Zburatorii pe bani publici. Ministerul Culturii din vremea Paleologului si-a dat izmana pe calator bruma de banisori de la buget. Intr-un singur semestru al anului 2009, Cultura a tocat pe deplasari 100.000 de dolari. Asta inseamna diurna, avioane, cazare si altele. Nici un oficial nu a facut rapoarte de deplasare dupa ce s-a intors de la locul faptei. S-a purces pe tarimuri exotice, de cele mai multe ori, fara nici o legatura cu Romania in ceea ce priveste derularea vreunui acord cultural realist, precum Islanda, Indonezia, Azerbaidjan sau Emiratele Arabe Unite. Bunaoara, fostul si actualul secretar de stat Vasile Timis se deplaseaza la data de 1 iulie 2009 la Baku, in Azerbaidjan, conform ordinului 1150/6.07.09, unde benchetuieste trei zile, mincind caviar beluga in restaurante si cluburi de lux, precum "Impressa Club Azal" sau "Golden Caviar" dres cu vodca ruseasca Pshenichnaya si Rodnik. Toaca 4.576 de lei, din care 2.807 pe avion, 356 pe diurna si 100 pe "altele". Integral in Academia Catavencu.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Clanul "Abramburica", sef peste complexul studentesc Regie. Cele trei cantine destinate studentilor au fost lasate in paragina, iar afacerile apropiatilor rectorului Ecaterina Andronescu au prosperat peste noapte. Una dintre cele mai mari institutii de invatamant din Romania, Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), a ramas, de ani buni, fara cele mai importante cantine. Desi din documentele universitatii reiese ca au fost alocate milioane de euro pentru renovari si reparatii, cele trei cantine din Complexul Regie sunt, si acum, in stare jalnica. In schimb, UPB are doua tipuri de organizare: una oficiala si una din umbra. Cea oficiala este coordonata, cel putin pe hartie, de un Senat. Cea neoficiala este compusa din oamenii care fac treburile mai putin stiute sau mai putin curate ale rectorului Ecaterina Andronescu. Integral pe EVZ.

Groparii presei, anchetati pentru spalare de bani. Afaceristii libanezi care au falimentat compania de distributie Rodipet sunt cercetati de procurori pentru spalare de bani, evaziune fiscala si delapidare. Nu sunt insa singurii care datoreaza sume consistente firmelor de mass-media. Libanezul Mehdi Awdi care, alaturi de fratele sau Hassan, este patronul unui holding de peste 70 de firme - multe fantoma - a fost ridicat ieri dimineata de la vila sa din Capitala de fortele speciale ale DIICOT si dus la Parchetul General pentru audieri. Alaturi de Mehdi Awdi au fost luati de acasa alti sase colaboratori - patru libanezi si doi romani. Grupul de criminalitate organizata al fratilor Awdi este acuzat de spalari de bani, evaziune fiscala, delapidarea activelor Rodipet SA si asociere pentru savarsirea acestor infractiuni. Prejudiciul creat statului numai prin devalizarea RODIPET este de 35,5 milioane de euro. Instrumentarea cazului a fost inceputa anul trecut de ofiterii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, in colaborare cu SRI, sub indrumarea procurorilor DIICOT. Integral in Romania Libera.

Incepe dosirea averilor. Deputatii au adoptat ieri Legea ANI cu observatiile presedintelui. Urmeaza filtrul Senatului, unde a fost "amputata" legea la prima dezbatere. Intre timp, politicienii nu se inghesuie sa-si actualizeze declaratiile de avere si interese. Cea mai importanta modificare acceptata de parlamentari se refera la instituirea cate unui singur formular pentru declaratiile de avere si declaratia de interese, si nu a unuia public si a altuia secret, ca in prima versiune. Inainte de a fi date publicitatii, din declaratii vor fi scoase datele cu caracter personal (adresa, semnatura si codul numeric personal) ale demnitarului. Pentru a intra insa in vigoare, noua Lege a Agentiei Nationale de Integritate trebuie sa primeasca si votul senatorilor, or tocmai in aceasta Camera au fost "amputate" cu o larga majoritate, in faza primelor dezbateri, atributiile ANI si rubricile declaratiilor de avere. Integral in Romania Libera

Politia a descins la doua ferme de unde se sustragea ilegal titei din conducte. Politistii constanteni au facut efectuat, luni, descinderi simultane la doua locatii din Lumina si Ovidiu, unde existau informatii ca un grup de persoane se ocupa, printre altele, cu furtul de produse petroliere. Pe langa furtul de petrol, a fost descoperita o plantatie de canabis si 23 de autoturisme de lux. In urma realizarii unui flagrant au fost retinuti sase barbati, patru din Constanta si cate unul din Bacau si Prahova, care incarcau cu produs petrolier o cisterna de 35 de tone dintr-un depozit din localitatea Ovidiu", a declarat comisarul sef George Popa. La depozitul respectiv au mai fost descoperite sase bazine, trei dintre ele fiind pline cu titei, in total aproximativ 75 de tone. Integral in Romania Libera.

Guvernul vrea libertate sa jongleze cu pensiile. Executivul isi rezerva posibilitatea de a modifica anual punctul de pensie in functie de situatia financiara. Potrivit unui act trimis Parlamentului de ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, modalitatea actuala de calculare a punctului de pensie se modifica. Promisiunile Executivului potrivit carora pensiile ar reveni la valoarea normala de la 1 ianuarie 2011 sunt contrazise astfel de un document oficial transmis Parlamentului. Sebastian Vladescu a propus un amendament la proiectul Legii sistemului unic de pensii care prevede ca pentru anul 2011 valoarea punctului de pensie se va stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul viitor. Integral in Adevarul.

Masura de austeritate pe care o vor plati bugetarii si privatii - harta cresterilor de pret la intretinere. Primarii marilor orase din tara cauta solutii pentru compensarea eliminarii subventiilor guvernamentale la apa calda si caldura. Sorin Oprescu, primarul unui Bucuresti bogat, ii poate ajuta doar pe cetatenii cu venituri medii nete sub pragul de 1.500 de lei pe membru de familie. Retragerea subventiilor guvernamentale pentru apa calda si caldura va arunca in aer facturile bucurestenilor. Primaria Capitalei a stabilit preturile nesubventionate pentru apa calda si caldura. Potrivit cifrelor municipalitatii, pretul cu TVA al apei calde va creste de la 119 lei la 298 de lei gigacaloria. Pretul energiei termice pentru incalzire creste de la 119 lei pe gigacalorie la 167 pe gigacalorie. Pentru un apartament mediu din Bucuresti (2,5 camere), calculele arata ca intretinerea medie lunara (apa calda si incalzire) se va mari cu 72%. Integral in Gandul.