Rusia si Canada vor sateliti pentru monitorizarea Polului Nord. Cele doua tari vor incepe negocierile privind instalarea unor sisteme spatiale de monitorizare in zona Polului Nord, a declarat marti Anatoli Shilov, reprezentantul Agentiei Federale Spatiale Romcosmos. Prima reuniune va avea loc in luna august, iar primii sateliti ar putea fi orbitati peste trei ani. Sistemul spatial propus de Rusia valoreaza 70 de miliarde de ruble (2,5 milioane de dolari) si include sateliti rusesti si canadieni care vor monitoriza vremea si conditiile de mediu de la Polul Nord sau vor identifica depozitele de hidrocarburi din zona Oceanului Arctic. Rusia a anuntat ca va investi 1,5 miliarde de ruble (50 de milioane de dolari) in anul 2010 pentru definirea intinderii platoului sau continental in zona Polului Nord, informeaza Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Jurnalist mexican impuscat mortal langa Acapulco. Un jurnalist si sotia sa au fost impuscati intr-un internet cafe in apropiere de Acapulco, au declarat marti oficialitatile. Juan Francisco Rodriguez lucra pentru ziarul El Sol de Acapulco si a fost ucis de doi barbati ramasi neidentificati, ca si motivul atacului. Un val de violente a lovit imprejurimile plajei Pacific, iar cele mai multe atacuri mortale au fost legate de traficul de droguri. Potrivit statisticilor din Mexic, din anul 2000 si pana in prezent 60 de jurnalisti au fost omorati, scrie AFP.

Atacuri in Irak soldate cu opt morti. Opt persoane au fost ucise si alte cateva ranite intr-un sir de atacuri pentrecute marti in Irak, anunta autoritatile. Un general din armata irakiana a fost ucis de explozia unei bombe atasata de masina sa in cartierul Kadhumiya din Bagdad. O alta bomba a explodat in nord-vestul Bagdadului si a provocat decesul unui civil si ranirea altor doi. In provincia Salaheddin, o bomba a spulberat cinci persoane ranind inca noua. Ultima explozie a avut loc in sudul capitalei unde o masina capcana a explodat ucigand un civil si ranind alti patru, informeaza CNN.

India: 26 de politisti au fost ucisi intr-o ambuscada. Rebelii maoisti au ucis 26 de ofiteri de politie intr-o ambuscada provocata marti in India centrala, potrivit reprezentantilor politiei. Ram Niwas, seful operatiunilor anti-maoiste din Chhattisgarh a declarat ca grupul de ofiteri se intorcea de la o ceremonie si au fost atacati de un numar mare de militanti inarmati, iar lupta a durat aproximativ trei ore. Un atac asemanator a avut loc in Chhattisgarh in luna aprilie cand 76 de politisti au fost omorati. Grupurile maoiste lupta in India centrala si de est impotriva statului si a guvernului si sunt sustinuti de triburile fara pamant si de fermieri. Numarul acestora ajunge la 20.000 de rebeli organizati in tabere si ascunsi in jungla. Principalele surse de finantare sunt recompensele primite pentru eliberarea ostaticilor si jafurile, iar in zonele rurale au infiintat administratii neoficiale pentru colectarea taxelor, anunta AFP.

Ecuadorul ameninta Columbia cu intreruperea legaturilor diplomatice. Presedintele ecuadorian Rafael Correa a amenintat marti ca va intrerupe din nou legaturile diplomatice dupa ce a acuzat agentii columbieni de interceptarea convorbirilor sale telefonice si a altor oficiali de rang inalt din Ecuador. Relatiile dificile in care se afla Columbia fata de tarile vecine este una dintre provocarile importante ale noului presedinte Juan Manuel Santos. Ecuador a rupt pentru prima data relatiile in anul 2008 dupa un bombardament columbian. Momentan oficialii de la Bogota nu au dorit sa comenteze afirmatiile lui Correea, anunta Reuters.