbin, de la Carnegie Institution of Washington, coordonatorul studiului, scrie Gandul.