Locuitorii Cataluniei au votat simbolic independenta in cadrul unui referendum. O noua runda de referendumuri simbolice a avut loc duminica in 44 orase din Catalunia. Subiectul acestora se refera la separarea Cataluniei de Spania. Acesta este al treilea referendum pe aceasta tema din decembrie 2009 si pana in prezent, iar votantii sunt in favoarea separarii. Referendumurile au fost organizate de asociatii locale care militeaza pentru separatism si care se bucura de sustinerea unor partide politice. Catalunia are peste 7 milioane de locuitori si o forma de autonomie sporita. Dincolo de aceste actiuni orientative fara suport legal, Parlamentul regional al Cataluniei a aprobat lansarea unei petitii pentru solicitarea unui referendum real prin care oamenii sa decida daca ar trebui ca provincia sa devina un stat independent in cadrul UE sau nu, informeaza AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Politia din Cairo a batut si arestat zeci de persoane. Fortele de securitate egiptene au batut si arestat duminica zeci de protestatari la Cairo in timp ce acestia participau la o demonstratie impotriva brutalitatii politienesti. In ultimele zece zile protestatarii au iesit pe strazi dupa ce Khaled Said, un om de afaceri de 28 ani din Alexandria a fost gasit mort dupa o ciocnire cu politisti imbracati in civil. Activistii sustin ca moartea tanarului om de afaceri este un exemplu frecvent al torturilor pe care le aplica politia din Egipt. Guvernul neaga acuzatiile, iar reprezentantii politiei spun ca moartea tanarului nu a survenit in urma unor torturi sistematice. Politia declara ca Said era cautat pentru mai multe crime si ca a murit incercand sa inghita un pachet cu droguri cu care insa s-a inecat, scrie Fox News.​

Columbia isi alege presedintele. Favorit este Juan Manuel Santos. Columbienii au votat duminica pentru desemnarea viitorului presedinte. Favorit este fostul Ministru al Apararii, Juan Manuel Santos care a promis ca va continua programul fostului presedinte in privinta securitatii si a economiei. Santos a castigat detasat prima runda a alegerilor desfasurata in luna mai si este cotat cu sanse mai mari decat contracandidatul sau, fostul primar al Bogotei Antanas Mockus. La alegerile din mai au participat apropape jumatate din cei 30 milioane de votanti din Columbia, dar analistii sustin ca prezenta la vot ar putea scadea cu 10 procente in aceasta ruda din cauza Campionatului Mondial de fotbal. Presedintele Alvaro Uribe, principalul aliat al Washingtonului in zona a parasit cursa electorala in august 2009 refuzand dreptul de a candida conform deciziei Curtii Constitutionale. Uribe a avut pana acum doua mandate dominate de razboiul cu rebelii de stanga care la un moment dat controlau o mare parte Columbia, anunta Reuters.

Angajatii unui cimitir italian acuzati ca jefuiesc cadavrele. Personalul unui cimitir din Geneva sunt anchetati sub acuzatia de furt de bijuterii, plombe de aur si proteze pentru membre. Angajatii jefuiau cadavrele apoi vindeau prada. Sicrie intregi de lemn sau parti de metal erau si ele furate inainte de incinerea cadaverelor si apoi revandute. Multe dintre aceste furturi s-au petrecut in momentul in care scheletele erau aduse din morminte in osuar, fapt care se petrece dupa 20 ani de la inmormantare. Politia a fost averizata despre hotie de catre un angajat al cimitirului care le-a pus la dispozitie fotografii cu plombe si proteze pentru membre si care a declarat ca jafurile se petrec de multi ani. Cimitirul Staglieno, loc de odihna a lui Giuseppe Mazzini, a fost descris drept una dintre minunile lumii de catre Ernest Hemingway, dupa ce l-a vizitat, relateaza The Guardian.

Comunitatea chineza din Paris protesteaza impotriva violentelor. Aproximativ 8.500 de membri ai comunitatii chineze din Paris au paticipat duminica la un mars de protest impotriva unui val de jafuri si atacuri cu care se confrunta in ultima vreme. Solicitarile demonstrantilor au fost adresate autoritatilor pentru coordonarea si concentrarea eforturilor in vederea stoparii violentelor. In timpul serii a avut loc si un incident intre un grup de 12 tineri si aproximativ 50 de paticipanti la demonstratie. Politia a trebuit sa intervina si trei persoane au fost arestate. Cartierul parizian Belleville are o structura etnica variata, in ultimii 10 ani tot mai multi imigranti asiatici stabilindu-se aici. In ultimele luni au avut loc mai multe atacuri si jafuri care au vizat comunitatea chineza. Acestea au fost savarsite de tineri atat din Belleville cat si din alte parti ale Parisului, scrie AFP.

Memorial Michael Jackson la Teatrul Liric din Londra. O placa memoriala dedicata cantaretului Michael Jackson va fi dezvelita in Londra la Teatrul West End pe 24 iunie 2010 la comemorarea de an de la moartea artistului. Teatrul liric a gazduit show-ul Thriller Live unde fanii megastarului au venit dupa moartea acestuia si au format un altar plin cu lumanari si flori si au umplut 40 caiete de condoleante. La dezvelirea placii comemorative sunt asteptati castigatorii concursului Britain's Got Talent 2009 si grupul dance Diversity. Teatrul West End va fi primul memorial permanent din Londra in memoria lui Michael Jackson, anunta Ria Novosti.