SUA trimite inca 60 milioane de dolari ca ajutor pentru refugiatii palestinieni. Secretarul de stat Hillary Clinton a declarat vineri ca SUA trimite inca 60 milioane de dolari pentru refugiatii palestinieni. Aceasta contribuitie este destinata serviciilor de sanatate si imbunatatirea conditiilor de viata. SUA a mai acordat 95 milioane de dolari anul acesta pentru refugiati palestinieni. Hillary Clinton a declarat ca Statele Unite este de departe tara cu cea mai mare contributie in ajutarea refugiatilor la nivel mondial cu 1,74 miliarde de dolari alocati in 2009. Din 1980 pana in prezent America a primit peste 2,5 milioane refugiati, anunta AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Nicolas Sarkozy si David Cameron au participat impreuna la comemorarea Generalului Charles de Gaulle. Sute de vetenani de razboi au comemorat la Londra 70 de ani de cand Generalul Charles de Gaulle a lansat apelul pentru incurajarea rezistentei impotriva nazistilor. In respectivul discurs Charles de Gaulle s-a situat de partea francezilor care au refuzat sa accepte capitularea, la o zi dupa ce Maresalul Petain anuntase armistitiul. Sarkozy a transmis recunostinta poporului sau catre britanicii care au permis rezistentei franceze sa existe. Veteranii francezi si-au amintit cu emotie ca in iunie 1940 Franta renuntase la lupta, iar ei au fost nevoiti sa vina in Anglia si sa lupte in continuare pentru supravietuirea civilizatiei europene, informeaza The Guardian.

Preot catolic cu legaturi in lumea politica a fost acuzat de abuzuri sexuale. Pierino Gelmini a fost judecat vineri pentru molestarea sexuala a 12 tineri care se aflau sub tratament impotriva drogurilor la un centru de reabilitare fondat chiar de acesta in Italia. Preotul in varsta de 85 ani a respins acuzatiile ca nefondate si sustine ca totul este o inscenare. Victimele sustin insa ca abuzurile s-au petrecut cu ani in urma si au incetat abia in 2004. Cazul de fata a tinut prima pagina a ziarelor pentru ca parintele Gelimini a fost o personalitate admirata de italieni. Primele acuze au aparut in 2007 si parintele a cerut imediat sa ii fie ridicata preotia pentru a se putea apara mai bine. Chiar dupa izbucnirea scandalului Gelimini a continuat sa se bucure de o popularitate sporita, chiar premierul Berlusconi declarand public ca se pune la dispozitia sa. Audierea finala in cazul fostului preot va avea loc in martie 2011, anunta Yahoo News.

Polonezii isi vor alege duminica noul presedinte. Dupa decesul presedintelui Lech Kaczinski in accidentul aviatic din aprilie, alegerile de duminica ii vor avea in prim plan pe fratele geaman al acestuia Jaroslaw Kaczinski si pe presedintele Parlamentului Bronislaw Komorowski dintr-o lista care cuprinde zece candidati. Ceilalti opt candidati pentru alegerile prezidentiale nu au nici o sansa serioasa pentru a castiga un suport semnificativ, potrivit sondajelor recente. Alegerile erau stabilite pentru aceasta toamna dar au fost urgentate de tragedia petrecuta in Rusia. Daca nici unul dintre candidati nu castiga cel putin 50% dintre voturi al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 4 iulie.

Irak: 5 morti si 52 raniti intr-un atac cu bomba. In nordul Bagdadului a avut loc vineri un atentat cu bomba soldat cu 5 morti si alti 52 de raniti. Politia a declarat ca masina in care a fost pusa bomba era parcata intr-o zona rezidentiala din Tuz Khurmato in fata unei case ce apartine Consiliului Islamic Salaheddin. Tuz Khurmato se afla in perimetrul disputat deopotriva de guvernul de la Bagdad si de guvernul regional al Kurdistanului. Violentele au scazut totusi in intensitate in ultimii doi ani dar atacurile sporadice continua. Explozia de astazi vine intr-o perioada de incertitudine politica in Irak la doar trei luni dupa ce au avut loc alegerile, scrie CNN.

Catedrala Gunoiului din Austin a fost trimisa la reciclat. Cele 60 de tone de gunoi care au fost aranjate minunat primind numele de Catedrala Gunoiului au fost colectate si trimise la reciclat. Vince Hannemann a inceput constructia monumentului in anul 1988 si a continuat sa mareasca edificiul an de an pana a ajuns la 60 tone de gunoaie. Intre timp Catedrala devenise atractia orasului Austin, turistii venind special sa vada ciudata constructie si chiar sa doneze creatorului obiecte cu care sa o infrumuseteze. Din pacate totul ramane de domeniul trecutului pentru ca unul din vecinii lui Hannemann a facut o plangere in urma carora inspectorii imobiliari si-au facut aparitia. Acestia i-au cerut lui Hannemann sa dobandeasca o autorizatie pentru constructia sa si sa o amenajaze conform standardelor acceptate. Impreuna cu mai multi voluntari a incercat sa dea o noua forma Catedralei, una care sa fie in conformitate cu cerintele inspectorilor dar vazand ca opera sa nu mai seamana cu cea initiala artistul a decis sa o demoleze, scrie Oddity Central.

Peste un milion de civili au fost afectati de conflictul din Kirghistan. Potrivit oficialilor ONU conflictul violent din Kirghistan afecteaza peste un milion de civili care au nevoie urgenta de alimente si provizii. Dintre acestia 400.000 au ramas fara case dupa ce au fost nevoiti sa paraseasca orasele Osh si Jalalabad unde conflictul etnic a erupt saptamana trecuta. Aproximativ 300.000 s-au imprastiat in toata tara in timp ce 100.000 au trecut granita in Uzbekistan. Peste 190 persoane si-au pierdut viata numai in ultimele opt zile in conflictul dintre kirghizi si uzbeci. Oficialii de la New York au declarat ca in cel mult 24 ore se va crea un fond de urgenta pentru Kirghistan si spera ca se vor strange peste 65 milioane de dolari in ajutorul celor peste 1,1 milioane de kirghizi aflati in dificultate. Un astfel de fond se va crea in perioada imediat urmatoare si pentru Uzbekistan, informeaza Reuters.