1. AUDIO Asculta o polemica intre Andrei Cornea si Sorin Adam Matei: Intelectualii enciclopedisti ai lui Basescu vs intelectualii specializati. Ai cui sunt cei din urma?

48h pe HNFoto: Colaj foto

Sorin Adam Matei, impreuna cu un grup de intelectuali printre care Michael Shafir, Daniel Barbu, Caius Dobrescu si Gabriel Andreescu, au lansat teoria intelectualului clasei de mijloc, specializat, de preferat elitei intelectualilor enciclopedici, prezentati drept fara specializare si amatori, in rolul de educatori ai maselor. Intre cei din urma s-ar numara Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu, H-R Patapievici, Traian Ungureanu, considerati intelectualii lui Basescu. In replica, Andrei Cornea, unul dintre membrii de marca ai GDS, ii raspunde intr-un articol in Revista 22: Sorin Adam Matei inventeaza niste idoli pe care apoi, cu o sfanta indignare, tot el ii doboara de pe soclu. Impresionant curaj, fapta mareata!.

2. VIDEO Teo Trandafir: Ma simteam foarte rau cand am votat motiunea, eram speriata sa nu lesin. Am facut gestul ala blestemat pentru mine, nu impotriva PDL.

Teo Trandafir afirma ca nu isi doreste sa cada guvernul Emil Boc si ca in momentul in care a votat motiunea de cenzura se simtea foarte rau, iar gestul pe care l-a facut ulterior, si pe care il regreta acum, era o reactie de satisfactie pentru faptul ca a putut sa urce scarile si sa voteze.

3. VIDEO Noua statie de metrou din Moscova, numita Dostoievskaia, ar putea deveni o "Mecca a sinuciderilor"

Statia numita Dostoievskaia (dupa numele celebrului scriitor rus Feodor Dostoievski) este decorata cu mozaicuri in gri si negru care descriu scene violente din cele mai cunoscute romane ale scriitorului. Una dintre scenele controversate este cea din romanul Crima si pedeapsa, cand personajul principal Raskolnikov omoara cu toporul o batrana camatareasa si pe sora acesteia. O alta scena infatiseaza personajul principal din romanul Demonii, obsedat de sinucidere, indreptandu-si un pistol la tampla.

4. VIDEO Intalnirea de la Snagov. Remanierea se amana pana in septembrie. Basescu catre parlamentari: E penibil sa ne gandim la remaniere acum, sa vedem care ministri vor si care pot sa aplice masurile.

Surse participante la sedinta de la Snagov au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele Traian Basescu le-a cerut democrat liberalilor sa aiba rabdare pana in toamna cand se va face o evaluare a ministrilor. Aceleasi surse sustin ca analiza si evaluarea activitatii ministrilor ar fi fost stabilita la inceputul lui septembrie.

5. Polonia: Komorowski, favorit in turul doi al prezidentialelor. Jaroslaw Kaczynski spera sa repete istoria din 2005, cand fratele sau geaman, Lech, a castigat de pe pozitia a doua

Noul presedintel al Poloniei va fi ales in 4 iulie, in turul doi intrand liberalul Bronislaw Komorowski si conservatorul Jaroslaw Kaczynski, care au obtinut 41,22% si, respectiv, 36,74% din totalul voturilor, dupa numararea a 94,3% din sufragii.

6. VIDEO 160 de hectare de parcuri din Bucuresti, condamnate la betonare

Circa 160 de hectare de spatiii verzi din Bucuresti risca sa fie betonate in cazul in care Camera Deputatilor va adopta Ordonanta 114/ 2007 in forma propusa de Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic. La inceputul lunii mai, aceasta Comisie a scos din cuprinsul Ordonantei articolul 71, care interzicea schimbarea destinatiilor spatiilor verzi, dand astfel liber la betonarea parcurilor.​

7. Meteorologul Dumitru Balta, intalnire online: In aceasta vara vor fi intervale de timp cu temperaturi apropiate de medie si usor peste, urmate de cite 2-3 zile cu temperaturi mai scazute

8. VIDEO Cronică de film: "The Ghost Writer" - un film viclean

Cu "Marioneta"/"The Ghost Writer", Roman Polanski nu face un film despre Tony Blair, politica externa a Marii Britanii, CIA samd, ci pune in abis ideea de film inspirat din realitatile politice. Saminta de thriller din filmul lui Roman Polanski vine mai degraba din faptul ca in spatele apropourilor la personalitati si situatii se afla ideea imposibilitatii de a sti tot adevarul. Sunt straturi de adevar si straturi de umbra - si nu doar in politica. Chiar si asa, filmul e opera unui maestru. Impecabil ca realizare.

NOTA: Ai ratat un articol important de pe HotNews.ro? Vrei sa recitesti un articol? Prin aceasta rubrica va supunem atentiei cele mai importante articole din zilele anterioare