China marcheaza ziua anti-drog prin executii. In apropierea Zilei Internationale a ONU Impotriva Traficului de Droguri (26 iunie), China obisnuieste sa execute persoane arestate pentru trafic si producere de stupefiante pentru a ilustra modul in care acesta tara intelege sa rezolve problema drogurilor. Saptamana acesta au fost executati opt condamnati pentru trafic de droguri. Problema drogurilor disparuse in China dupa instaurarea regimului comunist in 1949, dar a reaparut in ultimele doua decenii. Cazurile penale care implica drogurile au crescut in aceasta tara cu 26% fara de anul 2008, scrie AFP.​

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Rusia trimite noi trupe militare in Sudan. Rusia va trimite miercuri 120 soldati in Sudan in cadrul unei operatiuni de mentinere a pacii. Trupele rusesti au contribuit la mentinerea pacii in Sudan inca din anul 2006 prin servicii de transport pentru observatorii militari ai ONU, escortarea transporturilor de marfuri sau misiuni de salvare. In afara celor 120 de soldati, Rusia contribuie si cu 4 elicoptere Mi-8 echipate corespunzator standardelor NATO. In lunile martie si aprilie ale acestui an, elicopterele rusesti au transportat peste 1800 persoane si 83 tone de echipamente necesare pregatirii alegerilor din Sudan. Misiunea ONU in Sudan a inceput in anul 2005 pentru monitorizarea acordului de pace dintre guvernul de la Khartoum si Miscarea Eliberarii Oamenilor. Acest acord a pus capat celui mai lung razboi civil din Africa, relateaza Ria Novosti.

Peste 600 persoane disparute in Brazilia in urma inundatiilor. Inundatiile au inceput saptamana trecuta in provinciile braziliene Alagoas si Pernambuco. In Alagoas peste 20.000 persoane si-au pierdut locuintele si peste 830 au suferit diverse rani. In Pernambuco au ramas fara case 40.000 oameni. Presedintele Luiz Inacio Lula da Silva va face joi un tur al intregii zone afectate. Guvernul a gasit resurse de peste 150 milioane de dolari pentru reconstructia zonei afectate. Jumatate din acesti bani vor ajunge direct la victime. Din cauza inundatiilor s-a decretat zona de calamitate publica in peste 30 orase, anunta CNN.

Adolf Hitler a avut parte de un tratament special in inchisoare. Peste 500 de documente ale inchisorii Landsberg au fost gasite de curand de un locuitor al orasului Nuremberg printre bunurile tatalui sau care le cumparase dintr-un targ de vechituri in anii 70. O parte din documente vorbesc despre Adolf Hitler care a fost inchis in Landsberg dupa o incercare nereusita de a ajunge la putere in 1923. Potrivit documentelor in 1924 Hitler s-a bucurat de un regim special chiar daca se afla in arest: la implinirea varstei de 35 ani a fost vizitat in inchisoare de 40 persoane. Desi avea o condamnare de 5 ani, pedeapsa i-a fost redusa la 9 luni. In acest timp el a scris celebra sa lucrare Mein Kampf. Documentele sunt acum evaluate si urmeaza sa fie scoase la licitatie pe data de 2 iulie cu un pret de pornire de 25.000 euro, scrie USA Today.

Japonia atacata de activistii de la Sea Shepherd pe tema vanatorii de balene. Japonia a afirmat ca activistii lanseaza atacuri violente adupra vaselor de vanatoare aflate in largul marii. Comisia Internationala de Vanatoare a Balenelor care s-a intrunit la Agadir a primit dovezi din partea Japoniei, fotografii si filmari cu membrii Sea Shepherd care incearca sa obstructioneze vanatoarea mamiferelor marine. Japonezii au afirmat ca aceste atacuri pun in pericol viata echapajelor si a oamenilor de stiinta. Sea Shepherd au folosit cabluri armate si franghii pentru a bloca elicele vaselor japoneze. Comisia s-a reunit in speranta gasirii unei solutiiin ceea ce priveste viitorul vanatorii de balene. Japonia, Islanda si Norvegia continua sa omoare balenele infruntand deseori opozitia crancena a activistilor, informeaza AFP.

Congo: 76 de morti si 745 de raniti intr-un accident feroviar. Un tren care a deraiat in Republica Congo a provocat 76 de morti si 745 de raniti. Trenul a cazut intr-o prapastie in timp ce lua o curba intre orasul Pointe-Noire si capitala Brazaville. Lipsa unei infrastructuri rutiere a transformat calea fertata in principalea modalitate de circulatie a persoanelor. Din acesta cauza trenurile sunt deseori supraincarcate de oameni si bagaje. In anul 2001, 50 de persoane au murit arsi de vii intr-un accident feroviar tot in apropiere de Pointe-Noire. Inginerii chinezi lucreaza de anul trecut la un proiect de 500 milioane de dolari care incearca sa uneasca Pointe-Noire de capitala construind un drum prin padurea ecuatoriala si prin munti, informeaza Reuters.