O firma din Bacau va construi Catedrala Mantuirii Neamului la "pretul rezonabi" de 100 de milioane de euro. Lucrarea societatii castigatoare a ocupat locul intai la rezistenta, II la instalatii si a punctat la capitolul pret "rezonabil": 100 de milioane de euro, fata de 180 - 200 de milioane cat fusese estimat initial proiectul la rosu. Cu doua zile intarziere fata de data comunicata initial, 30 iunie, numele firmei care va construi viitoarea Catedrala a Neamului a fost facut public, vineri, 3 iulie. O firma din Bacau, clasata pe locul II, intrucat nicio lucrare nu a obtinut peste 90 de puncte, a fost desemnata castigatoare a concursului de proiectare pentru ridicarea lacasului de cult. SC Vanel Exim SRL va incheia astfel cu Patriarhia Romana contractul de proiectare complet, informeaza Gandul.

subzileiFoto: Colaj foto

Cum e sa fii spion in Europa de Est. Filme precum "Al treilea om" sau "Spionul care venea din frig" au descris o imagine a Europei de Est ca teren de joc secret al celor curajosi si plini de farmec. Chiar si dupa terminarea razboiului rece, inclestarile dintre spioni au continuat, cu intreaga lor panoplie de dezertori, locatii secrete pentru schimburi, momeli si crime sau batai ocazionale. Meseria de spion are mai multe asemanari cu lumea birocratiei din sectorul public decat diferente, scrie The Economist, citat de Agerpres. Cei curajosi sunt mai degraba exceptia decat regula. O lista plauzibila de sugestii, bazata pe deductii si barfe, ar putea fi urmatoarea, mentioneaza Romania Libera.

Secretele Mineriadei - Minerii isi amintesc despre 14-15 iunie '90: "A fost fain". "Adevarul" va prezinta amanuntele spectaculoase ale deplasarii ortacilor in Bucuresti. Principalii protagonisti ai scenelor violente din 14 si 15 iunie 1990 isi amintesc cu placere de incursiunea la Bucuresti, pentru ca au mancat, au baut si s-au distrat. Minerii au fost si ei la Bucuresti, dar n-au dat cu parul, doar s-au uitat si au plecat. Liderii sindicali erau sefi, dar nu-i asculta nimeni - ii lua puhoiul si se amestecau in marea masa a ortacilor. Gazetarii locali cantau si ei dupa muzica de la Bucuresti, informeaza Adevarul.

Reportaj din barca: O viata intreaga cu apa pana la genunchi. Dunarea face un "U" gigantic la Tulcea, iar 200 de familii traiesc de generatii in aceasta burta a fluviului, rupti de oras. E singurul loc din Romania in care inundatiile sunt o banalitate. Iar Dunarea le intra in casa de zeci de ori pe an. Apa ii asteapta in intunericul beciurilor, iar mortii isi dorm somnul vesnic in gropi pline de apa si namol. Isi traiesc viata cu apa pana la genunchi ca intr-o orezarie. Dar nu se dau dusi de-aici pentru un motiv foarte simplu: o fi doar o balta, dar e a lor, scrie EVZ.

Un sinistrat catre Basescu: "Imi e scarba sa vad ca veniti si va uitati la nenorocirea noastra". Un barbat din Dorohoi a carui casa a fost distrusa de inundatii i-a spus, vineri, presedintelui Traian Basescu, care a inspectat gospodariile inundate, ca ii este "scarba" sa vada ca acesta vine si se uita la nenorocirea oamenilor, afirmand ca ar fi preferat sa vada ingineri. "Imi este scarba cand vad ca veniti si va uitati la nenorocirea noastra. As fi preferat sa vad ingineri", a spus barbatul din Dorohoi. Traian Basescu i-a atras atentia acestuia ca la fata locului sunt prezenti si ingineri, iar barbatul a continuat spunandu-i ca de 20 de ani se fac comisii si constatari, informeaza Gandul.

