Guvernul vrea sa puna taxa pe banci. BNR: "Efectul va fi resimtit de populatie". Anul trecut profitul net al bancilor a fost de 0,8 miliarde lei, de sase ori mai mic fata de anul anterior. Guvernul ar putea lua in calcul introducerea unui impozit suplimentar pentru banci, pe modelul vehiculat in Uniunea Europeana. Declaratia a fost facuta luni de ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Acesta a spus ca Executivul va analiza, saptamana viitoare, intr-o intalnire cu reprezentantii BNR, un plan de masuri de redresare economica, intre acestea urmand sa se regaseasca introducerea unui impozit suplimentar pentru banci sau un nou produs de creditare pentru IMM-uri. Integral in Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana. Autoritatile romane vor relua procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana, a anuntat luni ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. "Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut cateva intrebari in legatura cu acesta, le-am transmis si asteptam raspunsurile. Cel mai probabil, saptamana urmatoare se va intruni Comitetul de Analiza Tehnica (CAT), care va vedea care sunt pasii urmatori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta", a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Integral in Gandul.

Mineriada, prin ochii ziaristilor straini. Clipele de haos dintre 13-15 iunie 1990 au fost traite pe viu nu doar de bucurestenii ingroziti: trei prestigiosi jurnalisti straini povestesc pentru EVZ cum s-au lovit de zidul de ura de la Mineriada. Pe William McPherson, laureat, in 1977, al premiului Pulitzer pentru Critica, minerii l-au prins si l-au batut, pe 14 iunie 1990, chiar langa cladirea guvernului. N-a contat nici ca era cetatean american, nici ca era scriitor si ziarist la prestigiosul cotidian Washington Post, nici ca era un om respectabil, in varsta de 57 de ani pe atunci. L-au imbrancit, l-au lovit cu pumnii si i-au luat actele. Integral in EvZ.ro.

Centura Sibiului, in aer. Lucrarile bat pasul pe loc. Viitoarea centura a Sibiului ar putea ramane la stadiul de santier, dupa opt ani de lucrari. Autoritatile risca sa returneze o parte din banii europeni. Motivul: neefectuarea lucrarilor suplimentare la tronsonul intai, lung de 14,8 km, lucrari in valoare de 3 milioane de euro. Dupa ce, in 2007, actualul ministru al transporturilor, Radu Berceanu, a reziliat contractul cu fostii constructori de la Todini, portiunile executate, dar nefinalizate sau conservate, s-au prabusit efectiv din cauza conditiilor meteo si a faptului ca santierul a fost inchis. Integral pe EvZ.ro..

Numiri politice de criza: fin de deputat PDL, sef peste Vamile din Moldova. Presedintele Basescu l-a apostrofat pe deputatul PDL Marius Spanu ca si-ar fi conditionat votul pentru Guvern de numirea finului sau, Mihai Arcana in functia de sef al vamilor din Moldova. Guvernul n-a cazut, iar Mihai Arcana are functia pe care si-a dorit-o. Apropiatul deputatului PDL Marius Spanu la care s-a referit presedintele Traian Basescu la intalnirea informala de duminica, de la Snagov, este Mihai Arcana, directorul executiv al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Iasi. Basescu l-a acuzat pe Marius Spanu ca ar fi facut presiuni pentru numirea lui Arcana la conducerea Vamii Regionale Iasi, in caz contrar ar fi votat motiunea de cenzura. Spanu ne-a declarat ca este inrudit prin alianta cu Arcana, fiul sau botezand un copil al acestuia, dar a negat acuzatiile ca ar fi intervenit pentru a-l sustine pentru aceasta functie. Nu stiu cum au ajuns aceste informatii la presedinte. Sunt murdarit in organizatie, nu am ideee ce interese sunt aici", a precizat deputatul PDL, Marius Spanu. Integral in Romania Libera.

Capitala, mutilata la suprapret. Desi Administratia Strazilor sustine ca a ales asfaltarea din cauza costurilor prea mari ale reabilitarii pietrei cubice, constructori de la firme specializate din Italia demonstreaza ca pavimentul putea fi reparat la jumatate din pretul asfaltarii. Dupa ce mai bine de 10 ani Bulevardul Aviatorilor a stat sub semnul peticirii, fie din cauza lipsei banilor, fie din cauza diverselor interese care au gravitat in jurul lucrarilor, acesta a ajuns sa-si piarda definitiv patina istorica data de piatra cubica prin asfaltare. Astfel, bulevardul bucurestean comparabil cu Champs-Elysees din Paris va fi nivelat. Daca francezii reusesc sa-si conserve un bulevard de talia Champs-Elysees-ului, cu patru benzi pe sens si cu un trafic foarte intens, edilii nostri nu vor batai de cap si apeleaza la solutii mai la indemana. Alina Roman, directorul Administratiei Strazilor, sustine ca asfaltarea presupune costuri reduse fata de pavarea cu piatra naturala, ca asfaltarea se face mai rapid si ar fi o solutie moderna", adaptata traficului rutier actual. Integral in Romania Libera.

Costul intretinerii va creste chiar si cu 100%, sustine Adriean Videanu. Dupa anuntul potrivit caruia subventiile pentru gigacalorie vor fi eliminate, au aparut tot felul de scenarii, privind costul facturii la intretinere. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a explicat ca reducerea subventiei va afecta costul intretinerii, care va creste chiar si cu 100%, insa a subliniat ca cei cu venituri mici ar putea primi subventii mai mari. "Decizia este sa reducem subventia si e posibil ca si costul de intretinere sa creasca chiar cu 100%. In schimb, statul va trebui sa vina cu sistemul de protectie sociala, directionat catre cel care are nevoie. Integral in Adevarul.

Taierea salariilor in companiile si regiile de stat incalca trei legi. Guvernul nu va putea taia cu 25% salariile angajatilor din companiile si regiile de stat decat modificand baza de calcul a remuneratiei lunare, ne-au declarat surse juridice avizate. Aceasta intrucat taind pur si simplu aceste salarii, Guvernul Boc ar incalca Legea contractelor colective de munca, Legea conflictelor de munca si Codul muncii. De asemenea, pentru a evita anumite discutii pe tema constitutionalitatii, Guvernul poate modifica baza de calcul a punctului de pensie pentru reducerea veniturilor pensionarilor cu 15%. Integral in Puterea.