Incepe adevarata criza in Romania. Taierea salariilor bugetarilor cu 25%, peste care se suprapune cresterea impozitelor, ne adanceste in recesiune. Un trai mai scump pentru o populatie mai saracita. Asa va arata viata romanilor incepand de astazi, cand intra in vigoare o serie de cresteri de taxe si reduceri de venituri. Cele mai dure masuri care se aplica incepand cu 1 iulie sunt majorarea TVA de la 19% pana la 24% si taierea salariilor angajatilor in sectorul bugetar cu 25%. Astfel, peste reducerea veniturilor romanilor - treptata in sectorul privat si brusca in cel de stat - se suprapune acum un val de scumpiri cu cel putin 5% a bunurilor si serviciilor din cauza cresterii TVA, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Taxa pe masini creste.Vezi aici cat vei plati in functie de capacitatea cilindrica a a masinii tale. Impozitul pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi va fi dublat comparativ cu valorile actuale. "Pentru masini cu o capacitate cilindrica de peste 2.000 centimetri cubi va fi platit un impozit dublu", a anuntat premierul Emil Boc. El a dat si un exemplu: pentru un autoturism Audi A6, 2,5 TDI impozitul va creste de la 468 lei la 936 lei. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat ca masura va intra in vigoare de la 1 iulie si este pe o perioada nedeterminata, anunta Gandul.

Dosarul "Spaga la BAC": Mafia Bac-ului vindea note cu sute de euro. La liceul din Podu Turcului, elevii care dadeau bani primeau la Bac rezolvarea subiectelor. Aceasta este reteta de coruptie pusa la punct de director, adjuncta si secretara. Patru agenti s-au dat absolventi ai Liceului Alexandru Vlahuta din Podu Turcului pentru a-si cumpara nota 10 la Bacalaureat. Picat parca din senin, dosarul Spaga la Bac a fost de fapt pregatit de ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) si procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) timp de aproape un an. Cazul le-a atras atentia anchetatorilor in urma mai multor sesizari, conform carora la Liceul Alexandru Vlahuta din Podu Turcului se ia Bacalaureatul cu note foarte mari, informeaza Adevarul.

Imbogatit pe banii spitalului. Desi sistemul sanitar are probleme financiare, exista politicieni care se imbogatesc de pe urma spitalelor. Prefectul de Teleorman, spre exemplu, a vandut mobilier unui spital TBC la preturi de trei ori mai mari decat cele practicate in magazinele proprii. Cand toata tara e in criza economica, banii statului par a fi singura solutie pentru salvarea propriei afaceri. Dupa acest principiu s-a orientat si prefectul de Teleorman care, printre altele, detine si o firma de mobila. Teodor Nitulescu a gasit clientul ideal: una din unitatile sanitare din judet, aflata in proces de modernizare. Spitalul de Pneumoftizio-logie din Rosiorii de Vede, aflat in mijlocul campului, arata ca un complex rezidential de lux. Balustradele sunt de inox, iar scarile de la intrare, coloanele si holul principal din marmura, scrie Romania Libera.

Atentat cu bombe si presa in Bucuresti. Seful de la parcuri crede ca teroristii trag cu ziare din orice pozitie. Stim cu totii ca in Romania presa e considerata de-acum o vulnerabilitate la adresa sigurantei statului. Presedintele Basescu si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii nu sunt singurii care au formulat aceasta ipoteza. Si nici primii. Seful Administratiei Lacuri si Parcuri Bucuresti le-a luat-o inainte. El crede ca terorismul si mass-media merg mana in mana atunci cand vine vorba de a destabiliza securitatea nationala, anunta Puterea.

La mare in 2 Mai: Se duce savoarea satului care ii dadea culoare. Imaginea caselor vopsite in albastrul cerului senin ii urmareste pe cei care au petrecut o vara in 2 Mai mult timp dupa plecare. Micul sat din sudul extrem al litoralului a fost, pentru zeci de generatii de oraseni, oaza de umbra si de verdeata in care se odihneau in fiecare an. Acum, spre nemultumirea unora dintre doimaistii inraiti, turismul rezidential a inceput sa se infiltreze si aici. De-a lungul timpului, casutele traditionale albastre sau verzi, cu pridvoare deschise in fata si gradini cu alei acoperite de bolti din vita de vie, au devenit o emblema a turismului din 2 Mai. Alaturi de casele scunde cu olane ce par din creta in lumina soarelui au aparut si hoteluri sau pensiuni cu trei etaje, intr-un contrast evident cu arhitectura locului, informeaza EVZ.

Boc arunca ministrii in lupta televizata cu apa. Viiturile au luat 0,6% din PIB. Dupa o sedinta de Guvern de peste noua ore, seful Executivului a prezentat, miercuri noapte, echipele ministrilor care vor merge in teritoriu, in judetele afectate de inundatii. Boc a anuntat ca el va merge alaturi de Vasile Blaga si de Laszlo Borbely in Braila, Galati si Tulcea, Elena Udrea si Radu Berceanu vor merge la Suceava si Botosani, iar Adriean Videanu in Neamt. De asemenea, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, va merge vineri in Bacau, iar cel al Agriculturii, Mihail Dumitru, in Iasi. "Ministrii vor pleca de maine in teritoriu spre a fi prezenti acolo unde este nevoie de a lua decizii si de a sprijini autoritatile locale", a spus premierul, anunta Gandul.

De azi vorbim mai ieftin la mobil. Tarifele pentru apelurile efectuate intre retelele Cosmote, Telemobil (fostul Zapp) si RDS&RCS sunt mai mici de la 1 iulie. Utilizatorii acestor operatori vor fi taxati mai putin atunci cand suna dintr-o retea in alta. In plus, si tarifele la telefonia si internetul in roaming vor fi mai mici. Tariful perceput de Cosmote si Telemobil va scadea la 5,03 eurocenti /minut, fata de 5,67 eurocenti /minut in prezent, la acelasi nivel cu tariful cerut de Orange si Vodafone. In acelasi timp, tariful de interconectare, adica plata facuta de operatorul care initiaza un apel catre reteaua celui care il primeste, cerut de RCS&RDS va fi de 5,67 eurocenti/minut, comparativ cu 6,4 eurocenti /minut. Toate aceste tarife nu contin TVA. La inceputul anului, media europeana a tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile se situa la 6,3 eurocenti/minut, potrivit lui Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii (ANCOM), scrie Adevarul.

Capitala: cate blocuri incap intr-un metru patrat. In Capitala s-a construit in ultimii ani mult si, adesea, prost. Daca in alte state europene distanta dintre cladirile invecinate se calculeaza cu mare precizie, la noi autorizatiile se obtin usor chiar daca nu respecta nici regulile de baza. Bucurestiul devine neincapator, blocurile au ajuns mai inghesuite decat tigarile intr-un pachet, iar locuitorii metropolei lupta pentru spatiul personal. Daca in alte state europene distanta dintre cladirile invecinate se calculeaza cu precizie matematica, in functie de clima si de densitatea constructiilor din zona, in Romania se obtin autorizatii de constructie pentru imobile care nu respecta reguli urbanistice de baza. Tot mai adesea apar situatii in care distantele dintre cladiri permit, cu putin efort, sa sari in balconul locatarului din blocul vecin. Altii sunt privati de lumina naturala in apartament tocmai pentru ca o cladire-turn a "crescut" la cativa metri de ferestrele apartamentului personal. Specialistii sustin ca singura norma care reglementeaza in Romania distantele minime dintre cladiri este o prevedere din Codul Civil de dinainte de cel de-al doilea Razboi mondial, informeaza Romania Libera.