Executata silit pentru o factura de 27 de lei. Galateanca Violeta Iancu e obligata sa plateasca penalitati in valoare de 3.700 de lei, calculate de o firma de recuperare care a preluat datoria de 27 de lei de la Vodafone. Datoria este veche de noua ani, dar nici compania de telefonie mobila si nici instantele galatene nu au anuntat-o pe femeie ca are de achitat un debit restant. Violeta Iancu (35 de ani), de profesie analist-programator, traieste un cosmar inca din mai 2010, cand a primit prin posta o notificare de executare silita. Conform executorului judecatoresc Viorel Tiganus, femeia are de platit 91,69 dolari si 3.733,05 lei, reprezentand penalitati de 0,5% pentru fiecare zi de intarziere din 2001 incoace, scrie Adevarul.

Amanarea asigurarii caselor lasa pe drumuri mii de romani. Tarata de la o institutie la alta, legea asigurarii obligatorii a locuintelor a intarziat mai bine de trei ani, timp in care inundatiile au luat mii de case si au lasat la mila statului mii de familii. Implementarea asigurarii obligatorii a locuintei (AOL) nu ar fi luat din calea apelor casele celor pagubiti, dar le-ar fi oferit sansa sa-si ia viata de la capat intr-o alta zona. Acest lucru ar fi fost posibil daca o serie de institutii chiar si-ar fi dat interesul pentru aplicarea acestei legi. afirma EVZ.

Sergiu Bahaian si "locotenentii" sai si-au ucis complicii care i-au ajutat la o frauda de 700.000 de euro. Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe Sergiu Bahaian pentru constituirea unui grup infractional organizat in scopul de a induce in eroare mai multe firme cu ocazia incheierii unor contracte de leasing, prejudiciul fiind de 2,7 milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro) si pentru instigarea la uciderea a trei persoane. Dosarul a fost instrumentat de Serviciul Teritorial Constanta al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Alaturi de Bahaian vor fi judecati Valentin Slepac, Adrian Grigoras, Edward-Marian Marculescu, Dan-Liviu Iovan si George-Florian Oprea pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, omor si instigare la omor deosebit de grav, informeaza Puterea.

Romania a cerut sprijin la nivel european, dupa inundatii. Luni, autoritatile trimit la Bruxelles o noua lista cu ce ne lipseste. Ungaria si Polonia ofera echipamente si produse. Autoritatile romane au intocmit si trimis vineri seara o lista preliminara la Comisia Europeana cu cele necesare pentru a face fata viiturilor. Purtatorul de cuvant al Executivului European, Ferran Tarradellas Espuny, declara vineri dupa-amiaza ca nu a primit nicio cerere din partea Guvernului roman, desi este "deschisa" la ideea activarii Mecanismul de protectie civila daca exista o cerere, scrie Gandul.

Viata domnului Moculescu, dincolo de taramul tabloidelor. Compozitorul spune ca a fost fortat sa-si ia apararea in scandaluri pe care nu le-a dorit. Ar prefera sa-si duca zilele linistit, chiar si in vremuri in care muzica suna altfel decat stia el. Am 73 de ani, sunt inalt, bulbucat si cocosat!, astea sunt singurele adevaruri valabile despre mine". Asa arata autoportretul nu foarte magulitor al lui Horia Moculescu, un domn care a parcurs, odata cu tranzitia, drumul dinspre elita compozitorilor catre paginile tabloidelor si studiourile pline de insomniaci si cancanuri, mentioneaza EVZ.

Drama pompierilor-eroi: In timp ce ii ajutau pe altii, viitura le darama lor casele. Peste 50 de jandarmi, pompieri si politisti moldoveni au ramas cu casele pustiite de viitura, in timp ce erau mobilizati sa-si salveze semenii din calea apelor. Dumitru Posteuca (42 de ani) din Dorohoi a aflat de la colegi ca a ramas fara casa in timp ce ii evacua pe sinistratii din Radauti-Prut. Jandarmii, pompierii si politistii au aflat ca nenorocirea s-a abatut si asupra lor chiar in timp ce se aflau in mijlocul puhoaielor. Cu toate acestea, au ramas sa-si duca misiunea la capat, dupa care au plecat sa adune ce se mai putea din propriile locuinte, informeaza Adevarul.